INTERNASJONALT PÅ STORSKJERM: Utvekslingsstudent fra Sør-Afrika får undervisning fra USA i Norge.

Transatlantisk sangundervisning

For første gang på Musikkhøgskolen, og kanskje for første gang i musikkhistorien, ble det fredag kveld arrangert interaktiv fjernundervisning av musikk mellom Norge og USA.

Publisert Sist oppdatert
FØLGER MED: Professor Håkan Hagegård følger nøye med når de amerikanske studentene fremfører skandinaviske sanger på skjermen foran ham.
IKKE ALT PÅ PLASS: At pianisten ikke ser den som underviser et et problem prorektor Ingrid Hanken mener bør løses.

– Vi kjenner ikke til andre institusjoner som har tatt i bruk denne teknologien ennå, sier prorektor ved Norges Musikkhøgskole (NMH) Ingrid Maria Hanken.

NMH står dermed helt i spissen for nyteknologiske undervisningsmetoder innen musikk. Den internettoverførte mesterklassen fant sted i Levinsalen på NMH fredag kveld, hvor tre sangstudenter fra NMH fremførte sine sanger og fikk undervisning på storskjerm av amerikanske professor Paul Kiesgen ved Indiana University. I sin tur fikk tre amerikanske studenter fra Jacobs School of Music i Bloominton, Indiana undervisning av musikkhøgskolens Håkan Hagegård. Arrangementet var åpent for publikum.

Nye muligheter

Selv om metoden ikke er helt ny innenfor andre fagfelt, har den hittil ikke vært brukt for å undervise i musikk. Hanken forteller at det kreves spesielt godt utstyr for å gjennomføre musikkundervisning på en tilfredsstillende måte.

– Da vi fikk tilbygget i 2007, sørget vi for også å få nytt utstyr til skolen. Vi ba tilskuerne om å evaluere opplegget, og de fleste mente det var lett å følge professor Kiesgens tale og demonstrasjoner. Noen ble litt forstyrret av teknikken, men stort sett fikk vi overraskende positive tilbakemeldinger.

Hanken innrømmer imidlertid noen begrensninger.

– Det kan nok være at det egner seg bedre for interpretasjonsundervisning enn teknisk sangundervisning, sier hun og viser til lydkvaliteten.

– Dessuten er det praktiske utfordringer som at akkompagnatørene, pianistene, ikke ser læreren. Da kan det bli vanskelig når læreren prøver å dirigere musikken. Slike ting kan vi jo prøve å gjøre noe med.

Gir nye impulser

Hanken presiserer at det ikke er meningen at en slik type mesterklasse skal erstatte den personlige, hvor lærer og elev kommer sammen foran et publikum.

– Dette er et supplement, og en måte vi kan få tilgang på ekspertise som vi kanskje ikke ville fått ellers.

Hun legger også vekt på viktigheten av å få vist frem egne lærere og studenter.

– Vi er en liten skole langt oppe i nord, og har et behov for hele tiden å få nye impulser hit til skolen gjennom utvekslingslærere og studenter. Mange musikkstudenter velger utdanningssted etter lærer, ikke etter institusjon, og dette er en fin måte å få eksponert våre lærerkrefter på.

Demokratisering

Håkan Hagegård er professor i sang ved NMH, og er initiativtager til prosjektet. Han har i flere år arbeidet med tilretteleggelsen av mesterklassene, og arrangerte tidligere i år online mesterklasse i samarbeid med Universitetet i Tromsø. Neste arrangement skal finne sted i slutten av februar 2009. Prosjektene er en del av en økende internasjonalisering ved NMH.

Hanken sier metoden ikke bare er positiv for oss i Norge.

– Det vil kunne bringe ekspertise til steder som ikke har råd eller mulighet til å ta inn lærere for å undervise. Det kan gjøre mye for musikkundervisningen i for eksempel utviklingsland.

Powered by Labrador CMS