Når vil Adam endelig få sin rettferdighet, Svein Stølen?
«I den største antirasistiske oppvåkningen siden borgerrettighetskampen, sover Universitetet i Oslo i timen», skriver African Student Association i dette leserbrevet.
Ingenting er tilsynelatende gjort etter at UiO tapte saken mot Adam, en ansatt som ble utsatt for rasistisk hets og arbeidslivsdiskriminering over et tiår. Hvilke konsekvenser fikk dette fra ledelsens side? Når skal Universitetet endelig stifte en nøytral og uavhengig instans som jobber med rasisme og diskriminering?
Les om saken til Adam: Ble sykemeldt etter langvarig rasisme på jobb. Nå skal han tilbake: – Jeg gruer meg
Les også: Ble kalt «stupid black man» – nå tar han opp kampen på nytt
2020 er et år uten like. Vårens pandemiutbrudd satte verden i stillstand, men det som vekket igjen massene til å trosse smittefare og demonstrere for borgerrettigheter, var det brutale politidrapet på den ubevæpnede afroamerikaneren George Floyd.
Hundretusenvis uttrykte sinne over rasistisk politivold globalt. Bare i Oslo samlet 15.000, det var et tydelig og hovedsakelig ungt engasjement, om nulltoleranse for rasisme. Mange av demonstrantene var som oss i ASA, studenter ved Universitetet i Oslo, så man skulle tro dette ville reflekteres på Universitet. Så galt kan man ta.
Mange melaninrike studenter og ansatte som kaller Universitetet i Oslo sitt akademiske hjem, undrer seg over universitetets taushet når det gjelder Black Lives Matter. Stillheten er nedslående, særlig gitt Universitets historikk med rasismeanklager. I 2017 vant Adam et søksmål mot Universitetet i Oslo. Han er en universitetsansatt med afrikansk bakgrunn, som ble utsatt for rasistisk hets og trakassering på jobben av sine kollegaer i over ti år.
Han ble også tilsidesatt i forfremmelser og ble gitt arbeid som står langt under hans kvalifikasjoner og ble av noen kalt for «n***r arbeid». Ingen av mobberne hans har blitt stilt til ansvar for slengbemerkninger som «apekatt» og «stupid man».
«Det vi nå får kritisk tilbakemelding på, er at UiO som arbeidsgiver kunne gjort mer for å hindre og forebygge trakassering. Dette har vi allerede erkjent i vårt tilsvar til ombudet. Etter at saken har kommet opp, er det også blitt gjort mye, men de ber oss gjøre enda mer.» sa Svein Stølen i 2017 om konklusjonen fra diskriminerings- og likestillingsombudet (LDO).
Men hva lærte Stølen av LDOs konklusjon? Dessuten var det ikke bare Adam som opplevde rasistisk trakassering, men flere ansatte som fortalte Universitas at de hadde vært utsatt for rasisme av kollegaer i eiendomsavdelingen over en årrekke.
Les også: «St Olavs gate 32 er inga gave til studentane»
Hva gjorde UiO med det? Ingenting har blitt gjort i etterkant av denne saken fra Universitetets side. Adam har det verre i dag enn i 2017!
Det virker nesten som om Universitetet vil feie problemet under teppet framfor å komme med konkrete løsninger. Vi i African Stundet Association mener at UiO har oppført seg uansvarlig og hensynsløst.
Her må universitetet våkne opp, komme seg på banen og gjøre en aktiv innsats i å bedre situasjonen til studenter og ansatte som opplever diskriminering og rasisme. Vi krever at Universitetet i Oslo og rektor Svein Stølen innfrir disse kravene for å minske rasisme og diskriminering på Universitetet i Oslo.
Krav om forandring
1. UiO kommer med klare retningslinjer mot rasisme og håndhever en null- toleransepolitikk og at håndtering av rasismeanklager får en mer sentral rolle i retningslinjene mot trakassering ved UiO
2. At rasisme inkluderes som en egen form for trakassering i retningslinjene ved UiO – Mangfold er mer enn bare kjønn!
3. Oppdatere Si fra-systemet slik at det inkluderer rasisme og etnisk diskriminering
4. Gi verdig arbeid til Adam – teknisk arbeid som reflekterer hans kvalifikasjoner, ekspertise, fagkunnskap og ønsker!
Vi krever at Svein Stølen svarer på disse spørsmålene:
Har de som hetset Adam blitt forfremmet?
Får Adam færre «tekniske» arbeidsoppgaver enn sine kollegaer, da spesielt de som trakasserte han?
#HvaNåUiO?
Underskrevet: ASA UiO styret
Les også: «Ansvaret for studentenes valgdeltakelse ligger hos UiO»