Student saksøker Universitetet i Oslo
En tidligere student ved Farmasøytisk institutt går til rettssak mot UiO etter å ha mistet studieplassen sin. Han krever nærmere 1,4 millioner kroner for fire års tapt arbeidsinntekt.
– Jeg har fått en brutal og hjerteløs behandling av UiO. Det virker som om de hadde som mål å ødelegge karrieren min, sier Reza Azhdarzadeh (39).
Høsten 2004 fikk Azhdarzadeh beskjed om at han hadde mistet studieplassen sin. Grunnen han fikk oppgitt var at han hadde strøket til eksamen for femte gang, noe som automatisk medfører tap av studieplass.
– Jeg hadde gyldig legeerklæring på eksamenen, og jeg hadde også fått beskjed om at man kunne stryke ni ganger før man mistet plassen, sier han.
Skapklipp og tyverier
Iranskfødte Azhdarzadeh kom til Nord-Norge som FN-kvoteflyktning i 1993. Etter et overfall har han slitt med kroniske posttraumatiske lidelser, og har derfor behov for tilrettelagt undervisning. Han mener universitetet ikke ga ham den hjelpen han hadde behov for.
– Som et resultat av overfallet har jeg blant annet slitt med konsentrasjonsvansker, og har derfor bare greid å studere 50 prosent. Det ble sendt to brev til instituttet der jeg søkte om tilrettelagt plass, men jeg fikk aldri noe svar. Universitetet skulle lage en tilrettelagt studieplan for meg, men heller ikke den så jeg noe til. Det virket ikke som om de ville hjelpe meg, og at de syntes at jeg var en belastning, sier han.
Azhdarzadeh opplevde også studiemiljøet som lite imøtekommende, og frykter det har å gjøre med hans bakgrunn fra opposisjonsbevegelsen i Iran.
– Jeg følte meg overvåket av både professorer og medstudenter. Jeg opplevde også to ganger at låsen på skapet mitt ble klippet opp, og at tingene mine forsvant. En gang ble jeg bedt om å identifisere innholdet i sekken min etter at en kalkulator var forsvunnet fra klasserommet, sier han.
– Det var ydmykende, og jeg følte meg mobbet. Man skal da ikke bli trakassert for sin bakgrunn eller sine meninger.
Måtte starte på nytt
Azhdarzadeh valgte i 2006 å gå til søksmål mot UiO for å få studieplassen sin tilbake.
To dager før saken skulle opp i retten ble han kontaktet av UiO, som fortalte at de ville gi ham plassen tilbake og at Azhdarzadeh skulle få fortsette på farmasistudiet. Saken ble derfor henlagt. Likevel fikk han ikke fortsette i femte semester, der han gikk da han ble utestengt fra universitetet.
– Jeg ble fortalt at jeg måtte følge studieløpet fra andre semester. Å starte nesten fra begynnelsen igjen var uaktuelt. Jeg var jo halvveis i studiene da jeg mistet plassen, sier Azhdarzadeh.
– Jeg har blitt satt fire år tilbake i tid, og det er tapt arbeidsinntekt fra disse årene jeg nå ønsker erstatning for, sier han.
Advokat Tormod Steen Christoffersen representerer Azhdarzadeh i den kommende rettsaken. Han mener de har en god sak.
– Slik jeg ser det, har universitetet vist liten vilje til å imøtekomme min klients særskilte behov. Det kan virke som om universitetet har oppfattet Azhdarzadeh som en problemstudent de ønsket å bli kvitt, sier Christoffersen.
Azhdarzadeh har nå flyttet til Sverige, hvor han er student ved Universitetet i Uppsala.
– Jeg ville ikke tilbake til UiO, og ønsket å legge opplevelsene der bak meg. I Uppsala tar de problemene mine på alvor, og undervisningen blir tilrettelagt etter mine behov. Det var godt for meg å komme dit, sier han.
Vanskelig sak
Insituttdirektør på farmasøytisk institutt, Karen Marie Ulshagen, sier at det er en vanskelig sak.
– Azhdarzadeh mistet studieplassen fordi vi mente at han hadde for mange stryk. Universitetet har senere erkjent at denne beslutningen ble fattet på feil grunnlag, og det beklager vi, sier hun.
– Grunnen til at studenten ikke kunne fortsette på femte semester er at studieplanen ble endret, slik at emner han tidligere hadde strøket i ikke lenger fantes. Derfor måtte han begynne på andre semester for å få tatt de overlappende kursene.
Erkjenner erstatningsansvar
Ulshagen avkrefter at instituttet har sett Azhdarzadeh som en belastning eller at hans bakgrunn hadde noen innvirkning på avgjørelsen om utestengingen. Hun ønsker ikke å kommentere hvilke spesifikke tiltak som ble gjort for å tilrettelegge undervisningen for å møte Azhdarzadehs behov.
– Dette er en komplisert sak, og vi mener at vi har strukket oss langt for å imøtekomme kravene hans. Utover det har jeg ingen kommentar til undervisningen han ble tilbudt.
– Hvorfor vil dere ikke gå med på erstatningskravet når dere tidligere har innrømmet at det ikke var rettslig holdbart å ta fra ham studieplassen?
– UiO har erkjent et erstatningsansvar. Men studenten må vise at han har lidd et økonomisk tap, og at det har hatt en sammenheng med det vedtaket som ble fattet. På bakgrunn av hans studieprogresjon mener vi beløpet er diskutabelt. Dette vil vi få grundig belyst under rettssaken, sier Ulshagen.
Rettssaken skulle ha startet i Oslo tingrett på mandag, men ble utsatt på grunn av sykdom. Ny dato er ennå ikke fastsatt.