Sverige lokker med turnusplasser

Sykehusene i Nord-Sverige inviterer norske medisinstudenter til turnustjeneste. – Veldig aktuelt, sier leder i Den norske medisinstudentforeningen.

Publisert

– Det er mange plasser i Nord-Sverige hvor man ikke har dekket opp behovet for turnuskandidater, sier informasjonssjef i Sveriges Läkerförbund Elisabeth Frostell, som ønsker nordmenn velkommen til å ta sin turnustjeneste i Sverige.

Etter årets utdeling stod omlag tretti norske medisinstudenter uten turnusplass. Disse må vente i et halvt år før de får gå ut i turnus. Samtidig mangler Nord-Sverige turnusstudenter, og ønsker nordmenn velkommen.

Sykehuset i Piteå er ett av sykehusene hvor det er behov for turnusleger.

– Vi trenger 7 studenter hvert år, og i tillegg er det mulig å jobbe som lege her etter endt utdanning, sier Irene Nyström i administrasjonsavdelingen.

President i Den norske lægeforening Hans Kristian Bakken stiller seg positiv til Sveriges tilbud.

– Så lenge det er kø og mangel på turnusplasser i Norge er det positivt at studentene kan ta turnustjenesten sin i Sverige, sier president i Den norske lægeforening Hans Kristian Bakken.

Få søkere

Norske Marianne Christensen er turnuslege ved sykehuset i Piteå, og hun anbefaler norske medisinstudenter å velge Sverige fremfor ett halvt års ventetid.

– Det er behov for turnusleger i hele Norrbotten, og det har vært for få søkere til flere sykehus her oppe, sier Christensen, som er svært fornøyd med sin praksisperiode.

– Undervisningen og veiledningen er veldig bra, og miljøet her er godt, sier Christensen.

Automatisk godkjent

– Å få tilgang på turnusplass i Sverige er veldig aktuelt for våre medlemmer, sier leder i Norsk medisinstudentforening (NMF) Øyvind Østerås.

Han påpeker at turnusen i Sverige automatisk blir godkjent i Norge, og at studentene uansett land vil tjene det samme.

– Det er et halvt års ventetid for medisinstudenter i Norge, klart man da

heller drar til Sverige hvis sjansen byr seg, sier Østerås.

Ifølge Østerås vil halvparten av medisinstudentene i Norge stå uten turnusplass i 2004.

– Da kan det bli mer aktuelt å se på mulighetene i andre land, sier Østerås.

– Ønsker dere på sykehuset i Piteå nordmenn velkommen?

– Ja, vi forstår jo nesten hva dere sier, forklarer Nystöm.

Powered by Labrador CMS