Klare for maktkamp
Til helgen er det duket for maktkamp i Norsk Studentorganisasjon. Vinneren vil lede Norges største studentorganisasjon, og ha makt over 200 000 studenter.
Valgkampen avgjøres lørdag 26. mars og står mellom de to kandidatene, Kari-Elisabeth Vambeseth Skogen og Kim Kantardjiev. Vinneren vil bli alle Norges studenter ansikt utad, kjempe studentenes sak, og ha jevnlig kontakt med toppolitikere.
Evig uenig
De to kandidatene er enige om at Norsk Studentorganisasjon (NSO) trenger en klarere stemme for å bli hørt, og de er til og med enige i at organisasjonen må bli tøffere i debatter. De er derimot uenige om hvilken rolle universitetene og høyskolene skal ha i Norge.
Vambeseth Skogen, som er høyskoleutdannet, er for at høyskolene skal kunne opprette ph.d.-grader.
– Det er ingen grunn til at de ikke skal ha forskerutdanning, både høyskoler og universiteter er høyere utdanning som skal gi forskningsbasert utdanning av høy kvalitet. Høyskoler og universiteter skal være likeverdige institusjoner, sier hun.
Kantardjiev, som er utdannet ved universitet, mener derimot at de ressursene det ville tatt å opprette ph.d.-grader heller burde brukes på å fremme studiekvalitet ved høyskolene.
– Jeg er i utgangspunktet imot flere universiteter fordi høyskolene må drive med det de kan. De må drive med profesjonsforskning, ikke opprette ph.d.-grader bare for å bli kalt et universitet. Studenter er viktigere enn forskning. Det viktigste er hva institusjonen driver med, ikke hva de kaller seg, sier Kantardjiev.
Erfaren i NSO
Vambeseth Skogen har jobbet i arbeidsutvalget i NSO i nesten ett år allerede, og nevner det som en av sine store styrker.
– Jeg har derfor god kjennskap til daglig drift og medlemslagene, sier hun.
Som hjertesaker nevner hun spesielt tre ting: Gratis utdanning for alle, studiestøtte, og kollektivrabatt uavhengig av studiested. I tillegg vil hun jobbe for bedre lærere og mer oppfølging til studentene.
– Jeg vil gjøre NSO til en enda tydeligere organisasjon, sier Vambeseth Skogen.
Tøffe tak
Kantardjiev har spesielt kompetanse innen fagpolitikk og organisering, innenfor Studie- og forskningskomiteen i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), noe han ser på som positivt med tanke på den ferske organisasjonen han vil lede.
Han er særlig opptatt av gratis utdanning. Han vil også skape klar konsensus om at studiekvalitet er det absolutt viktigste de gjør. Videre vil han øke kompetansen innad i organisasjonen.
– Når studentene kan mye, får de mye gjennomslag.
Kantardjiev mener det er viktig å tørre å si det ingen andre tør å si.
– Vi kommer til å være langt synligere, en som driver debatter, ikke bare svarer på dem. Om et år kommer NSO til å være den organisasjonen som studenter vet snakker på deres vegne, sier Kantardjiev.
Bygge organisasjon
NSO er en fersk organisasjon. Det er resultatet av en sammenslåing av de tidligere studentorganisasjonene Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund.
– Jeg ser at vi har slått sammen to kulturer, og at vi har mange forskjellige meninger når vi nå representerer et veldig mangfold i ulike medlemslag. Disse har gjerne ulike ønsker og behov, sier Vambeseth Skogen.
Kantardjiev vil bygge en organisasjon med en klar, felles retning.
– NSO har frem til nå vært noe reaktive, selv om det har vært nødvendig å bygge organisasjon. Nå trenger vi en tydeligere politisk retning, sier han.