
Brøt seg inn med reservenøkler
Selv om SiO visste at nøkler manglet fra forrige hybelleietaker, ble ikke låsen byttet ut. Til tross for innbrudd i hybelen, skjerpes ikke rutinene.
En gang mellom klokken tolv og ett på dagen den 12. mars i år låste noen seg inn på studenthybelen til den indiske utvekslingsstudenten Himanshu Bhusan Sahoo på Kringsjå, og stjal den bærbare PC-en hans. På den lå det eneste eksemplaret av masteroppgaven han skriver ved Norges idrettshøgskole lagret – den uheldige studenten hadde glemt å ta sikkerhetskopier.
Da Sahoo oppdaget at noen hadde låst seg inn på hybelen hans og at PC-en var stjålet, meldte han straks fra om innbruddet til både Studentboligene og politiet. Men fra Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) var det til å begynne med ingen hjelp å få.
– De svarte at det var trist, men at de dessverre ikke kunne gjøre noe med saken, og ba meg henvende meg til læringsstedet mitt for mer praktisk hjelp. Det virket nesten som om de mente at det var min egen feil at innbruddet fant sted, da jeg forklarte at døren sto ulåst og åpen da jeg kom hjem, sier han.
SiO var informert
Senere samme kveld, da han fortalte de andre beboerne på studenthjemmet om innbruddet, kom det imidlertid fram opplysninger som reddet Sahoo fra å bli gjort ansvarlig for innbruddet.
– En av de andre på gangen fortalte meg at jenta som leide hybelen før meg hadde framleid den videre til noen polakker. Da jenta flyttet ut måtte hun betale et erstatningsbeløp for tap av nøkler, forklarer han.
Dette betyr at SiO var klar over at nøklene ikke var levert tilbake. Likevel var ikke låsen skiftet ut før Sahoo flyttet inn i januar, og han fikk heller ikke beskjed om at det kunne være andre enn han selv som hadde nøkler til hybelen.
Da Sahoo skrev et brev til Studentboligene hvor han redegjorde for de nye opplysningene i saken, tok det bare et par dager før han fikk svar om at PC-en skulle erstattes. Som kompensasjon for tapet på PC-en skal Sahoo slippe å betale husleie de siste månedene av oppholdet. Men denne formen for tilbakebetaling er likevel ikke ideell for utvekslingsstudenten, som snart reiser tilbake til India, og ikke vil få råd til å kjøpe seg ny PC før om to måneder. Han hadde helst sett at han kunne fått erstatningsbeløpet utbetalt kontant.
– Jeg er avhengig av PC for å skrive ferdig masteroppgaven som skal leveres inn den 30. mai. Slik situasjonen er nå får jeg ikke skrevet noe på den hjemme, forklarer han.
Idrettshøgskolen har tilbudt han å bruke skolenes PC på dagtid, men han må ut når de ansatte går hjem for dagen.
Ingen nye tiltak
Ifølge Tom Olstad, direktør ved Studentboligene, er det vanlig praksis at dersom leietaker mister nøklene bes vedkommende redegjøre for om det er fare for at nøklene kan spores tilbake til adressen, før låsen eventuelt skiftes. Dersom leietaker ønsker å framleie til andre, skal dette godkjennes av SiO først, sier han.
Olstad sier at låsen i dette tilfellet burde vært skiftet ut, men sier at det er svært vanskelig å kontrollere slike prosesser. Det blir imidlertid ikke snakk om å skulle endre rutinene ved Studentboligene for å sikre at noe slikt ikke gjentar seg igjen.
– Dette skjer uhyre sjelden. Vi kan faktisk ikke huske sist det skjedde, så vi ser ingen grunn til å endre rutinene våre etter dette, sier han.
Fredrik Refsnes, leder for Velferdstinget, sier at det er viktig at SiO gjør opp for seg, men er ikke sikker på om tilbudet SiO har kommet med er tilstrekkelig. Han påpeker at det er svært alvorlig at studieprogresjonen til den indiske utvekslingsstudenten blir redusert på grunn av dette, og legger til at dette er en sak også Velferdstinget vil ta opp med Studentboligene.
Himanshu Bhusan Sahoo forklarer at dersom han ikke hadde sendt inn oppgaven sin til veiledning, hadde hele masteroppgaven forsvunnet. Siste innsending var i januar, og to og en halv måneders arbeid er dermed uansett borte.
– Dersom SiO hadde skiftet ut låsen før jeg flyttet inn hadde ingenting av dette skjedd, sier han.
Nå oppfordrer han alle studenter til å ta sikkerhetskopier av arbeidene sine.