Hardkjør uten uttelling
Utvekslingsstudenter får ikke nok studiepoeng ved UiO i forhold til arbeidet de har lagt ned, og fakultetene forskjellsbehandler dem.
– Arbeidsmengden UiO krevde av meg som utvekslingsstudent i Canada var urimelig stor, sier biologistudent Sofi Hindmarch.
Hindmarch og statsvitenskapsstudent Niklas Tessem har begge vært utvekslingsstudenter i Canada, og deler erfaringen med at UiO krever for mye. Tessem har mottatt en bekreftelse fra Simon Fraser University i Canada på at de maksimum forventer 12 credits per semester. UiO krever på sin side at han tar 15 credits.
– Bare studenter fra eliteskolen Science Po Paris G. École kunne vise til en tilsvarende arbeidsmengde på et semester, sier en tydelig oppgitt Tessem.
Tessem søkte om å få godkjent et fullstendig semester da han kom hjem. Han fikk innvilget noen få ekstra studiepoeng av Humanistisk fakultet. Hindmarch, som studerer ved det Matematisk-naturvitenskapelige fakultet, har derimot foreløpig fått avslag.
– Må rydde opp
Internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet i Oslo, Iselin A. Rud-Goksøyr, krever nå at UiO sentralt skjerper fakultetenes godkjenningsprosedyrer for utveksling.
– Om du får godkjent et semester i utlandet, er i praksis helt avhengig av hva slags tradisjoner og personer som sitter på de ulike fakultetene. UiO må rydde opp i fakultetenes rutiner, det skal ikke være studentens jobb å sørge for at de behandles likt, understreker Rud-Goksøyr.
Hun mener at UiO til tider ikke har en god nok forståelse av hva man kan kreve av studenter på utveksling.
– UiO har hatt en stor økning i antall avtaler de siste årene. Jeg tror det kanskje har gått litt for fort i svingene, sier hun.
Silje Budeng, rådgiver i studentorganisasjonen for utenlandsstudenter, Ansa, bekrefter dette.
– Jeg kjenner også til eksempler på utvekslingsstudenter som opplever studiene som svært tidkrevende sammenlignet med antall studiepoeng de får igjen for arbeidet, sier Budeng, som mener dette kan skremme studenter fra å dra utenlands.
Innrømmer forskjell
Kaja Schiøtz, seniorkonsulent ved Humanistisk fakultet, innrømmer at praksisen med studentpoengberegning varierer fra fakultet til fakultet.
– Hvert semester kommer det inn flere klager på nettopp dette. Hvis en norsk student har tatt 28 studiepoeng i utlandet, runder vi vanligvis opp til 30 studiepoeng, fordi det er mest hensiktsmessig for studenten. Men det er ikke alle fakultetene som velger å gjøre det på akkurat samme måte, sier Schiøtz.
Guri Vestad, seksjonssjef i studieavdelingen, innrømmer at UiO har mottatt flere klager på at Universitetet stiller for strenge krav til utreisende studenters arbeidsmengde i utlandet. Vestad mener likevel at systemet fungerer tilfredsstillende.
– Vi kan ikke gi studenter full uttelling hvis de kommer tilbake med færre
poeng enn de har fått godkjent av UiO fordi fagene viser seg å være for vanskelige. Det vil være å spenne bein under det internasjonale systemet for godkjenning av utveksling, sier hun.