Ung og lovende: Oliwia Skowron (22) er klar for kamp om ledervervet i Velferdstinget.

Kjemper om studentmakta

Det pågår lederkamp i Velferdstinget. Om et par uker avgjøres hvem som tar over hovedstadens mektigste studentverv.

Publisert

Snart braker ledervalget i Velferdstinget (VT) løs, og i år kjemper to studenter om vervet. Velferdstinget representeres av 37 studenter fra alle utdanningsinstitusjoner tilknyttet SiO. Det er det øverste politiske organet i velferdsspørsmål for studentene som er tilknyttet samskipnaden. 

Målet deres er å sikre et godt velferdstilbud for studenter. Sakene Velferdstinget vedtar, følges opp av arbeidsutvalget deres. Utvalget består av fire mennesker som jobber fulltid med nettopp disse sakene. 

Hvis noen skal kritisere SiO, så er det oss. Vi skal alltid løfte studentenes sak

Olivia Skowron (22), lederkandidat til Velferdstinget

Den 27. mai kommer valgkomiteens innstilling, og valget går av stabelen under VTs vårvalgmøte 3. juni. I mellomtiden jobber kandidatene med å vise seg fra sin beste side.

Ungt blod 

Oliwia Skowron er 22 år. Hun går på lærerstudiet ved Oslomet og har sittet som samarbeidsansvarlig i Velferdstinget det siste året. Da hun endelig ble aktiv i studentpolitikken høsten 2022, fant hun ut at terskelen for å engasjere seg ikke var så høy som hun trodde. 

– Så lenge du har en mening og noe du står for, så er det greit. 

Som samarbeidsansvarlig, har hun ansvaret for å følge opp studentdemokratiene tilknyttet SiO. Nettopp dette mener hun er hennes fordel som kandidat til ledervervet. Hun har møtt representanter ved de ulike utdanningsinstitusjonene og blitt kjent med deres behov. Hun trekker spesielt fram arbeidet med å sørge for at de mindre studiestedene også skal merke SiOs velferdstilbud. 

– Hvis noen skal kritisere SiO, så er det oss. Vi skal alltid løfte studentenes sak.

At hun allerede har sittet i arbeidsutvalget i et år, mener hun skiller henne fra motkandidaten. I tillegg mener hun det er en fordel at hun ikke har vært med altfor lenge.

– Jeg er litt ferskere i studentpolitikken, derfor tror jeg at jeg kan fronte et nyere og ferskere perspektiv.

På spørsmål om hva som er hjertesaken hennes, er det ikke tvil. 

– Studentboliger, det vil jeg «pushe» veldig for. 

– Hvordan vil du jobbe for dette?

– Å lobbe, dra i møter med partiene og fronte saken. Vi må bygge på at det snart er valg, og at studentene utgjør en så stor del av byen som de gjør. Blir vi ikke hørt, så må vi gå ut i media. 

– Mange studenter vet ikke hva Velferdstinget er eller gjør. Hvordan vil du jobbe for å øke synligheten?

– Vi må dra på møter, være tilstede på arrangementer og ha kontakt med de som er tilknyttet SiO og søkerorganisasjoner som Det norske studentersamfund. Det siste året har jeg vært ansvarlig for sosiale medier. Vi har hatt mange kampanjer og vært mer aktive enn arbeidsutvalget før oss.

Ringrev: Christina har vært med i studentpolitikken de siste 7 årene.

Gammel traver? 

Engasjert er ordet Christina Eide (27) bruker for å oppsummere seg selv. Hun har vært med i frivillige organisasjoner i store deler av livet, og vært aktiv i studentpolitikken i 7 år. Det siste året har hun sittet i kontrollkomitéen til Velferdstinget. Den jobber for at organisasjonen følger egne vedtekter. Til høsten håper hun å kunne lede Arbeidsutvalget til Velferdstinget. 

På spørsmål om hva som skiller henne fra motkandidaten, er det erfaring over tid som er svaret. 

– Jeg vil si jeg har den litt solide tyngden i studentkulturen og studentpolitikken over lengre perioder. Man lærer mye på et år, og så lærer man enormt mye av å drive med det i syv. 

– Motkandidaten din mente at hun tør å tenke nytt fordi hun ikke er så inngrodd i organisasjonslivet. Har du noen tanker om det? 

– Det er absolutt et gyldig argument, men jeg har aldri sittet som fast representant i Velferdstinget, så det føler jeg ikke så mye på. Jeg har fokusert på andre ting i mange år, og kan se ting fra andre vinkler. 

Eide mener sosiale medier er løsningen for å øke synligheten til VT, men at de også må tenke nytt. Hun mener informasjonsstrømmen må være hyppigere enn det den har vært hittil.

– Det er kanskje ikke hva Velferdstinget er eller gjør som studenter bryr seg om når de står i boligkø. Men hvis man deler informasjon om det gjennom hele året, og ikke bare august, så kan vi kanskje bli synligere. 

– Hvorfor bør studenter bry seg om hva Velferdstinget gjør?

Vi må fortsette å nå ut på sosiale medier, men også tenke nytt

Christina Eide (27), lederkandidat til Velferdstinget

– Fordi man har makt. Det er å vite at VT har vært pådriver for at psykologtjenesten skal bli gratis, at lege skal være billig, at foreningene får penger fra fra VT, sier Eide.

I tillegg er hun opptatt av å understreke at Velferdstinget har mye makt overfor SiO. Velferdstinget velger halvparten av styremedlemmene i SiO, inkludert lederen, som har dobbeltstemme.

– Hva er hjertesakene dine?

– Det er mange, men for det neste året står fremdriften rundt Studenthuset i sentrum, sier Eide.

Hun viser til St. Olavs gate 23, som VT og SiO i 2021 kjøpte for 290 millioner kroner. Siden da har det stått tomt.

– Idealdrømmen er nok ikke mulig, men en variant av det vi håpet på er nok fortsatt det, og det må vi jobbe for, avslutter Eide. 

Powered by Labrador CMS