Ny undersøkelse: Studenter vet ikke hvem som har best utdanningspolitikk
Studentene synes skole, utdanning og forskning er den viktigste saken for dem i høstens stortingsvalg, men de fleste vet ikke hvilket parti som har den beste utdanningspolitikken.
– Utdanning er jo viktig. Jeg må jo mene det, sier lektorstudenten Nanna Helle Nerland (21). Men verken hun eller venninnene vet hvilket parti som har best utdanningspolitikk.
– Jeg vet ingenting om utdanningspolitikk, sier kultur- og kommunikasjonsstudenten Renate Leth-Olsen (21).
– Det er mye likt, sier filosofistudenten Eir Helle Nerland (23).
– Ja, alle sier jo bare at skole er bra, sier Renate.
– Det var jo litt mer fokus på skole da Høyre kom med fraværsgrensa, sier Nanna.
– Den har jeg hørt om! skyter Renate inn.
Ikke flinke nok
I studentundersøkelsen, utført av Sentio for Universitas og NSO, svarte 58 prosent at skole, utdanning og forskning er den viktigste saken for dem i Stortingsvalget 2017. Likevel svarte hele 56 prosent at de ikke vet hvilket parti som har den beste politikken på området. Det overrasker ikke valgforsker Johannes Bergh.
– Det er kanskje litt rart, men ikke selvmotsigende, å synes at utdanningspolitikk er viktig uten å vite hvilket parti som er best på det.
En mulig årsak kan være at mange står mellom to partier. Bergh mener også at partiene sliter med å vise frem politikken – og forskjellene mellom partiene.
– Man kan jo si at det gir uttrykk for at de ikke er flinke nok til å formidle utdanningspolitikken sin. Man skulle tro at partiene kunne fortelle ganske tydelig hva de mener, sier han.
Høye tall
– Hvorfor er utdanningspolitikk så viktig for studenter?
– Det er en viktig sak i norsk politikk generelt, men 58 prosent er et veldig høyt tall. Det sier seg selv, vi er mest opptatt av det som angår oss. De fleste bryr seg mest om de nære tingene, mener valgforskeren.
– Er det vanlig at eget felt er så viktig for velgere? Er gründerpolitikk så viktig for gründere? Er landbrukspolitikk så viktig for bønder?
– Jeg kan ikke komme på noe sammenlignbart, men folk som jobber i helsevesenet er for eksempel veldig opptatt av helsepolitikk. Jeg tror man kan finne lignende andre steder, sier Bergh.
Tydelige krav
Heller ikke Norsk studentorganisasjon (NSO) har en klar formening om hvilket parti som er best på utdanningspolitikk, men er fornøyde med gjennomslag for 11 måneders studiestøtte.
– Vi er glade for at det endelig står et samlet Storting bak dette vedtaket. Dette er noe studentene har ønsket lenge, og at samtlige partier nå går inn for dette vil gjøre det enklere å være student i det ganske land, sier Anne Helene Bakke, nestleder i NSO.
– Samtidig er det fortsatt en kamp å ta. Det er flere som snakker om å øke studiefinansieringen, men få som tør å tallfeste dette. NSOs krav er tydelige på studentkravet: studiestøtte på 1,5 G i folketrygden fordelt over 11 måneder.
Misfornøyde Venstre
Stortingspolitiker for Venstre, Sveinung Rotevatn, mener det bare skulle mangle at studenter bryr seg mye om utdanningspolitikk.
– Det er studentene som sitter der og ser at stipendet går tomt, og det er de som opplever det på kroppen hvis utdanningspolitikken er dårlig, sier han.
Venstre har hatt utdanning som en av sine hjertesaker i lang tid. Likevel er det knappe fire prosent av studentene som synes partiet har den beste politikken på området. Det er ikke Rotevatn særlig fornøyd med.
– Jeg skulle selvfølgelig ønske at flere satte pris på arbeidet vår. Der Venstre har vært mest synlige, er der det har vært mest støy og konflikt. På høyere utdanning og forskning har vi vært mer enige med regjeringen. Da blir det mindre oppmerksomhet rundt det, sier han.
Min studietid med Sveinung Rotevatn: Korpsnerden
Venstresida
Heller ikke Mohanad Atnawati (22) eller kompisen Adam (24) har utdanningspolitikk som sin førsteprioritet når de skal stemme.
– Utenriks, sier Mohanad, som går Midtøsten-studier.
– Det viktigste er hvordan man kan hjelpe folk å bli integrert, mener PPU-studenten Adam.
– Men utdanningspolitikk er viktig det også, sier Mohanad, uten at han vet hvem han synes at har best utdanningspolitikk.
– Jeg tror Ap og SV og sånt er best på det, de prøver å gjøre noe for folk, sier Mohanad.
– Ja, venstresida er mer opptatt av skole, sier Adam.