En hån mot studentøkonomien

Tre studentledere misliker sterkt tipsene for å la januar-stipendet vare.

Publisert

I Universitas 22. januar ga forbrukerøkonom Silje Sandmæl spareråd til studenter.

I følge (sic) henne kan vår «sløsing» koste oss nesten 100 000 kroner i året. Artikkelen gir inntrykk av at å spare penger når du er student, er lett. Vi opplever dette som en hån mot studenters vanskelige økonomiske situasjon.

Forslagene på hvor vi studenter kan spare inn, er mange, kreative, går på livskvaliteten løs og er ofte fullstendig virkelighetsfjerne. Hvem trenger Spotify? Trening? Og hvorfor kjøper de ikke leilighet, da sparer de jo mye penger.

Sandmæl er ikke alene om å synse om studenttilværelsen. Det vanlige oppgulpet om at å leie framfor eie er som «å kaste penger ut av vinduet», slutt å synes synd på deg selv og drikk vann i stedet for øl i helgene – det har vi hørt før. Studenter fremstilles som dumme og feilprioriterende. For vi kunne jo levd som konger, om vi bare hadde spart nok.

Det er sikkert sant at om du låser deg inne, ikke snuser, kun spiser knekkebrød, styrer unna kaffe, dropper trening, Netflix og Spotify, samler flasker og ikke driver med såkalt «kultursløsing», kan du spare penger. Men er dette å leve? På Maslows behovspyramide kommer en da bare til trinn to, «Sikkerhet».

«Takk for tipsene. Men vi kommer ikke til å gå med underbuksene bak-frem og på vrangen før de vaskes, eller bruke teposen tre ganger»

Kjære Sandmæl. Takk for tipsene. Men vi kommer ikke til å gå med underbuksene bak frem og på vrangen før de vaskes, eller bruke teposen tre ganger. Vi trenger råd som har rot i virkeligheten. Som student har man rett til å leve, ikke bare overleve. Da må man ha litt «kultursløsing» en gang i blant, og et treningsmedlemskap.

Powered by Labrador CMS