Anklage om korrupsjon
Norske utenriksstasjoner kan i praksis selv bestemme hvilke summer de ønsker å kreve for studiesøknader. Det åpner for stive priser for internasjonale studenter som ønsker å studere i Norge.
For å kunne studere i Norge må studenter utenfor EU og EØS gjennom en omfattende søknadsprosess. Gebyret for behandling av søknader om studietillatelse er i dag på 1100 kroner – et beløp fastsatt i Utlendingsforskriften, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI). Samtidig overlater UDI til de ulike utenriksstasjonene å administrere søknadene, som i tillegg gis myndighet til å fastsette eventuelle andre administrative kostnader.
Dette åpner for ulik praksis, skal vi tro den gambiske studenten Mamady Cham. Han fikk seg en overraskelse da han skulle søke om studietillatelse i Norge. Ved konsulatet i Gambia opplevde han å måtte betale betydelig mer enn gebyret fastsatt av UDI.
– Da jeg søkte for første gang i 2005 måtte jeg betale 2200 kroner. Det er betydelig mer enn de 800 kronene UDI den gang hadde som gebyr for søknadene, sier en frustrert Cham.
– Alle disse pengene går ikke bare til å behandle søknader og dekke administrative utgifter, det er jeg sikker på, sier Cham.
– Mener du dette er en form for korrupsjon?
– Ja, det kan du godt kalle det, sier han.
Tok tre måneder
I tillegg til disse pengene måtte Cham betale 1400 kroner for å få sendt søknadene med kurerpost til den norske ambassaden i Elfenbenskysten, hvor de gambiske søknadene behandles. Etter positivt svar på sin søknad ved ambassaden måtte passet ettersendes – også dette med fly.
– Det kostet meg nesten 3000 kroner til, sukker Cham.
Cham, PhD-student i medisin, er heller ikke alene om å oppleve knallhøye priser på studietillatelsessøknader ved konsulatet i Gambia. Medisinstudent Baba Jeng måtte søke om fornyet opphold i Norge, etter å ha vært i hjemlandet for å gjøre feltarbeid. Han fikk bakoversveis av prisene ved konsulatet i Banjul.
– De ga meg beskjed om at jeg måtte betale 14 000 dalasis (tilsvarer omtrent 3700 kroner med dagens valutakurs, journ.anm.) eller 3000 norske kroner kontant. I tillegg til 500 dalasis (167 kroner, journ.anm.) bare for å få søknaden behandlet, sier Jeng, og viser fram kvitteringer som bekrefter beløpet.
– Jeg viste dem en utskrift av Utlendingsforskriften, som viser at søkere skal betale et gebyr på kroner 1100. Den brydde de seg ikke om, og sa bare at jeg var nødt til å betale beløpet de hadde fastsatt, ellers kunne jeg bare glemme å få søknaden behandlet, sier Jeng.
På toppen av dette måtte Jeng to måneder senere ut med nye 1600 kroner for å dekke transportkostnader av søknadene med fly mellom Banjul til Abidjan.
– Det tok nesten tre måneder før søknaden min var ferdig behandlet, og totalt kostet det meg 4834 kroner. Den lange behandlingstiden resulterte i at jeg ikke rakk den forhåndsbestilte flyreisen tilbake til Norge. Heldigvis viste universitetet stor forståelse for min situasjon, og betalte for ny flybillett til meg, forteller Jeng.
– Ikke bra
Guri Vestad, sjef ved Seksjon for internasjonalisering av studier ved Universitetet i Oslo, sier hun er klar over at administrative kostnader, spesielt med tanke på flytransport av brev, er kostbart.
– Vi vet at det er dyrt å sende brev med kurerpost. Men dersom prisene det her opereres med stemmer, høres det ikke bra ut, sier Vestad.
Ved det norske konsulatet i Gambia blir Universitas henvist til konsul Nils Robert Hardmark. Han er for tiden på ferie i Skandinavia, uten mobiltelefon. Det lykkes heller ikke Universitas å få en uttalelse fra den norske ambassaden i Elfenbenskysten, UDI eller Utenriksdepartementet.
Tilbake i Norge er Cham og Jenga oppgitt.
– Vi har ikke noe annet valg enn å betale beløpene vi får beskjed om å betale på konsulatet. Vi vil jo studere, sier de to.