Yogatrend: Fra Agra til Athletica
Titalls personer står på venteliste til SiO Athleticas yogatimer. Ekspertene hyller de positive helseffektene, men enkelte mener fenomenet har mistet sin sjel.
«Ta hendene foran brystet og lukk øynene, kjenn din livsenergi spre seg rundt i kroppen».
Universitas har ankommet Flow Yoga på SiO Athletica Centrum. Yogasalen er som et parallelt univers i hverdagen, full av moteriktige treningstights med tekniske pustefunksjoner i «barnets posisjon». Musikken er lav, lyset er dempet. Med behagelig stemme snakker instruktøren deg nesten i søvn.
Hver uke lokkes drøssevis av studenter til yogamatten.
– Yoga er de mest besøkte timene våre, forteller Petter Kleven, leder for salg, drift og produkt i SiO Athletica.
Selv med 40 yogatimer ukentlig, anbefaler Kleven at man booker time i god tid for å få plass. Når Universitas prøver å melde seg på en time, finner vi ventelister med opptil 41 personer påmeldt.
Vi har angrepet yogaen og gjort det om til en treningsform
Yoga-instruktør og student Cecilie Anett Vehre Gresslien
Kan påvirke eksamensresultatene
Yoga, som i århundrer har vært en spirituell disiplin, har de siste årene blitt en attraktiv form for trening. Det er blitt et rom studenter søker til, for å dempe stress. Spesielt stor pågang er det i eksamensperioder, forteller yoga-instruktør og medisinstudent ved Universitetet i Oslo (UiO), Tiril Elstad (27).
Elstad er i gang med forskningsprosjektet «Yoga Science project». Et studie om hvordan yoga påvirker stressnivå og eksamensresultater hos studenter.
– Mange studenter lider av stress, angst, depresjon, utbrenthet og søvnproblemer. Som legestudent møter jeg pasienter som får medikamenter som antidepressiva og søvnpiller i overflod. Men kanskje de trenger noe helt annet – en livsstilsendring?
Selv har hun stor tro på yoga som en løsning.
– I stedet for at tankene vandrer mot alt man burde gjort, opplever jeg å bli mer til stede med yoga.
Som medisinstudent vet Elstad at det er vanskelig å anbefale noe før man har det vitenskapelig bevist.
– Derfor bruker vi et randomisert- kontrollert studie. Det er gullstandard innen medisinsk forskning. Vi deler inn 200 studenter tilfeldig i én yogagruppe og én kontrollgruppe. Ved å måle søvn, velvære, negativt stress og karakterer, for så å sammenlikne de to gruppene, kan vi se resulteter.
Rocke no flex: Yoga too Flow
«Body-mind system»
Fahri Saatcioglu, professor i biokjemi og molekylærbiologi, tar også for seg hvordan yoga fungerer fra et vitenskapelig perspektiv. Sist uke deltok han i seminaret «Yoga – What do the researchers say?» på UiO.
På yogasentrene i Oslo ser du rike damer med fancy treningstøy. Det handler om prestasjon og det ytre, snarere enn å vende fokuset innover og jobbe ut fra egen kropp.
Yoga-instruktør og student Cecilie Anett Vehre Gresslien
På norsk og engelsk om hverandre forteller yogaentusiasten at yoga motvirker kronisk stress, som kan ødelegge det han kaller vårt «body-mind system».
– Yoga gjør at hjerneaktiviteten slapper av, forteller han, og legger til at stress også svekker immunforsvaret.
– Alle bør drive med yoga.
For mye trend mister sjelen
Yogainstruktør og student, Cecilie Anett Vehre Gresslien er ikke like glad for den vestlige yoga-trenden. Hun mener at yoga har mistet litt av «sjelen». Selv har hun periodevis bodd i India, hvor hun har dyrket og praktisert yoga.
– Vi har angrepet yogaen og gjort det om til en treningsform, og fjernet mye av det spirituelle og filosofien bak.
Gresslien mener det er mye i dag man ikke kan kalle yoga. For i yogaens opprinnelsesland, India, er yoga noe du har med deg i hverdagen.
– Du trenger ikke yogamatten.
Hun opplever at populariteten har gjort yoga til et sted for prestasjon.
– På yogasentrene i Oslo ser du rike damer med fancy treningstøy. Det handler om prestasjon og det ytre, snarere enn å vende fokuset innover og jobbe ut fra egen kropp.
Gresslien la sin elsk på yoga som student i New York, da hun hadde mange baller i luften og opplevde mye press.
– Det var et «space» hvor jeg kunne koble av og bare være. Jeg følte meg alltid så bra og rolig etterpå. Hodet var mer med.
Og det opplevde presset, det ble borte.
– Det hjalp enormt, sier Gresslien, og understreker at det skal ikke mer til enn noen minutter yoga i hverdagen for å stenge av tankene og klarne hodet.
Gråt på yogatimene
Dersom andre studenter har den samme erfaringen som henne selv, tror Gresslien det kan være mye av grunnen til at yoga har vokst innenfor studentmiljøet.
– I dagens samfunn skal man prestere på alle plan. Da er det er godt å ha noe å komme til et som ikke kun handler om å trene kropp, men om å være fornøyd med den du er og det du har oppnådd.
Gresslien har opplevd at folk har begynt å gråte på timene, fordi det har sittet så mange spenninger i brystet, som endelig får slippe tak.
– Du kan virkelig komme i kontakt med innestengte følelser og underliggende stress.