
– Ubrukelig utdanning ved UiO
Universitetet utdanner spesialpedagoger som ikke kan ansettes i skolen.
– Universitetet utdanner pedagoger som skolen ikke har bruk for, sier rektor ved Vetland skole, Marit Dalbye.
Skolen er Norges største spesialskole for hørselshemmede barn, og Dalbye fortviler over at Universitetet utdanner en rekke audiopedagoger uten lærerkompetanse.
– Jeg har ikke lov til å ansette disse i fast stilling, eller gi dem lønn som lærere, sier hun.
Hun må forholde seg til kompetanseforskrifter som sier hvilken pedagogisk bakgrunn man trenger for å jobbe fast i skoleverket. Ved Universitetet i Oslo (UiO) kan man imidlertid ta en spesialpedagogisk utdannelse uten å studere grunnpedagogikken, og mange tror de likevel får jobb i skolen.
Til skolestart lyste Dalbye ut 9,5 stillinger. 24 personer søkte, og flere av dem var fra UiO. Av søkerne var det én som fylte kravene.
– Løsningen blir å ansette folk i midlertidige stillinger. Det er uholdbart både for oss og dem vi ansetter. Vi får svært lite kontinuitet, og kan i liten grad kan planlegge langsiktig, og de ansatte får en belastning når de nærmest blir gående på legd, sier rektoren.
Endret utdanning
Bestyrer ved Institutt for spesialpedagogikk Kjell Skogen er oppmerksom på problemet, og han vil se på om utdanningen bør endres.
– Jeg tror løsningen blir at lærerkompetansen blir bygget inn i spes.ped.-utdannelsen, sier han.
Tidligere måtte man være lærer for å ta videreutdanning i spesialpedagogikk, men etter at denne utdanningen ble lagt til Universitetet på begynnelsen av 90-tallet, ble studiet åpnet også for andre. Skogen mener situasjonen er den samme også ved andre utdanningsinstitusjoner.
Skogen mener at det er mulig for studenter med ren spesialpedagogisk utdannelse å få jobb i skolen. Han mener at arbeidsgiverne allerede har store friheter i forhold til hvem de ønsker å ansette, men etterlyser også klarere forskrifter fra departementets side i forhold til hvilke krav som stilles til pedagogisk personell.
– Vi er klar over at enkelte har vansker med å få jobb, og at rektorer vil si at de trenger ansatte med bred bakgrunn. Vi vil imidlertid si at studenter med en bachelor eller master med fordypning i spes.ped. har nok bredde til å bli tilsatt i for eksempel barneskolen, sier han, og påpeker at instituttet legger vekt på å informere studentene, slik at de tar bevisste valg, sier han.
Klare forskrifter
– Kompetanseforskriftene regulerer minimumskravene for lærere som skal ansettes i skolen, og utdanningsinstitusjonene gjør absolutt klokt i å følge disse klare kravene for studenter som ønsker å bli lærere, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Utdanningsdepartementet.
Departementet ser det ikke som sin oppgave å legge seg opp i hvordan UiO bygger opp utdanningen til spesialpedagogene.
– Men spesialpedagogikk er jo en tilleggskompetanse for spesiallærere, ikke en erstatning, og vi krever mer, ikke mindre, av spesialpedagogene, sier han.