Derfor dropper vi tannlegen
Fire av ti studenter har ikke vært hos tannlegen på over ett år. Må bli billigere, mener Velferdstinget.
Bare seks av ti studenter har besøkt tannlegen det siste året, viser en fersk undersøkelse gjort av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO).
– At såpass mange ikke drar til tannlegen betyr at studenters tannhelse står i fare for å bli dårligere, sier klinikksjef Tom Asbjørn Barkvoll ved Klinikk for allmenn odontologi ved Universitetet i Oslo.
«Har du dårlig munnhygiene, kan det fort gå galt.»
Tom Asbjørn Barkvoll, tannlege
– Dersom man har et dårlig kosthold og dårlig hygiene, kan det fort gå galt. Unge mennesker kan utvikle veldig mange tannproblemer på kort tid, sier Barkvoll.
Ikke overrasket
Avdelingstannlegen er ikke overrasket over at mange studenter dropper tannlegebesøket, og forklarer at han stadig møter pasienter som kommer til klinikken med store problemer med tannhelsen.
– Dette er unge mennesker som etter videregående plutselig finner ut at de må betale for tannlegen. Da finner de ofte ut at de heller vil vente noen år, sier Barkvoll, og understreker at det ikke er helsefarlig å holde seg unna tannlegen.
– Dersom studenter har intakt helse og god munnhygiene, betyr det lite om man ikke besøker tannlegen på noen år, sier Barkvoll.
Heller ikke Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT), er forbauset over at studenter ikke løper ned døren til tannlegen.
– Jeg brukte selv seks år på å komme meg til tannlegen, så jeg synes ikke tallet er særlig overraskende, sier Nystrand.
Mer penger til tannhelse
VT gikk i forrige uke inn for å heve semesteravgiften for studenter i Oslo og Akershus nettopp for, blant annet, å kunne tilby et billigere tannhelsetilbud.
– Tannhelse er veldig dyrt, og mye mindre tilgjengelig for studenter enn andre helsetjenester som er gratis. Fattige studenter tenker derfor lett at denne utgiften kan prioriteres bort, mener Nystrand.
– Hvor mye billigere vil tannlegen bli dersom dere øker semesteravgiften?
– Vi må vente på hovedstyrets utredning før vi kan gi eksakte tall, men målet må være at tilbudet skal bli vesentlig billigere, sier Nystrand.
Nystrand påpeker at etter Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) begynte å tilby tannbehandling til studentvennlige priser, har SiO presset andre tannlegesentre til også å tilby studentpriser.
– Likevel er det fremdeles altfor dyrt å gå til tannlegen. Det merket jeg sist jeg var der, sier Nystrand, som måtte ut med nesten 3000 kroner da han endelig bestemte seg for å ta turen til tannlegekontoret.
– Større offentlig ansvar
– Det offentlige må ta større ansvar for studentenes tannhelsetilbud. Vi ser nå konsekvensene av at det ikke eksisterer et billig nok tilbud, sier Kim Kantardjiev, leder i NSO.
Kantardjiev påpeker at studenter er en gruppe som i utgangspunktet har lite penger. Derfor er det grunn til å anta at flesteparten nedprioriterer tannbehandling.
– Hvorfor skal skattepenger brukes på at studenter ikke greier å stelle tennene sine?
– Politikerne har ikke gjort det mulig for studenter å betale for tannbehandling. Vi må legge til grunn at studenter har ekstremt dårlig råd, og derfor ikke har råd til behandling, sier Kantardjiev.
NSO mener at tannbehandling for studenter må være en del av den offentlige helsetjenesten, slik at tannlegetjenester for studenter får en egenandel på lik linje med andre helsetjenester i Norge.
– Tannlege har jo «alltid» vært dyrt. Hva må til for å endre på det?
– Siden tannhelse ikke kom med da man bygde opp helsesystemet, er det nå så kostbart at politikerne ikke ønsker å inkorporere det i helsetjenesten. Det trengs politisk vilje for å kunne gjennomføre, men per dags dato er vi dessverre ganske langt unna å få det til, sier Kantardjiev.