SBIO-kroa satser kontantløst
Den nyåpnede studentkroa på BI aksepterte verken kontanter eller bankkort i fadderuka. Forbrukerrådet er usikre på om det er lov.
Under fadderuka måtte øltørste BI-studenter gå til innkjøp av et elektronisk bongkort for å betale for seg ved den nye SBIO-kroa på Studentenes hus ved Handelshøyskolen BI. Kortsystemet har vært i bruk på flere norske festivaler i sommer, blant annet Hove, og har fått flere negative reaksjoner.
– Den vanligste klagen vi har hørt er at folk ikke klarer å bruke opp alle pengene de har på kortet og at arrangørene ikke har gitt noen refusjonsmuligheter, sier Hans Marius Graasvold, underdirektør i Forbrukerrådet.
BI-studentene er de første som nå tar i bruk Cashlesskortet på permanent basis. Graasvold er usikker på om det er lov å stenge for bruk av kontanter slik BI gjorde under fadderuka.
– Kontanter er gangbar valuta. Jeg kjenner ikke til om det er gjort noe unntak fra dette, sier Graasvold.
I etterkant av fadderuken har det igjen blitt mulig å bruke kontanter og kort, ettersom mange leverte inn kortene etter fadderuken, men ifølge Eigil Arff Tarjem, sjef ved SBIO-kroa, jobbes det nå med en permanent løsning der kun bongkortet brukes.
– Erfaringene fra fadderuken er positive, og dette systemet gjør at alt går mye lettere, sier Eigil Arff Tarjem.
– Tungvint og irriterende
BI-studenten Henriette Svenby (18) var blant dem som tok bruk det nye kortsystemet under fadderuken.
– Jeg var egentlig ikke så veldig fornøyd. Det var litt tungvint og veldig irriterende når man måtte fylle på kortet igjen selv om man bare manglet en krone til å kjøpe en ny øl, sier Svenby.
Mange fordeler
Mindre kø og ryddigere regnskap er årsaken til at SBIO-Kroa valgte å innføre systemet, ifølge daglig leder Steinar Jensen. Han vil ikke fortelle hvor mye SBIO-kroa betaler for systemet.
– Med mindre kontant håndtering får vi større kontroll over kontantstrømmen, og kredittkort tar mye tid og skaper kø, sier Jensen.
Administrasjonsleder ved Det norske Studentersamfund (DNS), Torgeir Tofte Jørgensen, forteller at han kjenner til betalingssystemet, men at det foreløpig ikke vil bli tatt i bruk ved Chateau Nuef.
– Ved større arrangementer bruker vi bonger. Det kommer vi til å fortsette med, i alle fall i nær fremtid, sier han.
20 kroner må studentene betale for det elektroniske bongkortet, og studentene fyller selv penger på kortet. Restbeløp tilbakebetales ved å oppgi et referansenummer og kontonummer på en egen nettside.