Stipendiatene inn i UiO-styret
Universitetstyrets sammensetning endres. Nå erstattes prorektor av en stipendiat.
– Det er på høy tid med en stemme for de midlertidig ansatte, sier kandidat Boel Christensen-Scheel, stipendiat i teatervitenskap.
Hun er én av tre stipendiatkandidater til Universitetsstyret, og er tidligere utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentet. Hun føler kvalitetsreformen trenger en grundig evaluering, og synes særlig situasjonen for stipendiatene har fått lite oppmerksomhet.
– Universitetet trengte endringer, men jeg er enig med det nye rektoratet i at vi nå må se på konsekvensene av reformen, mener Christensen-Scheel.
Uavhengig Universitet
Motkandidat Tarjei Havnes var tidligere leder i Rød Front og er tilknyttet Økonomisk institutt. Nå stiller han til valg for å være med å forme Universitetets fremtid.
- Den fritt tenkende og handlende forsker må ikke erstattes med produsenten av intellektuelle varer Tarjei Havnes, Universitetsstyrekandidat
– Den fritt tenkende og handlende forsker må ikke erstattes med produsenten av intellektuelle varer, sier Havnes i sin plattform.
Aller viktigst for stipendiaten blir likevel situasjonen for hans egne:
– Endringene på master gjør at forskningen blant stipendiatene blir enda viktigere. Universitetet må rekruttere de beste hodene for å være konkurransedyktig.
Sammen med Klaus Magnus Johansen, tidligere leder for Fysikkforeningen og stipendiat ved Fysisk institutt, kniver disse to om den ene plassen de midlertidig ansatte har i Universitetsstyret. Johansen ønsker å bidra til en helhetlig politikk i Universitetsstyret, og er kritisk til kvalitetsreformen.
– Jeg er redd for at reformen favoriserer pugging og konkurranse mellom studentene fremfor forståelse, sier Johansen.
Stortingsvedtak
Det er Stortinget som har vedtatt at der 25 prosent eller mer av de vitenskapelig ansatte er midlertidig ansatt, skal disse ha en representant i styret. Rektor Arild Underdal forteller at det da var prorektor som mistet sin stemme.
– Det er mye som taler for denne endringen, men man kan tenke seg situasjoner der rektoratet kan bli svekket av dette, sier Underdal.
Likevel understreker rektoren at dette ikke burde bli noe problem i et godt fungerende styre.
Blant professorene som skal inn i styret er det er det ingen hvem som helst som konkurrerer om plassene: Øyvind Østerud, leder av den siste maktutredningen, Janne Haaland Matlary, tidligere statssekretær, og de to tidligere prorektorkandidatene Johanne Sundby og Nils Damm Christophersen stiller sammen med fire andre kandidater til valg på to av plassene i styret.