
Telefonrør på HF – ringte sextelefon for 12.000 kroner
HF har sperret en studenttelefon etter at noen ringte sextelefoner fra den for 12.000 kroner.
– Dette er en litt lei sak. Men vi har tatt konsekvensen av det, og nå er ingen telefoner åpne for studenter, sier Else Westre, administrativ leder på Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS).
Instituttet har anmeldt telefonmisbruket, men politiet henla fordi det «ikke er fremkommet tilstrekkelig opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».
Tyskstudenter
To ulike telefoner i 6. og 7. etasje i Niels Treschows hus er blitt brukt til de ulovlige «gledesstundene». En av dem sto på et pauserom for studenter, den andre sto på et kontor som var ulåst i en uke på grunn av flytting. Pauserommet har vært åpent for alle, men på tidspunktet for misbruket holdt tidligere germanistisk institutt til i lokalene.
– Misbruket har skjedd i en viss periode på sommeren i 2004 og i februar i år. Vi oppdaget det først da vi fikk flere regning på til sammen 12.000 kroner fra Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT). Der var det spesifisert at det var ringt til såkalte 215-numre, noe vi fant ut var sextelefoner, sier Westre.
– Vi må betale regningen, men synes ikke det er noe moro. Det var også derfor vi anmeldte saken, sier hun.
Telefonen fjernet
Sextelefontjenestene koster normal mellom 25 og 30 kroner per minutt, og kostnaden på 12.000 kroner tilsvarer en ringetid på mellom sju og åtte timer.
Universitetet har en oversikt over hvem som til en hver tid er registrert i et bygg med for eksempel inngangskort. ILOS undersøkte om politiet kunne bruke disse opplysningene i etterforskningen, men ble nektet av personvernhensyn.
Instituttet har nå fjernet alle telefoner fra pauserommene for studenter, og alle rom med telefoner er låst.
– Denne saken er så ubehagelig at vi måtte gjøre noe med det. Telefonen var en tjeneste til studentene, men den mister de nå fordi noen har misbrukt den, sier Westre.
Universitets telefoner er i utgangspunktet sperret mot å ringe til betalingstjenester. Men siden flere slike, blant annet sextelefoner, har begynt å bruke tilsynelatende vanlige numre, så er det vanskelig å forhindre all slik bruk.
Etter det Universitas får opplyst så har også UiO tidligere hatt problemer med slike saker.