– Chateau Neuf burde vært solgt
At Universitetet stadig dekker Chateau Neufs underskudd gjør det umulig å drifte huset ansvarlig, mener historieprofessor John Peter Collett.
– Chateau Neuf burde blitt solgt til høystbydende istedenfor å bli kjøpt av Universitetet, sier historieprofessor ved UiO, John Peter Collett.
Han er kritisk til at Universitetet i Oslo (UiO) fortsatt eier studenthuset som stadig går med underskudd. *[Forrige uke skrev Universitas at Chateau Neuf Servering (CNAS) ligger an til et underskudd på 800 000 kroner i 2013, og det er ikke første gang tallene er røde.](1)*
– Nå er det naturligvis for sent for å selge, men hvis jeg var universitetsledelsen, ville jeg ha foreslått å overdra huset vederlagsfritt til SiO. De har økonomi og organisasjon til å drive dette huset til oslostudentenes beste.
Collett mener det var en feil av UiO å kjøpe Chateau Neuf fra Det norske studentersamfunds (DNS) i 1998, samme år som Chateau Neuf Servering AS (CNAS) ble stiftet. Årets underskudd skyldes sviktende besøk og dårlig salg.
Tar ikke ansvar
– Den eneste som har klart å drive serveringsvirksomhet med overskudd på Chateau Neuf, er Olav Thon. Bygget er heller ikke egnet til å være et studenthus, sier Collett.
– Hvorfor ikke?
– Det er altfor stort. Det er uhensiktsmessig innredet. Jeg har ikke vært på et eneste arrangement i dette huset som har passet til omgivelsene. Arkitekturen brutaliserer og ødelegger.
At CNAS får bruke huset uten å betale husleie til UiO, har dessuten en uheldig bieffekt, mener Collett.
Det er en ting som er veldig dumt med å få noe gratis, og det er at man ikke tar ansvar
John Peter Collett, professor i historie
– Det er en ting som er veldig dumt med å få noe gratis, og det er at man ikke tar ansvar. Den parten det uansett er dårligst for, er Universitetet, som må ta regningen. Bare tenk hvor dyrt det er å rengjøre et så stort hus. Universitet har gjort dette i beste mening, men pengene har sittet løst.
– Har de sittet for løst?
– Det kan man trygt si.
Historieprofessoren er forbauset over at CNAS, som ikke betaler husleie og har tilgang på mye frivillig arbeidskraft, likevel ikke klarer å gå med overskudd. Han mener også underskuddet kommer til å gjenta seg år etter år.
– Mener du at de aktive på Chateau Neuf ikke tar ansvar?
– Driftsopplegget der UiO tar utgiftene gjør det umulig for noen å opptre ansvarlig, svarer Collett.
Les også leserinnlegget til påtroppende «formand», Martin Tveten.
De gales bur
Collett viste seg som en skarp kritiker av serveringsdriften på Chateau Neuf allerede i 2008. Da holdt han en tale hvor han foreslo at huset burde skifte navn til La cage aux Folles – De gales bur – etter en musikal som ble satt opp i storsalen på 90-tallet. Musikalen er en av de aller største økonomiske fiaskoene i Chateau Neufs historie.
Collett stiller seg uforstående til at DNS skal drive kommersiell serveringsdrift der kjernen er konsertdrift. Han tror problemene skyldes den harde konkurransen mellom slike steder i Oslo.
– Som om det er en mangel på konsert- og skjenkesteder i Oslo. Huset kan brukes til andre formål som studentene i Oslo kan ha glede av. Dersom det skal være et skjenkested i konkurranse med andre, bør man spørre hvor lenge UiO skal subsidiere driften, sier han.
Tror på overskudd
Avtroppende formann i Studentersamfundet, Silje Andersen, påpeker på sin side at Collett bare er en av mange som mener mye om hva Studentersamfundet skal være. Ifølge henne ønsker de enkelte foreningene på huset å drive det på samme måte som i dag – selv om det er hard konkurranse.
– Men hvorfor skal UiO subsidiere et prosjekt som så ofte går med underskudd?
– Da vi solgte bygget til UiO, så var det for at det skulle fungere som en fristasjon (at de ikke betaler husleie, red. anm). UiO ønsker jo også at det skal være serveringsdrift; de har sine representanter i driftsselskapet. Chateau Neuf drives riktignok som et privat selskap, men er likevel til for et idealistisk formål.
Andersen er ikke enig i at DNS burde skaffet seg et annet hus i 1998. Hun erkjenner at Chateau Neuf er et utfordrende bygg, men påpeker også at det ble bygget for studenter, og at de har lyst til å gjøre det beste ut av situasjonen.
– Dere har et hus til disposisjon gratis og mye frivillig arbeidskraft. Allikevel går dere ofte med underskudd. Bør dere ikke vurdere å gjøre store endringer i driften?
– Jeg mener som sagt vi er i stand til å gå med overskudd, men vi må se på tiltak for å få driften til å matche markedet. Man har kanskje hatt litt store ambisjoner, og det er mulig de må skrus ned litt.
– Collett har blant annet foreslått å la SiO få flytte kontorene sine til Chateu Neuf. Hva synes du om den idéen?
– Det er greit hvis Collett tilbyr oss et spesialtilpasset hus gratis i bytte. Det er ikke slik at vi bare kan finne oss et annet sted.