Universitetsdrøm på vent
Høgskolen i Oslo og Akershus utsetter universitetsplanene til 2020. Studentparlamentet støtter ikke planene, men har sluttet å kjempe i mot.
Forrige tirsdag ble det på styremøtet til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vedtatt at universitetsplanene blir utsatt. Tidligere var målet 2014, nå er det 2020.
I flere år har Studentparlamentet ved HiOA jobbet mot høgskoleledelsens ønske om å bli et universitet. Det gjør de ikke lenger.
Ny ledelse
I april ble et nytt studentparlament valgt på HiOA. Den nye lederen, Tuva Aune Wettland, sier nå at slaget er tapt.
– Universitetssatsingen har ikke blitt vedtatt i det nye HiOA-styret før nå. Tidligere har saken kun vært tatt opp i det gamle høgskolestyret. Vi fikk ikke mye respons fra ledelsen før sammenslåingen og før det nye vedtaket til HiOA. Det skjedde jo ingenting. Nå jobber vi for å være med i prosessen, gå i dialog og snakke om dette saklig.
– Har det tidligere ikke blitt snakket saklig i denne saken?
– Det kan jeg ikke uttale meg om. Det som ble sagt er forbeholdt de som er på møtene og de som satt i Studentpalamentet før meg.
Prestisjeprosjekt utsatt
Bakgrunnen for utsettelsen er at HiOA ikke har tid til å innfri alle kravene Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) setter for å søke universitetsstatus. Under møtet ble det derfor vedtatt å forskyve høgskolens prestisjeprosjekt.
– Hvilke NOKUT-krav gjenstår for å kunne søke om å bli et universitet?
– NOKUT-kravene har blitt endret siden de andre nye universitetene ble opprettet. Det må vi forholde oss til. Blant annet har vi en ny ph.d. i utdanningsvitenskap som vil være oppe fra 2013, men NOKUT-krav gjør at ph.d-en må har vært et tilbud i to år, sier rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen.
Kommunikasjon med ledelsen
Det forrige Studentparlamentet vedtok å gå i mot Høgskolens beslutning om universitetssatsing, et vedtak som Wettland må følge.
Wettland legger vekt på at hun vil bruke de samme argumentene, men med en ny innfallsvinkel.
– Vi kommer ingen vei med et nei, sier hun.
– Har Studentparlamentet hatt makt til å påvirke denne saken?
– Vi har ikke formell makt. Kun press-makt.
– Tar ledelsen studentenes oppfatning på alvor?
– Det er lett å bli hørt, men vanskelig å bli tatt alvorlig. Ledelsen har et forutinntatt inntrykk av at du som Studentparlamentsleder er uenig, at Studentparlamentet er i mot, og de går derfor rett i forsvar. De ønsker å ta oss på alvor og de føler at de gjør det, men de tar det ikke til etterretning, sier Wettland.
Rektor Toverud Jensen liker det nye skiftet i Studentparlamentet.
– Jeg er glad for at arbeidsutvalget nå sier at de vil jobbe sammen med oss om å nå målene og som en del av det også være med på å påvirke prosessen fram mot å bli universitet, sier Toverud Jensen.
Kritiserer medstudenter
Universitas har tidligere skrevet at universitetsplanene har vært ukjent for HiOA-studentene. Studenparlamentets leder mener det er fordi studentene ikke er engasjerte nok.
Forskning i utdanning er som gresk for de fleste studentene på høgskolen.
Tuva Aune Wettland, leder for Studentparlamentet ved HiOA.
– Forskning i utdanning er som gresk for de fleste studentene på høgskolen. En av de største forskjellene mellom Universitetet i Oslo (UiO) og Høgskolen er at det er en lang tradisjon for studentpolitikk og studentengasjement på UiO. Er du ikke engasjert får du det ikke med deg. De som går her nå, kommer ikke til å gå her når universitetsplanen blir gjennomført.
– Status fremfor identitet
Bredden i profesjonsstudiene er høgskolens viktigste identitet ifølge studentparlamentslederen. Det er disse studiene hun frykter vil bli negativt påvirket av universitetsplanen.
– Jeg frykter at kvaliteten i studiene skal bli svakere underveis i prosessen. Det er et krav om å satse på forskningen for å bli et universitet. Høgskolen vil ikke få mer økonomisk støtte, så de må ta ressursene fra andre steder. Økonomiske og faglige ressurser vil da bli flyttet til forskning. Det kan lett gå utover bachelorgradsstudentene og profesjonsutdanningen.
– Har dere gitt opp kampen?
– Det er vanskelig å kjempe mot noe som har blitt vedtatt. Da blir vi satt på sidelinjen.
– Høgskolen har gått bort i fra 2014-målet, endrer dette deres syn i saken?
– Vi vil alltid håpe på at høgskoleledelsen ombestemmer seg.