Studenter kvier seg for å tette hull:
Nå lover regjeringen billigere tannlege – men bare for halvparten
Marie Haugan (23) er en av mange studenter som mener det er for dyrt å gå til tannlegen. UiO-dekan bekrefter at det er hun langt fra alene om.
– Jeg gikk jo alltid til tannlege da jeg var yngre. Man ble innkalt jevnlig, så da var man jo der fast én gang i året.
Tannlegebesøkene har blitt sjeldnere med tiden for Marie Haugan (23), som studerer organisasjon, ledelse og arbeid ved UiO.
Ved fylte 21 år møter man ingen nåde når man skal gjøre opp for seg hos tannlegen. Med dagens ordning er det kun barn opp til 18 som får gratis tannbehandling, mens 19- og 20-åringer betaler 25 prosent.
Eldre studenter er dermed overlatt til behandlingen deres egen lommebok kan dekke.
Nå kan imidlertid dagene hvor flere studenter utsetter tannlegesjekken snart være over – for noen. Den nye regjeringen har nemlig varslet at de ønsker å innføre halv pris på tannlegebehandling for unge mellom 22 og 25, mens det for unge opp til og med 21 skal være gratis.
– Dette er veldig positivt, sier Tuva Todnem Lund, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).
Likevel er ikke gleden fullendt. Hun mener at rabattordningene burde gjelde for alle studenter, ikke bare de som er under 25. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2016 var halvparten av norske studenter 25 år eller eldre.
– Langt ifra alle studenter er under 25, så vi skulle gjerne sett regjeringen utvide dette tilbudet, sier hun og understreker at NSO i utgangspunktet mener at tannhelsetjenesten bør inn i den ordinære, offentlige helsetjenesten, sier NSO-lederen.
Les også: Filosof sammenligner klimakrisen med religion
Utsatte tannlegebesøket
Haugan forklarer at hun selv aldri har hatt noen store plager i tennene. Hun hadde likevel bestemt seg for at det var lurt å oppsøke tannlegen for en sjekk etter hun ble voksen. Men det gikk flere år uten at hun undersøkte helsetilstanden i egne munnhule.
– Jeg har nok kvidd meg litt over at det er så dyrt. Selv om det også har gått litt i glemmeboken, så har jeg kvidd meg over prisen, sier hun og legger til at hun har slitt med å finne et rimelig tilbud for studenter.
Da hun selv skulle oppsøke tannlege for en standardundersøkelse ønsket hun å undersøke om det fantes et godt studenttilbud for henne, også blant private bedrifter. Da hun senere fikk beskjed om at hun måtte trekke to visdomstenner mente klinikken at hun måtte punge ut med mer enn 11.000 kroner ifølge henne selv.
– Jeg syntes det hørtes helt useriøst dyrt ut. Spesielt når en annen klinikk tilbydde seg å gjøre det for under halvparten, sier Haugan
Skrekkhistoriene er mange, og Haugan er langt fra den eneste studenten som har latt være å dra til tannlegen. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2018 viser at kun 27 prosent av de spurte oppsøker tannlege årlig. Den samme undersøkelsen viser også en markant reduksjon fra tidligere år.
– Det er en brå overgang å gå fra å få det 100 prosent dekket til å betale full pris
Tiril Willumsen, dekan ved det odontologiske fakultet, UiO
Dekan ved Det odontologiske fakultet ved UiO Tiril Willumsen er ikke overrasket.
– Vi vet at en del unge voksne faller ut av tannhelsebehandlingen. Det kan nok ha med kostnader å gjøre, sier hun i et telefonintervju med Universitas.
– Studenter har jo hatt gratis tannlege hele barndommen, helt frem til man blir studenter. Det er en brå overgang å gå fra å få det 100 prosent dekket til å betale full pris, sier hun.
Mener studenter er utsatt
Willumsen mener studenters tannhelse generelt sett er relativt god. Hun understreker likevel at unge er en utsatt gruppe, spesielt på grunn av at tannsykdommer, som ikke blir fanget opp, blir verre med tiden og vanskeligere å behandle.
– Vi vet at 70 prosent har hatt sykdommer i tennene på et tidspunkt. Om noe oppstår i studietiden, er det alltid en risiko for at dette utvikler seg. Man skyver rett og slett på problemet, sier hun og fortsetter:
– Nesten alle andre steder på kroppen vil skader leges med tiden, men på tennene skjer det motsatte. Hull blir større og problemer utvikler seg. Og problemene blir med inn i 30-årene og videre.
Kollega Carl Hjortsjö, leder ved institutt for klinisk odontologi ved UiO støtter Willumsen og mener at studenter, som alle, burde få tennene sine undersøkt jevnlig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er veldig individuelt hvor ofte man bør få sjekket tennene sine, og det kommer an på behandlingsbehovet. Men man burde gå og få en undersøkelse i snitt én gang hver 12. til 18. måned, sier Hjortsjö.
Willumsen er klar på at hun mener det bør være en subsidiering for unge i overgangsfasen fra gratis tannhelsetilbud til man må betale full pris.
– Nå ser det heldigvis ut som at regjeringen går rett vei med dette, sier hun.
– Om noe oppstår i studietiden, er det alltid en risiko for at dette utvikler seg
Tiril Willumsen, dekan ved det odontologiske fakultet, UiO
Les også: Halvparten av Blinderns spisesteder er fortsatt stengt
– Ekstremt for
At regjeringa nå vil ta en større del av tannlegeregningen for unge mener også student Marie Haugan er bra.
– Det er jeg ekstremt for, sier hun.
Men når tiltaket vil være klart, er fortsatt for tidlig å si. I en e-post understreker statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet Karl Kristian Bekeng at den nye regjeringen kommer til å satse på tannhelse.
På spørsmål fra Universitas om når studenter kan vente seg billigere tannhelsetjenester sier han at regjeringen må komme tilbake til det.
Universitas har gjennomført en kartlegging av ni tilfeldige, private tannklinikker i Oslo med studentrabatt (se faktaboks nederst i saken). Den viser at det er langt fra klarhet i hvor mye en student kan vente seg å måtte punge ut med, verken for undersøkelse eller behandling, i dag. Flere klinikker opererer med diverse pristillegg som ikke opplyses om uten forespørsel. Dette kan gjøre at en vanlig standardundersøkelse hos tannlegen blir dyrere enn først antatt.
Studentsamskipnaden SiO tilbyr en av Oslostudentenes go-to tannlegetjenester. Klinikken behandler utelukkende studenter – omtrent 4900 av dem i året.
Men selv om SiO er blant de billigste på behandlinger av sykdommer og skader på tennene, viser kartleggingen at det finnes noen billigere alternativer.
«Det er stor konkurranse i tannlegemarkedet og det er riktig at enkelte tilbyr standardundersøkelse til litt lavere pris enn SiO», skriver Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse, til Universitas i en e-post.
SiO tar per dags dato 690 kroner for en standardundersøkelse. Flere private klinikker tilbyr dette for under 500 kroner, og enkelte for mellom 300 og 400 kroner, gjennom kampanjetilbud. Om man er student med god tannhelse, og kun har behov for årlige kontroller, er det altså fullt mulig å spare penger på å surfe mellom private klinikker.
«Jeg pleier å si at selve undersøkelsen er det mulig å få billigere hos andre, men vi skal være rimeligere på mer omfattende tannbehandlinger», skriver Trondsen.
– At det er flere tannklinikker i Oslo som tilbyr lave priser for studentene mener vi er utelukkende positivt
Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse
Samskipnaden opplyser at de gjennomfører omtrent 3500 standardundersøkelser i et normalår.
Trondsen opplyser at Sio sammenligner seg med offentlige tilbud og andre samskipnader når de setter prisen.
«At det er flere tannklinikker i Oslo som tilbyr lave priser for studentene mener vi er utelukkende positivt», understreker han.
Universitas har ikke gjort en omfattende kartlegging av priser på mer omfattende behandlinger.
Les også: Etter fjorårets katastrofekutt får Radio Nova full pott
– Synd at det er så dyrt
Studentpolitikere ved UiO er ikke imponert over SiOs priser for rutinekontroll av tenner. I Eilert Sundts hus møter Universitas Venstrealliansen og A-lista.
– Det er synd at det er så dyrt. Særlig når man betaler semesteravgift til samskipnaden, så burde det være billigere. Det er jo hele poenget med et tilbud reservert for studenter, sier Pietro Berger Lapolla som er listeleder for Venstrealliansen.
Han får støtte fra A-listas Kristine Sandtrøen:
– Tilbudet er relativt dyrt, vil jeg si.
De er begge enige i at tannlegepriser generelt er for dyrt for studenter, men er overrasket over at SiOs priser ikke er mer studentrettet.
– Jeg vil også tenke meg at de fleste studenter automatisk vil anta at det er billigere hos SiO, og dermed la være å sjekke ut prisene hos private klinikker, skyter Lapolla inn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han opplyser at han selv ikke var klar over at SiO var dyrere enn enkelte kampanjepriser hos private klinikker.
– Jeg var hos en SiO-tannlege for en stund siden. Det var første gang jeg var hos tannlegen siden skoletannlegen, sier 24-åringen.
– Hva er grunnen til at du ikke har gått tidligere?
– Det er fordi det er for dyrt. Jeg har tenkt at jeg får vente til jeg får en plage som er verdt å bruke penger på. Det må bli billigere, understreker Lapolla, som forøvrig er psykologstudent ved UiO.
– Prisen må settes ned, spesielt på den første kontrolltimen. I tillegg burde mer gjøres for å få studenter til å forstå at det er viktig å ta vare på tennene sine i studietiden, sier Sandtrøen fra A-lista og legger til:
– Det er mange som er klar over at man kan gå til SiO helse for å teste seg for klamydia, men det er for få som vet at de kan gjøre det samme for å passe på tennene sine.
Moderat liste hadde ikke mulighet til å stille til intervju, men listens leder, Mathias Meyer, skriver i en e-post til Universitas:
«Ettersom SiO ikke tar profitt, mottar støtte og tar betalt for tannlegetimene, er det merkelig at de likevel ender opp som dyrere enn de private,» skriver han.
«Dette viser hvorfor vi bør se til et mer konkurransedyktig SiO, der flere tannlegeaktører får muligheten til å møte studenten lettest mulig»
Til studentpolitikernes utspill har SiO Helse-direktør Trondsen følgende å si:
«Vi er trygge på at vi har gode priser på tannbehandling»
Universitas’ kartlegging av tannlegepriser
- Universitas har kartlagt prisen for en standard undersøkelse eller rutinekontroll hos tannlegen, hos ti ulike tilbydere i byen, inkludert SiO. Universitas har vært i kontakt med klinikkene over telefon.
- Sio tar 690 kroner for en slik undersøkelse.
- I gjennomsnitt tar de andre tilbyderne 592 kroner for en lignende undersøkelse med åpnings- eller kampanjetilbud. Den faste prisen for studenter er etter første gang i gjennomsnitt 719 kroner.
- Tilbyderne Universitas har sjekket prisene hos er Stortingsgaten tannlegeklinikk, Blid, Tannlegene i Bogstadveien, St. Olavs plass tannlegeklinikk, Smil tannlegesenter, Christiania tannlegesenter, Thorsov tannlegesenter, Oslo Tannlegene [sic.] og Nydalen tannlegesenter.
- Merk at dersom sykdom eller annen skade på tennene blir oppdaget under en rutinekontroll, vil man bli innkalt til samme tannlege for videre behandling.