Rydd opp, Svein Stølen!
Universitetet i Oslo har gang på gang overkjørt studentene ved PSI. Nå er det nok.
Igjen har profesjonsstudentene ved Psykologisk institutt (PSI) blitt tråkket på. I fjor mistet de lesesalene sine og nå blir de pushet ut av instituttet til fordel for et nytt forskningssenter. Bak lukkede dører har planleggingen om flytting av praktikumklinikken blitt diskutert. Studentene fikk ikke vite noe før i august, og da hadde det allerede pågått i flere måneder. Studentene fortjener å bli lyttet til. De er voksne mennesker med klare og kompetente meninger om studiehverdagen sin, og som kommende psykologer har de et stort ansvar.
Bakgrunn: Derfor er de så sinte på Psykologisk institutt
Prosessen har flere åpenbare mangler. Flyttingen har ikke blitt stemt over i et eneste styre, og den har ikke engang vært til diskusjon i fakultets- eller universitetsstyret. Dette viser nok en gang at den øverste ledelsen sitter på sin høye hest uten å inkludere andre i avgjørelsen. Også infomøte med SV-dekan, Nils Henrik von der Fehr, var en oppvisning i arroganse og ennå et bevis på at studentene ikke blir hørt. Han omtalte konsekvent underviserne til PSI-studentene som «lærere», og de ropte tilbake «professorer i klinisk psykologi». Von der Fehr var neppe riktig mann til å møte den oppjagede forsamlingen. Flere av studentenes spørsmål ble møtt av et vennlig «det er ikke jeg riktig person til å uttale meg om». Nei, så gi dem universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe eller sin egen leder Pål Kraft, da vel!
Studentene vil ikke ha praktikum i helseforetak fordi de har allerede en praksisperiode der, og ifølge studentene er den beste undervisningen på instituttets egen undervisningsklinikk. Hvorfor fjerner ledelsen noe som så mange er fornøyde med? Universitetet burde være fornøyde med at studentene er fornøyde, og opprettholde det som fungerer for studentene.
Siste nytt i PSI-saken: Lovbrudd på klinikken
For to uker siden kunne du lese om hvordan studentpolitikerne plasseres ved barnebordet, og i september da studentene på PSI demonstrerte kom instituttleder Pål Kraft og roset dem for å være flinke og engasjerte studenter. Han fikk de til å virke som en gjeng overengasjerte ungdomselever. Det ble ennå mer understreket da han ikke ville ta imot arket med motargumenter fra aksjonsleder Julie Wasmuth. Det er en skummel trend ved Universitetet i Oslo at tilliten til studentene er så lav.
Psykisk helse er ingenting å tulle med, og nå går den interne striden utover pasientene. Det er ufattelig trist at behandlingstilbudet til mer enn 40 pasienter trues. Relasjonen mellom en terapeut og pasient er sårbar, og nå må studentene bryte opp behandlingsløp. Det tar lang tid å bygge opp tillit, men går fort å rive den ned. Å la pasienter stå uten terapeut er forkastelig og uetisk.
Leserinnlegg: Gjestelista støtter psykologistudentene i deres kamp
Til nå har UiO-rektor Svein Stølen og viserektor Gro Bjørnerud Mo vært stille om saken, men det er på tide at de kommer på banen. Noen av deres viktigste punkter under valget av ny rektor var studenter og utdanning. Nå bør de bevise dette, og forklare til alle hvorfor klinikken er stengt. Hva er vitsen med å være rektor hvis man sitter tyst på kontoret når det gjelder?
Nok en gang blir studentene nedprioritert på PSI. Nederlag etter nederlag. Det er forkastelig at de ikke blir hørt når konsekvensene er så betydelige for dem. Store saker som denne kan ikke tas på bakrommet, de må fram i lyset og diskuteres. Universitetsledelsen må lytte til studentene, for det er dem det går hardest utover. Det er deres utdanning det er snakk om. Men det er ikke bare dagens studenter som blir berørt, men også deres klienter, fremtidens studenter og hele det norske helsevesen.
PSI-striden har nådd Stortinget: Representant stiller kunnskapsministeren til veggs
Det er ikke rettferdig at studentene kastes ut til fordel for forskning, og saker som dette bør bli demokratisk behandlet. Nå må UiO rydde opp slik at pasientenes behandling kan fortsette og at fremtidige psykologers praksisopplæring sikres.