Kunnskapsdepartementet anmelder Westerdals
Privathøyskolen politianmeldes for å ha gitt feilaktige opplysninger som ga skolen uberettiget statsstøtte. Kunnskapsdepartementet krever 28 millioner tilbake.
Kunnskapsdepartementet har avdekket at Westerdals Oslo School of Arts Communication i perioden mellom 2002 og 2012 fikk statstilskudd for et opplæringstilbud i film og tv uten at den hadde godkjenning for dette. [Høyskolen Westerdals fusjonerte med to andre skoler i 2014](4) og ble til Westerdals Oslo ACT.
− Vi ser svært alvorlig på dette. Skolen har gitt uriktige opplysninger til både Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Lånekassen, og har på feil grunnlag fått utbetalt statsstøtte for studentene på film og tv. Det er disse pengene vi nå varsler at vi vil kreve tilbakebetalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.
Bakgrunn: Her er alt du trenger å vite om utviklingen i Westerdals-saken
Vil samarbeide
Eierne av Westerdals ACT er ABN Utdanning. De henviser videre til høyskolen.
– Vi har registrert anmeldelsen i media. Westerdals vil uttale seg om saken. Vi legger til grunn at skolen vil samarbeide på alle mulige måter. Utover det har ikke vi noe å si, sier kommunikasjonssjef Trond Andresen i ABN Utdanning til Universitas.
– Vil eierne holde seg ute av denne saken?
– Nei, men jeg har ikke behov for å si noe mer enn det nå, sier Andersen.
Skolen selv skriver i en pressemelding at den nye ledelsen har vært opptatt av å finne ut av forholdene, og har gjennomført en intern gjennomgang av driften i skolen som den gang het Westerdals.
– Resultatene fra den interne gjennomgangen har blitt delt med Kunnskapsdepartementet, presse og øvrige interessenter. Den nye ledelsen er opptatt av å samarbeide med Kunnskapsdepartementet og Økokrim i den videre prosessen, skriver kommunikasjonssjef Vibecke Osfoss i pressemeldingen.
Studentleder fornøyd
– Jeg synes det er positivt at det blir etterforsket grundig. Det er helt åpenbart at ikke alt har blitt gjort etter boka, sier studentleder Olav Event til Universitas.
Westerdals ACTs forrige rektor, Bjørn Jarle Hanssen, ba sine studenter om å ikke snakke med pressen da saken begynte å rulle i fjor. Det kunne skade skolens rykte, mente han, og i forlengelse av det gjøre den kostbare privatskoleutdanningen mindre etterspurt i arbeidslivet.
– Det går til en viss grad utover oss. Dette er en gammel sak som ikke angår noen som går her nå. Forhåpentligvis greier både næringslivet og potensielle studenter å skille mellom den gamle Westerdals School of Communication, og dagens Westerdals ACT, sier Event.
– Hvem bør ta regningen?
– Det har jeg ingen kommentar til. Det er ikke opp til meg å ta stilling til det juridiske.
– Hvem synes studentene at skal ta regningen?
– Jeg tror ikke dagens studenter synes det er de som skal betale.
Det siste får han støtte i fra Norsk Studentorganisasjon:
– Det er viktig at dette ikke under noen omstendigheter får negative økonomiske konsekvenser for de tidligere elevene som er berørt, sier leder Therese Eia Lerøen.
Ytterligere krav
Etter at Kunnskapsdepartementet begynte å stille spørsmål om saken, har høyskolen opplyst at Westerdals har hatt ytterligere to tilbud uten godkjenning: tredje år i eksponeringsdesign (Studio 3D) og tredje år art directon (scenografi og event). Departementet er i gang med vurderinger av om Westerdals har mottatt uberettiget statsstøtte for elevene ved disse linjene også.
− Vi jobber videre for å avklare hvor mange elever dette gjelder, og vi vurderer om det er grunnlag for ytterligere krav til skolen om å tilbakebetale statsstøtte, sier Røe Isaksen.
Les mer: Kontrollkomiteen på Stortinget vil rydde opp i Westerdals-rotet
Politianmelder flere forhold
Bare elever som går på godkjente studietilbud, har krav på studiestøtte. På bakgrunn av at skolen har gitt feil informasjon til Lånekassen, har imidlertid elevene som gikk på de aktuelle linjene fått utdanningsstøtte fra Lånekassen.
− Vi ser ingen grunn til å klandre elevene, de handlet i god tro. Vi vil ikke kreve tilbakebetalt disse pengene fra studentene, sier Røe Isaksen.
Etter en helhetlig vurdering, har statsråden besluttet å anmelde forholdene.
− Samlet sett er dette så alvorlig at vi anmelder forholdene til Økokrim. Vi har allerede en dialog med Økokrim, og vil gi dem alt materiale vi har i saken, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.