Resirkulerer gammelt løfte
For andre valgkamp på rad lover Ap studentene 11 måneders studiestøtte. Denne gangen vil de også bygge dobbelt så mange studentboliger.
I går presenterte Arbeiderpartiet (Ap) sitt forslag til partiprogram for neste stortingsperiode. I tillegg til å ville doble studentboligbyggingen fant Ap igjen fram løftet om 11 måneders studiestøtte.
Løftene fra det største regjeringspartiet skaper ikke umiddelbar jubel hos Norsk studentorganisasjon (NSO).
– At det tas med i programmet er positivt og selvsagt noe vi har arbeidet for. Men forslaget har stått der tidligere, uten at det har blitt gjennomført. Slike løfter er ikke verdt mye uten handling, sier leder for NSO, Øyvind Berdal.
For det er nemlig ikke første gang Arbeiderpartiet har foreslått 11 måneders studiestøtte i sitt partiprogram. Før stortingsvalget i 2009 ble et nesten identisk forslag vedtatt, mens i 2005 jobbet partiet for «heltidsstudenten» uten at 11 måneder ble nevnt eksplisitt.
Berdal mener det nå er på tide å oppfylle løftet til studentene.
– Ap har sittet i en regjering der alle er enige om 11 måneders studiestøtte, uten at de har levert. På det grunnlaget er det vanskelig å tro helt på det de sier, sier han.
Reprise?
Auf-leder Eskil Pedersen er en av dem som har sittet i komiteen som står bak forslagene. Han forstår at folk lurer på hvorfor regjeringen ikke allerede har gjennomført ekstra studiestøtte.
Jeg skjønner at dette virker rart for mange.
Eskil Pedersen, leder i Auf @undersaktit:Samles om boligbygging Tidligere denne uken var student- og ungdomspolitikere på besøk i Kunnskapsdepartementet. Temaet for møtet var funnene i SSBs Levekårsundersøkelse om studenter, tidligere omtalt i Universitas. Etter møtet mente Kristin Halvorsen at særlig en sak pekte seg ut som viktig. – Det er studentboliger jeg oppfatter er felles prioritering fra organisasjonene, sa hun til Universitas etter møtet. Undersøkelsen viste at 15 prosent av norske studenter i dag bor i studentbolig. Disse studentene har vesentlig lavere boutgifter enn andre studenter. _– Hva skal du gjøre for studentene som ikke er heldige og får studentbolig?_ – Jeg tror at prisen på studentboligene er med på å bestemme hva de private kan ta av husleie. Argumentene for studentboliger dreier seg dels om å tilby boliger til studentene, men også å kunne gjøre det til et prisnivå som demper det utleierne kan. Til stede på møtet var NSO og de fleste ungdomspartiene, med unntak av Unge Høyre, Fremskrittspartiets Ungdom og Senterungdommen. Halvorsen synes diskusjonene var nyttige i det videre arbeidet i kjølvannet av undersøkelsen. – Det som har vært viktig med denne samlinga er å få en felles driv om studentenes levekår. Undersøkelsen til SSB gir oss mange gode grunner til å ha enda høyere ambisjoner enn det vi allerede har på studentboliger. Både hva gjelder omfang, og prisen på de boligene vi til syvende og sist tilbyr, sier Halvorsen. _universitas@universitas.no_
– Jeg skjønner at det er noe som virker rart for mange. Alle partiene har vært for forslaget, men det har likevel ikke blitt gjennomført. Andre ting er blitt prioritert i foregående perioder, og vi har blant annet vært gjennom en finanskrise. Derfor har vi tatt noen løft av gangen, sier Pedersen.
Han viser til at målet om 1000 nye studentboliger i året er oppfylt, og at det er opprettet flere studieplasser.
– Hvorfor skal vi tro på dere denne gangen?
– Det er jo dette vi har ment de siste fire årene, og vi har bedret situasjonen for enkelte grupper. For de brede gruppene har det ikke skjedd nok. Selv er jeg for 11 måneders studiefinansiering. Men politikk er å velge mellom ulike gode formål.
Diskusjonsgrunnlag
Mens Ap diskuterer forslaget til partiprogram denne uken, gjør Høyre det samme fram mot landsmøtet i mai. Der foreligger det forslag om å gå vekk fra nåværende formulering om «11 måneders studiestøtte», til heller å regulere den til «i tråd med pris- og kostnadsveksten». Dette får Pedersen til å reagere.
– Høyre har virkelig ingen troverdighet når det gjelder studiefinansiering. Da de sist satt i regjering ble studiestøtten ikke engang i nærheten av indeksjustert. Vi er ikke fornøyd med bare indeksjustering, men det er bedre enn ingenting. Så når Høyre velger å fire på ambisjonene, er virkelig forslaget ikke verdt papiret det er skrevet på.
Svein Harberg, utdanningspolitisk talsmann i Høyre, reagerer på Pedersens beskrivelse av Høyre.
– Det er merkelig at han kommer med et slikt utspill når han representerer en regjering som har hatt flertall i åtte år. I den perioden har jo faktisk kjøpekraften til studentene blitt svekket, sier han.
– Så endringsforslaget deres er ikke å fire på ambisjonene?
– Tvert imot, vil jeg si. Vi ønsker å få frem helheten i det som utgjør studentenes økonomi, og ta en beslutning på et best mulig grunnlag. Da må man for eksempel ta hensyn til boligsituasjonen, tak for finansinntekter og den direkte støtten fra Lånekassen.