
Juleøl, akevitt og engler daler ned i skjul, shangala bangala!
Vi lever i en uforutsigbar verden, men julen kommer hvert år, og med den Universitas juleøltest. Lurer du på hva du skal drikke denne julen? Vi har testet 47 ulike juleøl og akevitt så du skal slippe!




Butikkøl
E.C. Dahls Lille Bjørn Juleøl 4,6%
Karakter: C
«Her har de prøvd seg på noe!», uttrykker én i panelet. Lille Bjørn har lite smak og er enkel å glemme. Den glir lett ned med en mild ettersmak som minner om mørk karamell. Den passer nok til det meste, men ikke oliven. Den smaker som en krysning mellom pils og juleøl og passer best til en jul uten snø. Litt tam, men god.
Nordlands Juleøl 4,5%
Karakter: D
Denne smaker som et godt gjæret brød. En tradisjonell mørk juleøl, med en bitter ettersmak, men bitterheten er temmet. Denne bærer ikke preg av å være brygget i barske omgivelser, det har den heller ikke blitt siden slutten av 80-tallet. Nordlands Juleøl brygges nemlig på Gjelleråsen i Nittedal. Nei til sentraliseringen av ølbryggerier, “Nord-Norge” skuffer!
Hansa Juleøl 4,7%
Karakter: E
Denne har en farge vi liker å se i glasset. Likevel blir det med fargen. Lukten er ikke innbydende og selve ølet kan minne litt om mørk lager. Vi er opplagt i Bergen; «Dette er regnvann», smeller det fra panelet. Det er nesten så man skulle tro den er brygget i en takrenne. Nei, dette er pils med juleølkrydder. Dere lurer ikke oss, Bergen!
Ringnes Juleøl 4,6%
Karakter: A
Og der har vi landet i Oslo! Av butikkølene er det Ringnes som i størst grad er oppe og nikker. Med en tradisjonell smak tilbyr den deg det du er på jakt etter i en juleøl. Denne kan vi fint bælme i oss på romjulsfest, eller i karantene på studenthybelen.
Les også: Universitas anmelder Oslos billigrestauranter
Grünerløkka Brygghus Rød Snø Vinter Ale 4,7%
Karakter: E
Dette er jul sør for Sinsenkrysset. Her må Grünerløkka Brygghus ha tappet fra overskuddslageret fra nedstengingen i sommer og smelt på en juleøl-etikett, fordi dette er IPA, ikke juleøl. Det er ikke noe å utsette på selve ølet, det er kjempegodt, men siden det ikke er i nærheten av å minne om juleøl faller det utenfor skalaen og lander på en E.
Sagene Rød Jul 4,7%
Karakter: D
Vassen lukt og vassen smak, E ITJ D Æ VILJ! Sagene Rød Jul er helt grei. Den tilbyr en innføring i juleøl, men utpeker seg ikke på noen som helst måte. To bokstaver kan oppsummere denne; ok.
CB Juleøl 4,7%
Karakter: D
Dette er juleølen du kan sippe på mens du sitter i kolonnekjøringa på vei hjem til jul i Kristiansand. Det er ikke så mye jul, og den virker til å være et litt dårlig forsøk på noe, uten at vi klarer helt å peke på hva dette «noe» er. Den smaker ganske likt som ølen i alkoholfri-kategorien. Det er kanskje også noe av hensikten, fordi denne kan du nemlig ta med på bedehuset og lure godtroende sørlendinger med at du drikker alkoholfri øl.
Hansa Julebrygg 4,7%
Karakter: C
Her er vi gang Hansa, men julebrygget sleper seg over målstreken. Smaken er monoton og tam, og er den ikke i overkant søt? Likevel er vi greie med dere og gir C.
Tuborg Juleøl 4,5%
Karakter: D
Man kan si mye bra om danskene, men å lage juleøl kan de ikke. Tuborg hviler på merkevaren. Den har en pen etikett og er søt å holde i hånda. Selve smaken er like flat som Danmark. De har helt litt mye vann i. Den sniker seg foran Hansa juleøl men det er på millimeteren.
Frydenlund Juleøl 4,6%
Karakter: D
Selv bautaen Frydenlund imponerer ikke. Ølet befinner seg i et felt med andre middelmådige ryttere, men aldri så galt at det ikke er godt for noe! Når du står på butikken og blikket farer over ølhyllene er det rimelig likegyldig hvilken du lander på. Så lenge ølen er kald og det står skrevet “jul” på etiketten skal nok dette gå helt bra. Denne smaker nemlig kliss likt de andre butikkølene. Gjesp!
Dahls Julebrygg 4,6%
Karakter: D
Denne smaker helt likt som Frydenlunds juleøl. Den tilhører kategorien middelmådig minus. Under par. Neste!
Borg Juleøl 4,7%
Karakter: C
Borg utgjør en overraskende utfordrer til tronen blant butikkølene. Den har mer av alt det vi ønsker oss, nemlig smak og kullsyre, som i all beskjedenhet ikke er så mye.
Nøgne Ø Brun Jul 4,5 %
Karakter: B
Dette ølet har en annen spenningskurve enn de ølene vi har vært borti tidligere i kveld. Men slapp av, vi skal ikke kjede deg med en dramaturgisk analyse, vi oppsummerer det slik en begeistret anmelder gjorde: «Det smaker pils, mann!»
Dahls Juleøl 4,5%
Karakter: D
Vi vet ikke hva Trondheim tenker på som jul, men bananer har ingenting i juleølet å gjøre. Hvis Banos hadde startet et bryggeri, ville dette vært resultatet. Dette minner om festbrus, Oskar Sylte og ståltank.
Fredrikstad Juleøl 4,7%
Karakter: B
Det skummer godt i glasset fra Fredrikstad! Ølet leverer, men vi aner et snev av dårlig lukt? Kanskje er det bare oss, vi har tross alt rukket å bli ganske varme i trøya.
Nøgne Ø Hvit Jul 4,5%
Karakter: A
Nå snakker vi! Denne skiller seg markant fra de andre juleølene fordi den er en lysere hveteøl. Etter å ha drukket nærmere 40 relativt like juleøl og smaken av lærlapp har lagt seg permanent i munnen, var det godt med noe annerledes. Nøgne Ø drister seg utpå og bryter med juleøltradisjonen. Med en tydelig smak av nellik, korianderfrø og sitrus, skårer de i mål. Dette er high risk, high reward.
Sterkøl
Haandbryggeriet Halvor’s Jul 8%
Karakter: D
Med en lukt som gir assosiasjoner til blomster og bier utbryter en i panelet: «Denne lukter som Aune Sands nye roman!» Hva det innebærer vites ikke, men vi ser for oss at dette er et øl som må drikkes til desserten. Den smaker julete, det gjør den, men ettersmaken kunne med fordel gått over fortere. Jula blir kjip hos Halvor i år.
Nøgne Ø Julequad 2020 10%
Karakter: C
«Denne er syrlig, fordi den setter i gang spyttkjertlene», sier han med bachelor i barista. Julequad 2020 har smak av mørk sjokolade og har ikke en så fremtredende lukt. Smaken er ikke så altomfattende, men komprimert og god. Den gaper ikke over for mye, men treffer godt innenfor et lite segment. Denne kan bidra til å gjøre 2020 til et litt bedre år.
Nøgne Ø God Jul 8,5%
Karakter: B
Dette er en litt mer lettbeint variant! Digg kullsyre og kraftig smak til tross, dette er en øl som ikke gjør så mye ut av seg. En mørk øl du kan drikke mye av og en real tørsteslukker. Mer trenger man kanskje ikke? Vi slår et slag for den anonyme ølen i mengden!
Nøgne Ø Ekstra God Jul 13,5%
Karakter: D
Nå er vi over i mørkets materie. Her virker det som om karamellen har brent seg i gryta. Den er klissete, ekstremt søt og har bittelitt smak av asfalt. Dette virker til å være i det øvre arsenalet til Nøgne Ø og er nok for de viderekommende. For panelet som ikke er fullt så viderekommen som ølet krever, så var ikke dette en ekstra god jul.
Les også: Det beste kan skje klokken 04:00
Borg Juleøl 6,5%
Karakter: D
«Her har vi en likegyldig juleøl, men det er likevel øl», uttrykker én i panelet. «Jeg synes den smaker svett», påstår en annen. Denne befinner seg i kategorien “safe”. Du krenker ingen om du tar med denne – men du imponerer heller ikke.
Dahls Juleøl 6%
Karakter: C
Vi gir et oppmuntrende klapp på skulderen til Trondheim, dette er noe av det bedre dere har levert på en stund! En lysere øl som fortsatt evner å beholde det distingverte juleølpreget, det kan vi like. Med smak av bringebær er dette et friskt alternativ.
Hansa Julebrygg 6,5%
Karakter: B
Nå begynner Hansa å komme inn på noe. Vi befinner oss fortsatt i Bergen, men regnet har lettet opp litt. Det står på lokket at den er brygget i sludd, men sluddet virker ikke til å ha trengt inn i øltanken. Dette er øl for den gemene hop.
CB Juleøl 6,5%
Karakter: C
Det er tydelig at kristendommen har hatt stor fremgang i bibelbeltet, men ølbryggeriet, det har stått på stedet hvil. «CB er en mår i fåreklær», slenger en i panelet ut. Hen om det, CB juleøl er helt på det jevne.
E.C. Dahls Kong Vinter 7%
Karakter: C
Trondheim byr opp til dans, men bommer på et par av trinnene. Det er akkurat nok balanse mellom det søte og det bitre. Den fullfører løpet, men det blir ingen ny verdensrekord. Den har ingen feil, men av og til er det det beste komplimentet du kan få.
Sagene Tannhjul 8%
Karakter: C
«Denne var bare mørk», utbryter panelet og vi konkluderer med at denne har kjørt seg fast i et spor, og sporet heter kaffegrut. Den sliter alene, men vi er optimister og tror at den vil smake bedre til mat.
Fredrikstad Juleøl 6,5%
Karakter: C
Med dette ølet blir det tydelig at Plankebyen ennå ikke kan ta tittelen som juleølbyen. Ølet har lite å by på, likevel er den ikke vond. Den er kanskje litt kjedelig, men noen ganger er det ikke så dumt at juleøl er litt kjedelig.
Hansa Juleøl 6,5%
Karakter: D
På låven sitter nissen med sin Hansa juleøl og skjønner ikke hvorfor alt skal smake så himla søtt. Denne er ganske god, men gir opp på halvveien. Her aner vi konturene av ufullendt potensiale.
Hansa Juleøl 9%
Karakter: E
Nei, fysjamei! Denne minner om bemanningskrisa i jordbæråkrene i sommer. Vet de i det hele tatt hva jul er i Bergen? Vi forventer mer av Hansa.
Ringnes Juleøl Sterk 6,3%
Karakter: B
Her leverer Ringnes et sterkt bidrag. Umiddelbart blir man møtt med en innbydende lukt og klassisk juleølsmak. Det er bra med kullsyre i ølet og den har en smak av karamell, knekk og ristet malt. Denne egner seg nok godt til julematen.
Ringnes Julebokk 9%
Karakter: C
Ringnes Julebokk får oss til å savne sommeren. En sterk øl med mye smak, men den mangler syrlighet for å sikre seg en plass i toppsjiktet.
Grünerløkka Julebokk 6,5%
Karakter: D
Nå må grabbarna på Løkka brygghus stramme seg opp. Dette er blomstervann tilsatt sukkerkulør. Det er noe som ikke stemmer helt med denne juleølen. Smaken er litt fuktig og av våt tobakk. Brygghuset byr opp til sving, men klarer ikke helt å avslutte dansen.
Sagene Sterk Jul 6,5%
Karakter: B
Sagene tilbyr en rundreise i ganen, der bitterheten får lov til å diktere den siste etappen. En god juleøl som ikke er for søt. Det eneste vi har å utsette på denne er at den er ganske daff, litt kullsyre hadde gjort seg!
Nøgne Ø Svart Jul 10%
Karakter: F
Denne har mye lukt. Det er julesylte og pepperkake vol. 2. Nelliken og kardemommen er litt overkill og selve ølen kan minne om å putte ananas på pizza i Napoli: noen vil kanskje like det, men da er du unntaket fra regelen. Konsistensen og fargen er så mørk at Nøgne Ø kan vurdere å søke medlemskap i OPEC.
Nøgne Ø Rød Jul 8%
Karakter: B
Rød jul er en romslig og god øl. Med denne får du en jul preget av humle. Vi har trua på humlejula 2020, og anbefaler denne som et noe vågalt valg ved siden av julematen.
Jacobsen Unlimited Dedication Christmas Ale 7,5%
Karakter: C
«Denne kjører seg inn på et annet spor *rap*». Alen har en mer sitrusbestemt sødme og er litt mer hvetepreget. Den er lettdrikkelig, samtidig som den minner om jul.
Nøgne Ø Nordic Noir 15,5%
Karakter: B
Testens største diva med en pretensiøs og miljøfiendtlig innpakning. Med en smak av konfekt og sviske, og en alkoholprosent som garanterer hodepine er dette en dessertøl som fordrer at den deles. Plusspoeng for at du kan bruke innpakningen til å smugle ekstra ruller med snus over svenskegrensa. Minuspoeng for manglende skrukork.
Alkoholfritt juleøl
Santa Clausthaler
Karakter D
Vanlig alkoholfri øl er ofte ikke så godt, men denne er ganske grei. Den smaker likevel ikke så mye og kan minne litt om pommes frites uten piffi. Den har potensiale til å skuffe, men skuffer ikke nevneverdig. Det er likevel ikke veldig mye som minner om jul, men den kunne fungert som en alkoholfri helårsøl.
Munkholm Alkoholfritt Juleøl
Karakter: F
Vi er djupt såra og vonbrotne over mangelen på innsats som er lagt ned i denne ølen. Her har dere ikke prøvd en gang! De permitterte smakstesterne på Munkholm må få komme tilbake på jobb, asap!
Sagene Hvit Jul
Karakter: E
Dette er en veldig god alkoholfri øl, men det har ingenting med jul å gjøre. Det må presiseres at panelet ikke er mot akoholfri øl, men vi er mot falsk markedsføring. Tips til Sagene Bryggerier: Denne hører ikke hjemme i julekategorien. Dere kan helt fint selge denne året rundt. «Jeg må trøste meg med litt akevitt», utbryter en i panelet.
Nøgne Ø Julefri
Karakter: A
Nå nærmer vi oss juletider! Ordentlig farge og mye flott krydder, med herlig innslag av kardemomme. Her har bestemor dratt frem alt fra spiskammerset. Trenger du en alkoholfri juleøl er dette veien å gå. Full score for å ikke prøve å lure kundene.
Akevitt
Det Norske Brenneri Arvesølvet Aquavit 40%
Karakter: B for 19-åringen
Dette er en god allrounder. Du møtes med en vennlig og innbydende lukt som vekker interesse og stryker deg medhårs. Først når du er blitt komfortabel gir den deg et godt slag i magen. Liker du ikke denne, så liker du ikke akevitt. Selv din kristne tante Olga kan forføres av denne. Flasken er estetisk fin og passer bra til Instagram. Dette arvesølvet kan vi leve av etter olja.
Egge Gård Juleakevitt 40%
Karakter: B for 25-åringen
Denne akevitten krever noen år på baken på lesesalen, og er derfor perfekt for den evige student! Til å ha en lukt som minner om håndspriten på SiO Athletica (grusom), er smaken ganske konservativ. Den har ligget på sherryfat og er tilsatt eplebrennevin noe som støtter opp under vårt argument om at den smaker som stua til bestemoren din lukter. Dette er en akevitt for viderekomne. Alle tiders å dra frem når du skal imponere din alkoholiserte svigerfar.
Atlungstad Juleaquavit 40%
Karakter: D
Denne akevitten er en sitruspreget smakseksplosjon for den uerfarne. Den har en rund innpakning og smaken treffer deg skarpt, men kollapser like fort som den kom. Litt søt og kan minne om de ekle konfektbitene som alltid blir liggende igjen i eska. På samme måte er det denne som kommer til å bli stående bakerst i barskapet på hytta frem til barnebarna dine finner den førti år senere. Den gjør jobben, men det blir med det. Har du fått den i gave, er den fin å gi videre.
Det Norske Brenneri Pinnekjøtt Aquavit 40%
Karakter: E
Vi skjønner greia, dette er laget for å matche fårefettet og tillater seg derfor å være ekstra sterk. Men fytti katta, dette var ikke noe godt. Ubalanserte greier som svir i nesa.
Hellstrøm Juleaquavit 2020 40%
Karakter: D
De siste årene har flere og flere produkter blitt velsignet med Hellstrøms merkevare, men dersom resten av Hellstrøms produkter holder dette nivået, er det mulig han heller burde satse på å produsere håndsprit. Denne både lukter og smaker for mye sprit, men det er kanskje lett å forveksle antibac med akevitt i disse koronatider.
Statholderens Akevitt 38%
Karakter: E
Denne lurer oss inn med en god aroma, men allerede ved første sipp blir vi slengt i bakken av lime, eucalyptus, fennikelfrø og det som verre er. Dette minner oss om Tiktak og bygdefester på grendehuset. Akk, å være 16 år igjen! «Samtidskunst har sine begrensninger», sier en i panelet slukøret.
Les også: En drøm om stjerner og striper