Studenthus utsatt for hærverk:
– Vil ikke la oss kneble
Torsdag morgen våknet Studentparlamentet ved UiO til det de selv mener er en hatytring tagget på egne lokaler. I tillegg har de ved to anledninger blitt frastjålet et banner som viser støtte til Palestina.
Torsdag morgen ble ansatte ved studenthuset Villa Eika på Universitetet i Oslo møtt med en uventet hilsen på bygningen sin.
På den ene veggen av bygget var det tagget et stort hjerte fylt med teksten «7. oct, 11. sep». Studentpolitikerne tolker det som en referanse til terrorangrepet i Israel 7. oktober i fjor og i New York 11. september 2001.
Huset rommer både Studentparlamentet (SP) ved Universitetet i Oslo (UiO) og Velferdstinget i Oslo (VT). Leder av SP Elisabeth Hoksmo Olsen ser på det som et tydelig stikk mot deres politikk.
– Dette uttrykket kan tolkes som en beskyldning om at vi støtter terrorangrep.
Dette uttrykket kan tolkes som en beskyldning om at vi støtter terrorangrep
Elisabeth Hoksmo Olsen, leder ved Studentparlamentet ved UiO
De ansatte på Villa Eika opplever anklagen som trist, og som et angrep på deres ytringsfrihet.
– Vi støtter Palestina, men det betyr ikke at vi støtter terrorangrepet 7. oktober.
Ikke redde
Hoksmo Olsen sier til Universitas at hun ser på taggingen som en trussel mot Studentparlamentet og Velferdstinget. Likevel er verken hun eller de andre ansatte redde.
– Det er synd og leit at vårt legitime budskap ikke blir møtt med legitime svar. Jeg opplever det som trist, men jeg er ikke redd.
Utsatt for tyveri
Dette er ikke første gang studentparlamentet ved UiO har blitt utsatt for hærverk. Tidligere i mars har to banner med «Fritt Palestina» blitt revet ned fra utsiden av bygget.
Studentparlamentet vet ikke hvem det er som har revet ned bannerne eller tagget på veggen. De vet at det finnes både studenter og ansatte som er uenig i deres posisjon om Palestina. Hoksmo forteller Universitas at de har forsøkt å gå i dialog med de som er uenige med Studentparlamentets ytringer, uten hell.
Jeg opplever det som trist, men jeg er ikke redd.
Elisabeth Hoksmo Olsen, leder ved Studentparlamentet ved UiO
Studentparlamentet ved UiO har tatt tydelig avstand fra Israels krigføring i Gaza. De har vedtatt to resolusjoner om konflikten siden krigen brøt ut i oktober.
De har fordømt angrepene på Gazastripen, og kalt det brudd på folkeretten. De har også undertegnet et opprop om at UiO skal innføre akademisk boikott mot Israel.
Dette er første gang Studentparlamentet ved UiO har opplevd denne formen for hærverk rettet mot seg i forbindelse med deres Palestina-politikk.
Ytringsfrihetsekspert: Ikke en hatytring
I en pressemelding omtalte Studentparlamentet hærverket og banner-tyveriene som hatefulle ytringer.
Førsteamanuensis på Institutt for offentlig rett ved UiO Anine Kierulf mener på sin side at handlingene juridisk sett ikke kan betegnes som dette.
– De som er vernet av den bestemmelsen er utsatte minoritetsgrupper, fordi de tilhører en religion, etnisitet eller andre ting, som avviker fra de fleste andre. Så det er jo et minoritetsvern, sier Kierulf.
Hun forklarer at politiske holdninger ikke er beskyttet av loven mot hatefulle ytringer.
– Så det fremstår ganske klart at de ikke er rammet av den bestemmelsen.
Hun utelukker imidlertid ikke at det kan være snakk om lovbrudd.
– Hvis man stadig utsettes for hærverk eller lignede over tid så kan det være en form for sjikane. Det kan være straffbart uansett hvem som utsettes for det.