Semesteravgiften går til alkoholsponsing
Men det er ingen som har kontroll på hvor mye.
Hvert år betaler rundt 65.000 Oslo-studenter semesteravgift, men hvor tar pengene egentlig veien?
I et forsøk på å få en oversikt over hvor mye penger som årlig bevilges til kjøp av alkohol i studentforeninger, har Universitas vært i kontakt med Velferdstinget i Oslo og Akershus, Velferdstingets Kulturstyre, Radio Nova, Oslostudentenes Idrettsklubb, Det Norske Studentersamfund og Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo (SBIO). Alle organisasjonene bekrefter at de bruker penger på alkohol, men ingen kunne gi et estimat på hvor mye som blir brukt.
Studentforening på BI: Ba jobbsøkere strippe med bind for øynene
Ingen oversikt
– SBIO har en svært omfattende økonomi som omfavner svært mange underforeninger med varierende grad av autonomi over egne midler, sier Emil Lundal, president for studentforeningen SBIO.
Ifølge Lundal gjør dette det vanskelig å estimere hvor mye penger SBIO bruker på alkohol. SBIO-ledelsen godkjenner underforeningers arrangementer som kan ha innslag av alkohol. Dette skjer via egne søknadsprosesser.
Forrige uke uttalte Lundal til Universitas at SBIO vil redusere sponsing av alkohol. Han har ikke besvart Universitas sine spørsmål om hvordan de har tenkt å gjøre dette når de ikke har oversikt over omfanget.
Forvirret? Dette er studentpolitikken og så mye koster den
Manglende alkoholpolitikk
Velferdstinget i Oslo og Akershus er det øverste studentorganet for alle studenter som tilhører Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). De vedtar fordelingen- og bruken av semesteravgiften som innbetales til SiO.
– Verken Velferdstinget eller Kulturstyret har noen konkret alkoholpolitikk i sitt tildelingsreglement, men det grunnleggende tildelingsprinsippet vårt er alltid at pengene skal komme studentene best mulig til gode, sier Linn Skyum, politikk- og medieansvarlig i Velferdstinget.
På egne arrangementer har de i all hovedsak en praksis om at det ikke skal sponses alkohol til de studentvalgte representantene.
I likhet med Velferdstinget bevilger Kulturstyret også penger til arrangementer som inkluderer alkohol. Det kan være til velkomstdrinker på lanseringsfester eller lignende, opplyser leder i Kulturstyret, Idun Kløvstad.
Simen F. Mathisen, daglig leder for Radio Nova, forklarer at de bruker noe penger på alkohol.
– Det dreier seg om en premie eller en oppmerksomhet som takk for hjelpen i ny og ne, og utgjør ikke store summen i løpet av et år, sier Mathisen.
Dyre dråper: Så mye penger bruker UiO på alkohol
Krever ikke oversikt
På spørsmål om Velferdstinget synes det er greit at semesteravgift går til sponsing av alkohol til eksempelvis SBIO, svarer Skyum at de har liten grunn til å tro at pengene de har tildelt SBIO har blitt brukt på alkoholkonsum.
– Dersom foreningene prioriterer penger på alkohol på en slik måte at det har konsekvenser for den helhetlige aktiviteten til foreningene vil dette komme frem av søknaden. Velferdstinget vil heller ikke begynne å kreve en oversikt over årlige alkoholutgifter fra studentforeninger med det første.
– For foreningen selv kunne det nok vært nyttig med en oversikt over dette. Når det er sagt forholder vi oss til økonomien og aktiviteten i sin helhet når vi bevilger penger til foreningene, sier Skyum.