Mister navnet: 1. august vil Westerdals bli en del av Høyskolen Kristiania. Studentene på Westerdals er bekymret for hva som vil skje med studentmiljøet og er skeptiske til å få et vitnemål uten det kjente navnet.

Slik blir nye Westerdals

Snart er Westerdals Oslo Act historie. Hva vil skje med tradisjonene, merkevaren, og studiene?

Publisert Sist oppdatert

Se alle endringene nederst i saken!

– Hvor skal jeg si til folk at jeg studerer? På Westerania kanskje? Spør skuespillerstudenten, Anette Dørmænen (22).

Som andreårsstudent er hun en av mange som har kommet inn på de prestisjefulle studiene på Westerdals, men går ut med Høyskolen Kristiania på vitnemålet. 1. august blir den tidligere sagnomsuste reklameskolen på Vulkan en del av Trond Blindheims hjertebarn i Oslo Sentrum.

Studentsamfunnet skal legges ned, det er planer om å flytte fra Westerdalsborgen, og noen må bytte campus. Kommer Westerdals-sjelen til å forsvinne?

Identitetskrise

Nei, mener rektor Blindheim på Høyskolen Kristiania. Mens han vil ivareta den ettertraktede merkevaren for å trekke nye studenter, vil studentorganisasjonene bygge en ny identitet for å representere den nye skolen.

Studentene selv frykter at det kjente og trygge studentmiljøet skal gå tapt.

– Når det blir større blir det også mer upersonlig, sier Hannah Østby (24), som studerer Retail Design på tredjeåret på Westerdals.

Når den viktigste identitetsmarkøren, selve vitnemålet, endres til Høyskolen Kristiania, uttrykker flere av studentene Universitas snakker med både misnøye og frustrasjon.

Leder for institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI, Bendik Meling Samuelsen, forstår at mange har følelser knyttet til navneendringen.

– Her må man både ta eksterne hensyn til markedet, men også hensyn til studenter og ansatte, sier han.

Om markedsføringen av Westerdalsnavnet er bra nok for å vedlikeholde det i fremtiden, er han foreløpig usikker på.

– Det er helt avhengig av hvordan det kommuniseres ut. Hvordan logoene på instituttnavnene vil se ut, vil ha betydning for hvordan man tolker det, mener han.

– Westerdals anker ikke dommen: Studenter får nesten 40 millioner kroner

Samarbeid: Anette Løbach (29) har ikke merket de store forskjellene etter sammenslåingen, men synes det er positivt å omgås flere studenter fra andre linjer.

Vil ikke avlive Westerdals

Men rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, forsikrer om at det etablerte merkenavnet skal ivaretas.

– Vi kjøpte ikke Westerdals for å avlive merket. Westerdals er et særdeles kjent merkenavn innen den kreative industri, sier han.

Videre peker han på gode søkertall som en indikator på vellykket varetakelse av navnet.

– Vi var usikre på hvordan sammenslåingen ville påvirke opptaket, om navnet kom godt nok frem, men i år er opptaket rekordstort! Mange av Westerdals-studiene har en formidabel økning i antall søkere!

Studentunionen på HK og Arbeidsutvalget på Westerdals har siden i fjor arbeidet med å bygge en ny studentorganisasjon som skal representere den nye skolen.

– Vi vil bygge et nytt merkevare og satse på en ny identitet, eventuelt med navneendring, sier fusjonskoordinator Frida Holst Pettersen fra HK.

Hva den nye studentorganisasjonen skal hete er enda uklart. Hovedfokuset er å sørge for at det skjer noe på alle campusene som Høyskolen Kristiania nå består av.

– Kanskje ikke så farlig med det navnet likevel: Westerdals dømt til å betale over 30 millioner kroner til tidligere studenter

Nysgjerrig: I likhet med Anette Løbach er Ingeborg Knøsen (25) positiv til å treffe flere studenter fra andre linjer. – Det inspirerende å se andre som studerer kreative fag, sier Knøsen.

Ingeborg Knøsen (25) og Anette Løbach (29), som studerer skuespill på tredjeåret ser fordelene med å ha flere campuser.

– Vi fikk tilbud om at vi kunne få kontorplass på HK, så det har jeg fått. Der samarbeider man også lettere med folk fra andre linjer, sier Løbach.

Og enda flere studenter under samme tak skal det bli, ifølge Blindheim.

– Vi arbeider vi med å finne et bygg som er som er stort nok til å romme oss alle. Vi er på jakt etter et lokale på ca. 100 000 kvadratmeter sentralt i Oslo, sier den avtroppende rektoren.

I august blir Arne H. Krumsvik ny rektor for Høyskolen Kristiania. Han vil ikke uttale seg om oppstartsplanene før den tid, men den nåværende rektoren kan røpe at HK i fremtiden ønsker å bli Norges første arbeidsuniversitet.

– Dette er langt frem i tid, men vi jobber målrettet og systematisk for å bli større innenfor alle våre fagområder, sier Blindheim.

Slik blir «Westerania»

Allerede eksisterende studenter fortsetter i det løpet de har begynt på de to høyskolene. De to programmene som nå eksisterer i Grafisk design og PR, vil slås sammen til ett av hver.

Grafisk design- studentene får hovedcampus på fjerdingen. Nåværende PR- studenter får gjennomføre studiet på campusen de tilhører. Nye PR studenter får campus på Kvadraturen.

Westerdals vil også få et nytt masterprogram fra høsten. Mastergrad i Human-Computer Interaction (Westerdals studium)

Ingen studietilbud vil bli lagt ned og undervisningen vil fortsette akkurat som før.

– Les også: Stian Hoff Berg ville aldri anbefalt Høyskolen Kristiania til andre funksjonshemmede

Lettet: Andreårsstudentene på skuespill, Peter Kolbjørnsen (22), Joakim T. Dalen (22) og Anette Dørmænen (22), er glade de slipper å måtte bytte campus. – Men det gjør vondt for identiteten, utbryter Dørmænen om sammenslåingen.

DETTE ER ENDRINGENE

Campus

Høyskolen Kristiania vil bestå av tre hovedcampuser:

• Campus Kvadraturen (det som var Høyskolen Kristianias hovedcampus): Kirkegata og Prinsensgate, med enkelte studier og fasiliteter også i Tollbugata og Kongens gate.

• Campus Fjerdingen (det som var Westerdals Oslo ACTs hovedcampus), i Christian Kroghs gate 32

• Campus Vulkan og Brenneriveien, på Vulkan

Markedsføring av Westerdals

Westerdalsnavnet beholdes som instituttnavn i den fusjonerte høyskolen. I tillegg skal westerdalsinstituttene ha egen logo under Kristiania-profilen.

Ny studentorganisasjon

Studentsamfunnet på Westerdals legges ned 1. august. Skolene samarbeider en ny felles studentorganisasjon som skal sørge for studentmiljøet på alle campusene.

Nytt bygg og arbeidslivsuniversitet

Høyskolen Kristiania skal bli Norges første Arbeidslivsuniversitet. Net nye universitetet skal samles under ett gigantisk bygg innen 5-10 år. HK ser etter et lokale på ca. 100 000 kvadratmeter sentralt i Oslo.

Ny rektor

August Blir Arne H. Krumsvik ny rektor for Høyskolen Kristiania 1. august 2018.

Vitnemål

Westerdalstudentene som uteksaminerer våren 2018, er det siste kullet som får Westerdals på vitnemålet. Studentene som uteksamineres våren 2019 og framover vil motta vitnemål fra Høyskolen Kristiania, men instituttnavnene vil fremgå på vitnemålene, som for eksempel «Westerdals Institutt for film og medier».

Powered by Labrador CMS