BEKYMRA: Forslagene vil svekke integrering frykter Eton Williams i ISU og Iselin A. Rud-Goksøyr i Studentparlamentet.

Vil stenge internasjonale studenter ute

Studieadministrasjonen ønsker å fjerne norskkurset til selvfinansierte bachelorstudenter, og hindre studenter som ikke snakker norsk plass på bachelorprogram.

Publisert Sist oppdatert

Selvfinansierte studenter

  • Utenlandske studenter som har kommet til Norge utenom kvoteprogrammet eller andre studieprogrammer. De får ingen støtte fra Lånekassen.
  • Bachelor 2005: 410 søkere, 94 tilbudt plass, 61 takket ja
  • Master 2005: 718 søkere, 176 tilbud plass, 94 takket ja

Utenlandske selvfinansierte studenter som ønsker å ta en bachelorgrad ved Universitetet i Oslo (UiO) har til nå fått ett års gratis norskkurs for å kunne delta i undervisningen. I en innkallelse til fredagens universitetsstyremøte, foreslår studiekomiteen at utenlandske studenter som ikke kan norsk ikke bør få lov til å studere norskspråklige bachelorprogram ved UiO. I følge et annet dokument som Universitas også har fått tilgang til ønsker studiekomiteen samtidig å fjerne norskkurset for de selvfinansierte utenlandsstudentene.

– Norskkursene ble satt inn for å få flere internasjonale studenter til Norge. Det er derfor uheldig dersom de vil kutte muligheten til å studere i Norge for denne gruppen studenter, sier internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet Iselin A. Rud-Goksøyr og minner om at UiO er langt unna målsetningen sin i forhold til antall internasjonale studenter.

– Svekker integrering

Ifølge dokumentet Universitas har fått tilgang til, er det administrasjonsmessige årsaker til at norskkurset ønskes fjernet. Studieadministrasjonen bruker 1,5 årsverk på saksbehandlere, og Institutt for lingvistiske og nordiske studier brukte i fjor drøyt 134.000 kroner mer enn planlagt på kursene. Det ønskes fokus på mastergradsstudier i stedet, fordi det er dobbelt så mange søkere hit, ifølge dokumentet.

Leder av International Student Union (ISU), Eton Williams, frykter nå at integreringen skal svekkes.

– Problemet er at de som studerer til mastergrad ofte har hardere press på karakterer og dermed sitter hjemme og leser i stedet for å sosialisere seg med andre studenter, sier Williams, som derfor tror bachelorstudenter bidrar mer til integrering.

Engasjert

Williams er selv fra Jamaica, og studerer elektronikk og datateknologi. Som selvfinansiert bachelorstudent fikk han norskkurset for to år siden og er nå engasjert i studentvelferd. I tillegg til sitt engasjement i ISU, er han medlem av internasjonal komité i Studentparlamentet. Han mener at internasjonale bachelorgradsstudenter som har tatt norskkurs er mest integrert, noe han selv er et levende bevis på.

– Det er et stort Universitet, og det kan være ukomfortabelt for internasjonale studenter å snakke med sine norske medstudenter dersom de ikke behersker språket, sier Williams.

– Det er derfor uheldig å ta penger fra en gruppe og gi til en annen, og så håpe på bedre integrasjon, fortsetter Rud-Goksøyr.

Har vært forsøkt før

Saken ble forsøkt innført i 2002, og også da vakte det stor oppsikt i Studentparlamentet. I sakens dokumenter kan det nå virke som man nå ønsker å holde studentpolitikere utenfor en eventuell avgjørelse.

«Studieadministrasjonen mener at det primært er Universitets øverste ledelse som bør ta stilling til en nedleggelse av tilbudet, dels fordi dette er en institusjonspolitisk sak, og fordi ressursbruken i hovedsak faller på sentralnivået og Institutt for lingvistiske og nordiske studier» kan man lese i dokumentet.

Det lyktes ikke Universitas å få svar fra studiedirektør ved UiO Monica Bakken, som håndterer saken i Universitetsstyrets studiekomité.

Powered by Labrador CMS