Folk flest drar ikke til Kina
Studenter rådes til å reise til verdens voksende økonomier. I fjor dro over seks tusen studenter på utveksling. Svært få fulgte rådene.
Studenter oppfordres til å tenke utradisjonelt når de skal på utveksling. Likevel drar nesten åtte av ti utvekslingsstudenter til Europa, Australia eller Nord-Amerika. Norsk Studentorganisasjon (NSO) har jobbet for å få studenter til å dra på utveksling til voksende økonomier som vil bli viktige i framtiden.
Reiseråd
– Vi er opptatt av at det er en geografisk spredning på hvor studentene drar på utveksling, sier leder i NSO, Kim Kantardjiev.
– Vi har lagt vekt på at studenter bør dra til såkalte vekstøkonomier, da hovedsakelig BRIKS-landene; Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, legger han til.
Kantardjiev synes det er bekymringsfullt at så få norske studenter drar på utveksling til disse landene.
– Vi må tenke mer på det globale bildet, ikke bare reise til Vesten for å studere. Det er problematisk at vi ikke bygger opp mer kulturell kompetanse i land som kommer til å bli viktige i fremtiden, sier studentpolitikeren.
Voksende økonomi
Kina er et av landene studenter oppfordres til å reise til. – Det er positivt av NSO prøver å få folk til Kina, sier Aslak Celius. Han tar kinastudier ved Universitetet i Oslo, og skal på et års utvikling i Kina til våren.
– Vi dro til Kina som en hel klasse tidligere, men da var vi over tjue stykker, og alle var norske. Mange nordmenn utveksler til Shanghai, men jeg skal til Beijing med to andre. Da blir det lettere å lære å stå på egne ben, sier han.
– Det skal bli litt godt å komme ut av den norske klikken også da.
Han er enig med NSO-leder Kim Kantardjiev om at Kina vil bli viktig i fremtiden.
– Det er jo en voksende økonomi, som vil bli viktig i fremtidens verdensbilde. Fremtiden for Norges relasjoner med Kina er de som drar dit nå, og lærer seg språket og kulturen, sier Celius.
Han mener at det er lettere å oppnå resultater hvis man har tett kontakt på tvers av landegrensene.
– Vi kan ikke sitte her hjemme å snakke ut i lufta og vente på å bli hørt.
Aslak Celius, UiO-student
– Vi kan ikke sitte her hjemme å snakke ut i lufta og vente på å bli hørt.
Politisk påvirkning
Han er også klar over de politiske utfordringene Kina står ovenfor. Celius er ikke redd for å dra til et udemokratisk land, men ønsker gjerne politisk forandring.
– Dette gjelder både Kina og andre udemokratiske land. Hvis man ikke har noe kontakt med disse udemokratiske regionene, kan man ikke forvente å kunne endre noe.
– Det er viktig å ta inn nye impulser, de fleste har jo et studieløp på over tre år, så da er det rart at ikke flere drar til utlandet i et semester eller to.
Ifølge statistisk sentralbyrå (SSB) var det 236 000 studenter i Norge i 2011. Under tre prosent av disse dro på utveksling.
Anglofile studenter
De aller fleste studentene drar til Vest-Europa, Australia og USA. Antallet som drar til vestlige og engelskspråklige land er overveldende. To av ti studenter drar ut av Europa til land der hovedspråket ikke er engelsk. Det liker Kantardjiev dårlig.
– Det er problematisk at vi ikke bygger opp mer kulturell kompetanse i land som kommer til å bli viktige i fremtiden, sier han.
USA lå på utvekslingstoppen i fjor, og ble den suverene utvekslingsvinneren for 2011 med hele 1309 av de norske utreisende studentene. Videre kommer Australia med 663 tilreisende nordmenn, og så kommer Europa-vinnerne Storbritannia, Tyskland og Danmark med henholdsvis 495, 293 og 284 tilreisende nordmenn i 2011.
Til sammenlikning hadde BRIKS-landene 502 studenter på utveksling i fjor, der 161 dro til Kina, og 191 dro til Sør-Afrika, som var mest populære i denne gruppen.