Klar for å få kjeft
– Hvis jeg kommer gjennom perioden uten at noen blir sint på meg har jeg heller ikke gjort en god jobb, sier den ferske kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen (H).
Han har pekt seg ut oljesektoren, uspissede utdanningsmiljøer og internasjonal konkurranse som de største problemene i norsk akademia.
– Den største utfordringen i høyere utdanning er at oljesektoren driver store deler av økonomien vår. Olje er ingen fornybar ressurs, så den vil få mindre å si for norsk økonomi i fremtiden. Presset på norsk utdanning fra internasjonal konkurranse er også en stor utfordring. Jeg ønsker også å ta tak i både utviklingen av spissede utdanningsmiljøer og den høye frafallsstatistikken, sier Isaksen til Universitas.
Julius Cæsar som forbilde
Den konservative 35-åringen er født i Ålesund, men vokste opp i Porsgrunn. Som Ronald Reagan-sympatisør meldte han seg inn i Høyre i 1996, da han var 18 år gammel, og i 2004 ble han leder i partiets ungdomsorganisasjon.
Han ble ved stortingsvalget i september valgt inn for sin andre periode på Stortinget for Telemark Høyre.
– I mine aller tidligste år var det Julius Cæsar og Odin fra norrøn mytologi som var mine politiske forbilder, men det er kanskje ikke så relevant i dag, ler han.
– I senere tid har Ine Marie Eriksen Søreide betydd mye for min politiske karriere, og hun er et forbilde for meg, sier 35-åringen.
Overrasket over Erna
Siden 2009 har han sittet på Stortinget for Høyre, og ble forrige uke innsatt som kunnskapsminister i Erna Solbergs regjering, til sin store overraskelse.
– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på jobben som kunnskapsminister. Jeg ble veldig overrasket over at jeg fikk den jobben. Det er en stor oppgave med mye tillit, sier han.
Han har lenge vært engasjert i utdanningspolitikken, og gikk allerede som ungdomspolitiker hardt ut mot den rødgrønne utdanningspolitikken.
Twitter-konservativ
– Jeg gleder meg veldig, men jeg gruer meg litt også, sier Isaksen.
Han er klar over at kunnskapsministre ofte må tåle kritikk, uansett hvilken retning de tar.
– Hvis jeg kommer gjennom perioden uten at noen blir sint på meg har jeg heller ikke gjort en god jobb, for da har jeg ikke gjort noen ting, sier han.
Isaksen mener vi likevel ikke trenger å forvente en fullstendig overhaling av det høyere utdanningssystemet:
– Mitt navn på Twitter er «Konservativ», og det beskriver meg godt, også når det kommer til utdanningspolitikk. Man reformerer det som trenger endring, sier han.
Alder ingen hindring
Med sine 35 år er Isaksen den yngste ministeren i Erna Solbergs regjering, men det bekymrer ikke en av hans etterfølgere i Unge Høyre.
– De som er bekymret for at han er for ung, kjenner ikke Torbjørn. Mentalt har han vært 70 år helt siden han ble konfirmert. Og på fritiden henger han stort sett med gamle, avdødde filosofer, så dette kommer til å gå bra, sa Unge Høyres leder, Paul Joakim Sandøy, på Forskerforbundets og Norsk studentorganisasjons konferanse om kvalitet i høyere utdanning tirsdag.
Dette har han sagt om utdanningspolitikk
2012, Innlegg i Telemarksavisa: «Hvileskjær i kunnskapspolitikken»
Resultatet etter sju rødgrønne regjeringsår er manglende satsing på lærerne, brutte skoleløfter og dårlig satsing på forskning. (…)For kort tid siden viste en ny internasjonal undersøkelse at norske universiteter faller på rangeringen. I 2012 er ikke lenger et eneste norsk universitet regnet blant verdens 200 beste, og vi ligger på bunn blant de nordiske landene.
2007, Kronikk i Dagbladet: «Systemet er problemet»
Norsk skole er middelmådig, norsk forskningsinnsats er middelmådig og norsk høyere utdanning sliter med å hevde seg. Jo da, det er fint med studentboliger og stipendandel, men det hjelper lite med en fin hybel og råd til et par ekstra pils i uken hvis alle de attraktive arbeidsplassene overtas av fremadstormende kinesere og indere.
2006, Debattinnlegg i Universitas: «Hva vil du, Djupedal?»
Er det grunn til å tro at ting vil bli bedre i de neste tre, ja kanskje syv årene? Dessverre er det få tegn til det. Djupedal har ikke signalisert noen alvorlige ambisjoner for høyere utdanning og forskning. Et norsk universitet som regelmessig rangeres blant verdens 100 beste står ikke på kunnskapsministerens liste. Ei heller å la institusjoner forsøke å organisere seg på andre, og muligens også mer selvstendige, måter enn i dag for å se om det kan gi positive effekter. Jeg har heller ikke hørt noe om muligheten for at institusjoner skal kunne sette sine egne opptakskrav.
2005, artikkel i Klassekampen: «Er heller død enn rød»
Isaksen plasserer LO-leder Gerd Liv Valla på «sosialistenes skrullingsliste» etter at hun på AUFs sommerleir gikk ut med kravet om gratis høyere utdanning.