Aksjonerte mot flytting
Både studenter, ansatte og stortingspolitikere møttes tirsdag til kamp mot flytting av Veterinærhøgskolen til Ås.
Stortingsrepresentantene Truls Wickholm (Ap) og Marit Nybakk (Ap), samt om lag hundre representanter fra Norges veterinærhøgskole (NVH) og Veterinærinstituttet, møtte tirsdag opp for å markere sin motstand mot flyttingen av NVH til Ås. Under slagordet «Prosessen lukter «svidd»», var dagsorden satt:
– Vi har tenkt å fortsette å gå ut i media med artikler og innlegg. Men vi har også en langsiktig strategi om å ta saken opp på landsmøtet i 2009, hvor vi har planer om å få til et nytt vedtak mot flytting, sier Nybakk.
Argumentet til Nybakk er at det er 1,3 milliarder kroner billigere å la NVH bli i Oslo (ikke inkludert inntekter ved et eventuelt salg av bygningene på Adamstuen, red.anm.). Nybakk minner likevel om at flytteprosessen er en sak som kommer til å ta lang tid, og at det derfor er viktig å opprettholde presset.
– Jeg oppfordrer studentorganisasjoner, aksjonsgrupper og andre ansvarlige foreninger til å be om høring i saken, sier hun.
Det er ikke bare i fagmiljøet flytteprosessen har vakt stor uenighet. Også innad i regjeringspartiene er man på kollisjonskurs. Hele 26 av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter var imot flyttingen, mens 30 representanter var for. Bortsett fra Venstre var dessuten samtlige av opposisjonspartiene enstemmig imot flyttingen.
Truls Wickholm tror likevel de færreste av regjeringspartienes representanter vil stemme i mot når saken skal behandles i Stortinget.
– Det er en tradisjon at man stemmer med flertallet. Derfor vil det med all sannsynlighet bli flertall for flytting – selv om noen nok vil stemme i mot, sier han.
Etter det åpne møtet ble det arrangert et lukket møte hvor aksjonsgruppen skulle utarbeide en videre strategi for arbeidet.
Marianne Sandberg, medlem av styringsgruppen til aksjonsgruppen, sier de kommer til å jobbe for å legge press på stortingspolitikerne.
– Vi kommer til å jobbe til Stortinget har gjort et valg på et faktisk faglig grunnlag. Planen er å jobbe bredt mot politikere for å forhindre vedtaket, sier hun.