– Prioriter hardere
Trass løfter om mer utveksling, tvinger stram økonomi de minste fakultetene til å nedprioritere internasjonaliseringsarbeidet.
Kvalitetsreformen skulle føre til satsing på internasjonalisering i høyere utdanning. Likevel har ikke de minste fakultetene ved UiO råd til å prioritere den.
– Vi har ganske pressede budsjetter. Det fører ofte til at utveksling ikke er førsteprioritet, sier Dag Myhre-Nielsen, fakultetsdirektør ved Teologisk fakultet (TF).
TF har for tiden bare én person ansatt i en deltidsstilling som skal ta seg av all utveksling inn til og ut fra fakultetet. Det fører til at fakultetet i mindre grad enn de større fakultetene informerer studentene om det eksisterende utvekslingstilbudet, og at det i mindre grad har tid til å utarbeide nye.
– Vi er helt avhengige av mer penger for å kunne reise utenlands for å bygge nettverk og markedsføre vårt eget tilbud. Det er en forutsetning for å utvikle flere utvekslingsavtaler med internasjonale universiteter, sier Myhre-Nielsen.
Tidsknapphet
Også ved Utdanningsvitenskapelig fakultet (UV) sliter administrasjonen med å få utvekslingen opp på et akseptabelt nivå. Øyvind Nystøl, assisterende fakultetsdirektør ved UV, tror de små fakultetene er mer sårbare enn de store. – Vi har ikke like god råd til å ansette folk som bare har ansvar for utveksling, sier Nystøl, og legger til at UV-fakultetet nå likevel vurderer det, på tross av et stramt budsjett.
Iselin A. Rud-Goksøyr er internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet. Hun reagerer sterkt på at de minste fakultetene ikke har råd til å prioritere utveksling.
– Slik det er nå, har ikke TF og UV ressurser nok til å gi studentene et godt nok utvekslingstilbud. Utveksling prioriteres ofte sist i rekken fordi de ansatte er overlesset av altfor mange andre oppgaver de skal drive med i tillegg, sier hun.
Det er Myhre-Nilsen enig i:
– Vår utvekslingsansvarlige har så mange oppgaver at det ofte går på bekostning av utvekslingen, sier Myhre-Nielsen, som forteller at fakultetet har søkt om mer midler fra UiO sentralt.
– Uten stort hell, sier han.
– Fakultetene må prioritere
Inga Bostad, viserektor ved UiO, lover å finne en løsning på de små fakultetenes manglende ressurser.
– Hvis fakultetene ved UiO ikke har nok ressurser til å følge opp kvalitetsreformens mål om mer utveksling, må vi se nærmere på saken, sier Bostad.
Hun legger til at det er veldig mye hjelp å få av UiO sentralt.
– Vi vil gjerne bruke ressurser på en større internasjonalisering på fakultetene. Men fakultetene må også prioritere utveksling selv, sier hun.
Silje Kristin Meisal, leder av studentutvalget ved TF, ønsker større satsing på utveksling på sitt fakultet.
– Dårlig satsing hindrer utveksling på TF. Vi har ikke nok penger. Men det handler også om prioriteringer. Tiden er inne for å rydde opp i gamle utvekslingsavtaler og etablere nye nettverk internasjonalt, sier Meisal.
Hun mener at man blir nødt til å prioritere hardt, og ta ressurser fra andre poster.
– TF må sette av penger til en ny konsulentstilling, slik at studentene får tilstrekkelig informasjon om utvekslingstilbudet, sier hun.