Studentbyer plyndres

Flere studentbyer i Oslo blir utsatt for grove tyverier. Øverst på statistikken ligger Anker Studentboliger.

Vestgrensa studentby:

  • 2006: 8
  • 2005: 3
  • 2004: 9

Studenterhuset:

  • 2006: 7
  • 2005: 1
  • 2004: 9

Enerhaugen studenthus:

  • 2006: 12
  • 2005: 15
  • 2004: 10

Bak en blå dør i kjelleren, mens Trond Kristian Sveva sitter i leiligheten sin og leser spesialpedagogikk, blir boden hans tømt. Hengslene brytes opp og verdier for 79.000 kroner blir stjålet. Blant annet en TV, bærbar CD-spiller, en del el-verktøy, en gammel PC og klær.

– Jeg er skikkelig forbanna. Jeg plasserte TV-en og CD-spilleren der fordi jeg skulle få litt struktur i lesinga, sier Sveva, og peker på boden, hvor det kun står igjen en pinnestol og et teppe.

I samme kjellergang er det tegn på innbrudd på de fleste bodene. Sveva har anmeldt saken til politiet og sagt ifra til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), men han opplever at SiO ikke tar situasjonen alvorlig.

– De sa bare at det var trasig at dette skjedde, men at de ikke kunne gjøre så mye med det. De sa de skulle fikse hengslene også, men det er ikke gjort. Dette er for dårlig av SiO.

I sykkelboden på Bjerke er det flere sykler hvor det eneste som er igjen er et hjul eller en sykkelramme fastlåst til et stativ. Sveva mener tyveri er et stort problem i studentbyen; nytt treningsutstyr forsvinner samme dagen de kommer, og Leieboerutvalget vegrer seg for å kjøpe nytt fellesutstyr.

Bjerke på SiO-topp

Ferske tall fra analysegruppa ved Majorstua politikammer viser at Bjerke har flest tyverianmeldelser i SiO, med 15 hittil i år. For Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) er St. Hanshaugen det mest tyveriutsatte studenthuset, med 11 tyverier. Grünerløkka Studenthus, som også tilhører SiO, har så langt i år ingen registrerte tyverier.

– Det er mange årsaker til at enkelte steder er mer utsatte enn andre. Det kan være alt fra hva slags låser de bruker til beliggenhet, avstand til offentlig kommunikasjon, eller hvor lett det er å komme til med bil. Dessuten er enkelte områder mer belastede enn andre, sier politibetjent og analytiker Trond Kyrre Simensen ved Majorstua politikammer, som finner tilstandene ved Bjerke studenthus urovekkende.

Han vil ikke spekulere i om kriminaliteten er organisert.

– Mulighetene er tilnærmet uendelige, det kan være narkomane, og til og med studentene selv som trenger ekstra penger og velger å stjele.

Han bekrefter at det foregår mye tyverier på kjeller- og sykkelboder, men grovere tyverier som biltyveri og innbrudd på selve leilighetene forekommer også. Simensen sier det er vanskelig å oppklare slike saker.

To motorsykler frastjålet

Øyvind Stakkestad, som bor ved Bjølsen Studentby, har blitt frastjålet to motorsykler og en sykkel i løpet av kort tid. Han tror ikke det er beboere som begår tyveriene, selv om det ikke var tegn på innbrudd på sykkelboden. Dermed må gjerningsmennene ha hatt nøkkel. Garasjen står derimot åpen på dagtid.

– Jeg skaffet meg ny motorsykkel etter at den første ble stjålet, men det tok ikke lang tid før den andre også ble borte. Senest i mai ble den vanlige sykkelen min stjålet fra sykkelboden. Nå er jeg lei, og kan ikke tenke meg å kjøpe ny motorsykkel så lenge jeg bor her, sier Stakkestad, som også har hatt en nabo som ble utsatt for innbrudd i bilen.

I likhet med Sveva fra Bjerke studenthus fikk Stakkestad beskjed fra SiO om at det var mye tyverier, men at det var lite de kunne gjøre.

– Dette er litt merkelig. Jeg tror ikke det er medbeboere som har stjålet, men ingen av dørene er brutt opp. Noen må ha blitt låst inn, sier Stakkestad.

Vektere for 3,5 millioner

Aller høyest på tyveristatistikken troner imidlertid Anker Studentbolig, med sine 59 vinningsforhold frem til slutten av oktober. Politibetjent Birgit Haukland ved operativ etterretning på Grønland politikammer sier at dette er fordi Anker ligger midt i «problemområdet» nederst ved Akerselva.

– Området tiltrekker folk som ikke er helt streite, det er et belastet miljø og det gjenspeiler seg i statistikken, sier Haukland.

Politiet prioriterer dette området, og har aksjonert mye her, og vil fortsette med dette frem til kriminaliteten faller til et mer stabilt nivå.

Mariann Modalen, som bor på Anker Studentbolig, fikk sykkelen stjålet for rundt to måneder siden. Hun har opplevd folk som har klatret ut av vinduet på bygget for å unnslippe politiet. Hun frykter også innbrudd i egen leilighet.

– Det er teit å gå full på natta her, vi hadde en kanonfull student som ble robbet, sier administrerende direktør ved Anker STI, Per Carlenius, som legger til at det brukes 3,5 millioner kroner årlig på vektertjenester.

– Vi vurderte i 2004 å barrikadere oss med store gjerder, men bestemte i en debatt at vi skulle bruke pengene på vektere i stedet. Vi er veldig klar over problemet, og i to-firetiden om natten er det en konstant katt og mus-lek med våre vektere.

Kastet ut

For direktørene i studentboligene i OAS, Trond Bakke, og i SiO, Tom Olstad, er tyverier i Studentbyene en velkjent problemstilling som begge tar alvorlig.

– Jeg opplever ikke dette som en innbruddsbølge, problemet er relativt konstant, og vi sikrer beboerne med adgangskontrollsystem som forhindrer uvedkommende i studentboligene. Vi har dessuten vaktordninger, sier Bakke, som ikke vil røpe mer av sine sikkerhetstiltak.

Det vil heller ikke Olstad.

– Kameraer blir plassert der vi vurderer at behovet er størst. Vi har også innhentet tilbud på et nytt og moderne overvåkningssystem som etter planen vil være på plass tidlig neste år, sier Olstad, som anbefaler folk å ikke bare rapportere slike lovbrudd til politiet, men også til SiO.

– Både på Bjerke og Enerhaugen Studenthus har det blitt bedre etter at vi kastet ut to kontakter vi mistenkte hadde bånd til kriminelle gjenger, sier han.

Powered by Labrador CMS