REISER UT: Samfunnsøkonomistudentene Kåre Sagård (til høyre) og Frikk Nesje gleder seg til å dra på utveksling til Hongkong.

Stadig flere studerer utenlands

Humanistene og samfunnsviterne topper statistikken ved Universitetet i Oslo. – Jeg er helt klart fornøyd med de fakultetene som troner på toppen, sier Guri Vestad, sjef ved seksjon for internasjonalisering av studier.

Publisert Sist oppdatert

Samfunnsøkonomistudentene Kåre Sagård (20) og Frikk Nesje (22) har allerede begynt å glede seg til utenlandsstudiene. Om mindre enn ett år benker de seg på universitetet i Hongkong.

– I graden vår har vi mange frie emner, noe som gjør det veldig lett å reise utenlands.

Kåre Sagård @undersaktit:– Utveksling har blitt enklere

– Jeg har inntrykk av at mange har lyst å dra på utveksling, men tror samtidig det er veldig mye arbeid å sette seg inn i reglementet og å få godkjent fagene. I graden vår har vi mange frie emner, noe som gjør det veldig lett å reise utenlands, sier Sagård.

De siste fem årene har stadig flere studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) valgt å ta ett eller flere semestere i utlandet. Mens knapt 1200 UiO-studenter valgte å reise ut i 2004, var tilsvarende tall for 2009 nesten 1900.

– Jeg hadde lekt med tanken på å ta et semester i utlandet, og ble inspirert og overbevist på et arrangement her på SV-fakultetet. I ettertid har jeg hentet mye informasjon på internett, sier Nesje.

Tosifret tall hos arkitektene

Selv uten et eneste utvekslingskontor på skolen, er det Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) som har den høyeste andelen utvekslingsstudenter målt i prosent. Hele 16,3 prosent av skolens studenter valgte å studere utenlands i 2009. Ingen andre institusjoner som ligger under Studentskipnaden i Oslo (SiO) kan skilte med tilsvarende tall.

– Det er en trend blant våre studenter å søke utveksling. Jeg kan ikke se at vi gjør andre ting enn å arrangere et årlig utvekslingsmøte og å bruke internettsidene våre, sier Erling R. Solbu, førstekonsulent ved studieadministrasjonen på AHO.

Få prester reiser

Forskjellene er imidlertid store. Mens Det humanistiske fakultetet (HF) og Det samfunnsvitenskapelige fakultetet (SV) har en høy andel studenter som vil utenlands, er det få studenter ved Det teologiske menighetsfakultetet (MF) som vil flytte på seg.

– Vi er klar over problemet og vi tar tak i dette. Det blir nå jobbet med å skreddersy utdanningen og å finne gode samarbeidspartnere i utlandet. Vi har som mål å ha langt flere ute på utveksling og vi tror andelen vil øke i fremtiden, sier Vidar Haanes, rektor ved MF.

Haanes forteller at mange av hans studenter er deltakere på et rundt fem ukers langt studieopphold i Asia, og han tror at dette kan være en av årsakene til at færre studenter ønsker å ta mer utdanning i utlandet.

– Vi vil likevel jobbe kontinuerlig med en større andel studenter på semesterutveksling, og fokuserer sterkt på dette, sier han.

Fruktbar utveksling

Nøkkelen til suksessen er ifølge direktør ved SV-fakultetet Gudleik Grimstad å ha hardtarbeidende personer ansatt for å fremme utvekslingen ved fakultetet.

SV og HF er to av fakultetene ved UiO som har egne ansatte for å styrke utvekslingen. Disse har som hovedoppgave å tilrettelegge og informere i utvekslingsspørsmål.

– De får i havn fruktbare avtaler, og formidler disse til elevene på tilstedninger. Informasjon via internett er også veldig sentralt, fortsetter Grimstad.

ANSA roser UiO

Stortinget la i 1997 frem mål om at minst halvparten av norske studenter skal ta deler av sin utdanning i utlandet. President i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) Karoline Myklebust er godt fornøyd med økningen de siste årene, men mener norske myndigheter foreløpig er langt unna egne mål.

– UiO er sammen med Universitetet i Agder og Norges handelshøyskole gode eksempler på hvordan utveksling fungerer, sier Myklebust.

Målt i prosent er Norge det landet i Europa som sender ut tredje flest studenter, bare slått av Island og Lichtenstein.

Vestad forteller at seksjon for internasjonalisering av studier (SIS) ved Universitetet i Oslo (UiO) jobber hardt for å bli bedre.

– Etter kvalitetsreformen har vi aktivt tatt grep og fått på plass ordninger for å gjøre utveksling både enklere og mer attraktivt. Vi mener utveksling er viktig både for studenten selv og for universitetet.

Vestad sier at i tillegg til å bli kjent med nye kulturer og språk, er kanskje den viktigste gevinsten å vokse personlig. Studentene kan også innhente en ny faglig vinkling de kan ta med seg tilbake til fagmiljøene ved UiO.

– På sikt vil utveksling forbedre fagmiljøene også ved UiO, sier hun.

I seksjon for internasjonalisering utarbeides strategiske planer, elektroniske verktøy og de ansatte bistår de forskjellige fakultetene med opplæring og administrative oppgaver. Målet er å få flere studenter ut av landet.

Hvor mye krefter målt i kroner UiO har brukt for å øke andelen utvekslingsstudenter, er uvisst.

– Vi har ikke satt inn flere ressurser sentralt de siste årene, men vi har blitt flinkere til å utnytte de ressursene vi disponerer, sier Vestad.

Powered by Labrador CMS