Ta norsk demokrati på alvor

Ungdom mot EU rir sine kjepphester, men enser ikke at de stille står. Verden og Europa er endret, og Norge må være med på verdens største demokratiske prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Det var gledelig å se et tilsvar fra Ungdom mot EU da jeg forrige uke bladde gjennom avisen. Spent på hva organisasjonens representant skulle svare, men forutsigelig skuffet over den velkjente oppramsingen av talepunkter – de samme talepunkter som for tretti år siden. Plassen er ikke stor nok til å kvittere ut alle påstandene som i blinde skytes ut, men noen er verdt kikke nærmere på.

Ta overskriften først. «EU er ikke Europa, og Europa er ikke EU», skriver sentralstyremedlem Reidar Roll. Vel, i resten av Europa er EU Europa. Det er 27 medlemsland i EU, og europeiske land som ikke er med i EU – fortrinnsvis sørøsteuropeiske land – samarbeidsavtaler med EU, og de fleste av disse er i en medlemskapsprosess. Ukraina, Moldova og Georgia er tre land som i ulik grad er under sterkt russisk angrep, og alle tre peker på EU som den liberaldemokratiske motpol som kan sikre en fri og demokratisk fremtid i fellesskap med resten av Europa. Alle europeiske land forholder seg på et eller annet vis aktivt til EU, og de aller fleste vil altså inn.

Jeg ser at EØS bare nevnes én gang, i sammenheng med frihandel, og der budskapet er: et «mer proteksjonistisk USA trenger ikke å påvirke frihandel (…) noe Norge allerede har med EU via EØS». Først må vi bare takke for en avtale med EU gjennom vårt EFTA-medlemskap, som sikrer nordmenn tilgang til et indre marked bestående av 450 millioner innbyggere. 

For det andre er det til å undres over hvilken verden Roll forholder seg til. Hvis det ikke er åpenbart at verdens største økonomi, som blir mer proteksjonistisk, vil påvirke internasjonal økonomi som sådan, blir det som å overbevise en stein om betydningen av norsk EU-medlemskap. Våre interesser, også de økonomiske, blir bedre ivaretatt om vi blir med de andre 450 millioner europeere som nå deltar på historiens mest ambisiøse demokratiske prosjekt.

Og her kommer argumentet som jeg mener burde være det åpenbart mest overbevisende. Roll vil hevde at EU er fundert på markedsliberalisme – som for han har negative konnotasjoner (selv om han virker å hevde at frihandel er et gode) – men jeg vil hevde at EU er det som ga dem Nobels fredspris i 2012: EU er grunnleggende sett et demokratisk fredsprosjekt for sin tid. Verden globaliseres, og utfordringene i det 21.århundre kjenner ingen grenser. Altså må man finne måter å strukturere overnasjonale organisasjoner, for slik takle utfordringene på samme nivå. EU er den mest avanserte og moderne demokratiske konstruksjonen i så henseende. 

Også er EU verdifullt i seg selv. Med EU-medlemskap vil Norge delta i et demokratisk og rettsstatlig fundert fellesskap. Med EØS, som Roll synes å være for, fraskriver vi vårt demokrati. Da er vi passive tilskuere avhengige av våre naboer for å ivareta norske perspektiver og interesser. Vi tar imot uten å delta i lovgivningsprosessen. Med EU-medlemskap tar vi det norske demokratiet på alvor: vi vil da være aktive deltagere i Det demokratiske og fredsbyggende prosjekt EU.

Powered by Labrador CMS