Mødre forskjellsbehandles
Det er opp til hvert enkelt fakultet å tolke eksamensreglementet, og om du får utsettelse på eksamen. Nybakte mødre kan risikere å miste stipend.
– Enten må man innta standpunktet at kvinner ikke skal ha sex, eller så får man tilrettelegge for gravide studenter bedre, sier Christine Oppegaard, jusstudent og studentpolitiker i Morbus Medicus.
På Velferdstingsseminaret den 17. og 18. februar ble situasjonen for studenter med barn tatt opp. Oppegaard, som selv er tobarnsmor, gikk opp på talerstolen for å snakke om urettferdig behandling for gravide ved Det juridiske fakultet (JUS), og generelt ugunstige forhold for unge som velger å få barn i studietiden.
– Jeg fødte på samme dag som jeg skulle levere hjemmeeksamen, men fikk kun utvidet den med seks dager, sier Oppegaard.
Ulik praksis
Hun mener videre at ulik praksis mellom fakultetene er det største problemet på Universitetet i Oslo (UiO).
Fakultetene får nemlig stor frihet til å tolke regelverket selv. På Det utdanningsvitenskapelige fakultetets hjemmesider står det følgende: «Ved fødsel kan studenter søke om utsatt eksamen som et alternativ til permisjon. Eksamen må falle innenfor 6 uker før/etter fødsel.»
Det humanistiske fakultet går på sin side så langt at de behandler vordende fedre på lik linje med gravide: «En kvinnelig student som er forhindret fra å møte til eksamen grunnet fødsel, har rett til å få kontinuasjon eller utsatt eksamen. Menn har rett til det samme ved nødvendig fravær knyttet til eget barns fødsel.»
Jusstudentene derimot, er mer underlagt fakultetets vilkårlige vurderinger. Etter fakultetets egne regler kan det for studenter i 1. eller 2. avdeling med gyldig forfall avholdes utsatt prøve, mens studenter i andre avdelinger faller utenfor reglementet og er avhengige av programrådets vurderinger.
– Studentens problem
Professor Finn Arnesen, prodekan for studier på JUS er uenig i kritikken, og mener jus-fakultetet ikke kan organisere eksamen når det skulle passe for studentene.
– Hvis man blir syk eller gravid, kan man la være å gå opp til eksamen, sier Arnesen.
At studenter som på grunn av dette ikke får gjort om lån til stipend, og at eksamener hoper seg opp til neste semester, oppfatter han som uproblematisk.
- Uansett er det et problem for de det gjelder, og ikke noe som fakultetet og lånekassen skal trenge å tenke på. Professor Finn Arnesen, prodekan for studier ved Det juridiske fakultet
– I et par fag kan du få utsatt eksamen, men uansett er det et problem for de det gjelder, og ikke noe som fakultetet og lånekassen skal trenge å tenke på.
Arnesen synes heller ikke det er problematisk at det er så store forskjeller mellom fakultetene.
– Det er opp til hvert enkelt fakultet å bestemme hvordan reglene skal være.
Oppegaard mener det ikke er så enkelt.
– Jeg syns ikke dette er rimelig. Det er ikke så mange gravide studenter, og det burde være mulig å bruke andre eksamensformer, slik som på andre fakulteter. I dette tilfellet blir kvinner dårligere stilt enn menn, og man kan ende opp med større studielån.
Krever samkjøring
– Saken om graviditet under studiene er prinsipiell og viktig. For at dette skal være et reelt valg, må reglene være rettferdige, gode og like mellom fakultetene, sier leder i Studentparlamentet, Lina Johanne Strand. Hun er provosert over forskjellene.
– Juss har jo et veldig stramt opplegg. Jeg syns det er helt uholdbart at det fins forskjellsbehandling som går ut over likestilling og retten til fri utdanning, sier Strand, og påpeker at problemet har blitt tatt opp tidligere med studieavdelingen, og at det da ble argumentert for fakultetets frihet.
Studiedirektør ved UiO, Monica Bakken, hevder universitetet tilstreber å ha like regler på de ulike fakultetene, og at de holder på å gå igjennom regelverket.
– Regelverket har blitt tolket litt forskjellig, så den biten skal vi rydde opp i.
– Er det ikke problematisk at det er så store forskjeller på fakultetene?
– Ja, men man må også ta høyde for at ulike eksamensordninger kan kreve ulike regler, sier Bakken, som påpeker at hun ikke kjenner til eksakt hva de ulike ordningene går ut på.
– Men er det snakk om store ulikheter, skal vi selvfølgelig titte på det.