Anklages for pengesløseri
Regjeringen får kritikk for å ha valgt det dyreste alternativet ved å flytte Norges veterinærhøgskole til Ås, mens utdanningsnorge skriker etter penger til vedlikehold og nye bygg.
Etter nesten 20 år med utredning og diskusjon, besluttet regjeringen i forrige uke at Norges veterinærhøgskole (NVH) skal flyttes fra sine nåværende lokaler på Adamstuen til Ås. Der skal skolen samordnes med Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).
Å flytte skolen vil koste 1,3 milliarder mer enn det ville kostet å modernisere skolens nåværende lokaler.
– De pengene kunne forsknings- og utdanningsnorge ha bruk for til andre ting, sier veterinærhøgskolerektor Lars Moe.
Avgjørelsen går imot anbefalingene fra ledelsen til et samlet fagmiljø. I tillegg er vedtaket stikk i strid med konklusjonene fra Kunnskapsdepartementets (KD) egen rapport, Dovre-rapporten, fra i fjor. Den konkluderte med at det ville være mest hensiktsmessig for NVH å bli på Adamstuen, og heller slåes sammen med Universitetet i Oslo (UiO).
Mangler penger
NVH har i mange år vært plaget med nedslitte og umoderne bygg. Også mange andre læringsinstitusjoner i Norge skriker etter penger til nybygg og vedlikehold. I stortingsproposisjonen som regjeringen la fram på fredag, beregner KD at kostnadene ved et nybygg med kapasitet for opptak av 90 veterinærstudenter per år, vil komme på totalt 2, 4 milliarder kroner. Til sammenlikning beregner departementet at modernisering av lokalene på Adamsstuen og en samorganisering med UiO vil komme på 1, 1 milliarder kroner – altså godt under halvparten av hvor mye det koster å flytte til Ås.
Frode Meinich, direktør i Teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo (UiO), sier at universitetet har et etterslep på fire milliarder kroner i vedlikehold alene.
– I tillegg har vi nybygg for fem-seks milliarder kroner på ønskelisten, deriblant et nytt kulturhistorisk museum, et magasinbygg på Tøyen, nybygg på odontologi samt et senter for kjemi, farmasi og «Life Science» i Gaustadbekkdalen. Universitas får opplyst fra Idrettshøgskolen at også de har et stort etterslep på vedlikehold, beregnet til rundt 250 millioner kroner. Det er antatt at man kan få inn rundt 660 millioner fra et eventuelt salg av den gamle NVH-tomta på Adamsstuen.
– Useriøst
Anders Anundsen (FrP), medlem i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget mener veterinærhøgskolesaken er behandlet amatørmessig av regjeringen. Han synes det er merkelig at regjeringen har valgt å gå for det dyreste alternativet, til tross for ekspertenes anbefaling.
– I slike saker er det som regel fornuftig å lytte til rapporter og fagmiljøer. Når de her konkluderer med at det billigste alternativet også er det beste, så er det ganske utrolig at regjeringen likevel velger å gå imot anbefalingene bare fordi senterpartilederen kommer fra Ås, sier han, og legger til:
– Det er denne typen ting som bidrar til å skape politikerforrakt. Jeg mener pengene man ville spart på å holde skolen i Oslo heller kunne hjulpet til med å få ned den lange køen av planlagte nybygg i utdanningssektoren.
Anundsen syns det er useriøst av regjeringen å løse en utdanningssak av en slik størrelse gjennom «en hestehandel på bakrommet».
Ingen omprioriteringer
Jens Revold, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, avviser at de har gjort en dårlig jobb med saken. Han mener samtidig Anundsens kritikk er useriøs.
– Argumentet Anundsen her kommer med, om at skolen flyttes til Ås fordi Åslaug Haga kommer derfra, mener jeg er useriøs opposisjonsprat. Vi mener at vi har gjort en grundig jobb i denne saken, sier han og understreker at det var gode argumenter for begge alternativene, men at det viktigste var å få en avklaring i saken.
– Det har vært nødvendig for oss å foreta en bredere vurdering av saken, og ikke kun lytte til den enkelte institusjons ønsker, sier Revold.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland fremhever at regjeringen redegjør for de antatte kostnadene i proposisjonen til Stortinget.
– Det er også gjort klart at den eksisterende prioritering av nye bygg i universitets- og høgskolesektoren ikke vil endres med dette. Prioriterte bygg i Bergen og Oslo kommer derfor til å gå foran byggeprosjektet i Ås, sier hun.