En rolig ettroms til 2815 i måneden, takk!
Ifølge SiOs egen budsjettkalkulator må du som fulltidsstudent uten jobb bo i en eske på fortauet. Men så får du da også råd til å skjemme deg bort litt ekstra!
«Jøss, som jeg gleder meg til å flytte til Skandinavias dyreste studentby™! Jeg leste jo i forrige utgave av Universitas at Oslo er en styggelig dyr plass å bo, så da får jeg vel benytte meg av den snedige budsjettkalkulatoren på sio.no for å finne ut av hvor mye jeg kan tillate meg å bruke på husleien. Skal vi se, jeg tar selvsagt fullt lån og stipend, og siden jeg tross alt er en fulltidsstudent som skal vie studiene sin fortjente oppmerksomhet, har jeg dessverre ingen ekstrainntekt ved siden av. Altså må jeg nøye meg med 2815 kroner på husleien, ifølge SiO. Det får gå!»
Les også: Sykepleiestudenter føler seg oversett
Denne arme studenten vil raskt innse til sin store forskrekkelse at SiO ikke tilbyr studentboliger til under 3000 kroner i måneden. Altså klarer ikke selv studentsamskipnaden å gjennomføre den mentale gymnastikken som skal til for å få regnskapet til en fulltidsstudent til å gå opp. Det er en kjent sak at den gjennomsnittlige student ikke akkurat lever som en greve, men SiO har gjennom sin egen studietipstjeneste illustrert hvor langt av skaftet det hele har gått — om det sier mest om studiestøtten eller boligmarkedet, er uvisst.
Men man trenger jo ikke å ta til takke med tallene fra SiO! På nettsiden kan man trikse og mikse med utgiftspostene og til og med få tilbakemeldinger med hva SiO synes om regnskapet ditt. Finurlig nok får man denne beskjeden dersom «Personlig pleie og helse» bikker 400 kroner: Jeg liker å skjemme meg bort.
«Oisann, der røk det visst 432 kronasjer på sovemedisiner, en legetime og tannkrem. Men så er jeg da også en ekte #princess, hehe ;). Jeg får heller slutte å være en diva på andre områder, muligens sløyfe klesvasken.»
Kanskje er det ikke så urimelig å anta at de fleste studenter klarer å få med seg noen slanter ved siden av studiene eller i løpet av en lang sommer. Kanskje bør man bare regne med at foreldre stiller opp med noen monetære pust. Kanskje, kanskje ikke. Uansett er det blitt smertelig tydelig at prisveksten og «boligfesten» i Oslo har løpt fra den gjengse student når ingen ringere enn studentsamskipnaden — som for øvrig kun kan huse 15 prosent av oslostudentene — forteller deg at studiestøtten ikke holder til selv deres billigste boliger. Det er på tide å snakke om situasjonen som det den der: helt føkkings absurd.
Mener studenter må snakke høyere: Skru på mikrofonen!