Rekordmange studerer i utlandet
Over 24 000 norske studenter tok utdanningen sin i utlandet i fjor, som er ny rekord. Men studenter som kommer hjem, sliter med å komme seg inn på jobbmarkedet.
Antall studenter som studerer utenlands har økt med 24 prosent på fem år. Studenter som velger å ta hele utdanningen i utlandet står for mesteparten av økningen, mens antallet som tar delstudier står på stedet hvil. Økningen det siste året er på fire prosent, viser fersk statistikk fra Lånekassen.
Den soleklare favoritten blant norske studenter er Storbritannia, med over 4600 emigranter. Danmark og USA følger på de neste to plassene med henholdsvis 2791 og 1650 norske utvekslingsstudenter.
Vanskeligere å få jobb
Selv om stadig flere velger å studere i utlandet, er det ikke sikkert at det lønner seg å gjøre det, viser en fersk artikkel fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).
– I Norge sliter de som studerer i utlandet litt mer med å komme seg inn på jobbmarkedet. Men over tid får de litt bedre lønn, sier Jannecke Wiers-Jenssen, som står bak forskningsartikkelen.
Hun mener det er uklart om det er utenlandsoppholdet i seg selv som gjør utenlandsstudentene får mer lønn på sikt.
– Det kan tenkes at de som reiser ut har personlige egenskaper som gjør at de ville fått høyere lønn dersom de studerte i Norge også.
Nettverksproblemer
Wiers-Jenssen tror mangelen på et profesjonelt nettverk i Norge er en av de viktigste grunnene til at de som studerer i utlandet bruker lenger tid på å få jobb.
– Det kan være vanskeligere å skaffe seg et profesjonelt nettverk i Norge om man studerer i utlandet. I enkelte fag bør man også være oppdatert på hva som skjer i Norge, slik at man henger med i utviklingen.
Hun mener det er viktig å være oppmerksom på dette, siden de aller fleste nordmenn som studerer i utlandet kommer tilbake til Norge etter ganske kort tid.
– Mange som reiser ut tenker at de skal fortsette å bo i utlandet etter avsluttet utdanning, men fire av fem flytter tilbake til Norge etter ganske kort tid, sier Wiers-Jenssen.
– Tenk strategisk
NIFU-forskeren mener likevel det finnes flere fordeler ved å studere i utlandet.
– Man får andre opplevelser og erfaringer. Det kan være en fordel å vite mye om et spesielt land og en kultur. Kanskje lærer man også å takle spesielle utfordringer.
Wiers-Jenssen oppfordrer studentene til å tenke strategisk rundt utdanningsvalget.
– Tar man master er den siste institusjonen mest avgjørende for hvor man får jobb. Derfor kan det lønne seg å ta mastergraden der det er dyrt, og bachelorgraden der det ikke er så dyrt. Tar du bachelorgrad i USA bruker du fire år, og du sitter igjen med et stort studielån.
Hun mener det lønner seg å velge land som ikke så mange andre har studert i.
– Nordmenn drar gjerne til nordiske eller engelskspråklige land. Det er ganske få som studerer i Tyskland, som er en av våre største handelspartnere. Man har neppe noe å tape på å skille seg litt ut ved å velge land som ikke så mange andre nordmenn velger, sier Wiers-Jenssen.