Tverrfaglige studieprogrammer trues av nedlegging
Det samfunnsvitenskapelige fakultet har innført inntaksstopp på prestisjestudiet Peace and Conflict Studies. – Meningsløst, innrømmer SV-dekanen selv. Flere andre SV-programmer kan følge etter.
– Det er en frustrerende situasjon hvor det er vanskelig å finne en god løsning, sier leder for Studentutvalget ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Aksel Braanen Sterri.
10. september vedtok fakultetsstyret på SV å anbefale inntaksstopp på masterprogrammet i Peace and Conflict Studies (PECOS). Det betyr i praksis at det er fare for at hele studiet kan bli lagt ned, dersom Universitetet i Oslo (UiO) ikke finner en løsning på problemet med betaling av lønn til lærere ved studiet.
– Vi beklager at vi må gå til et slikt skritt, sier dekan Knut Heidar.
I et notat til fakultetsstyret fra økonomidirektøren kommer det fram at også ledelsen ved de tverrfaglige programmene Utviklingsstudier, Kultur og kommunikasjon og Internasjonale studier er i sterk tvil om de klarer å mobilisere lærerkrefter til neste år. Dermed står også disse i fare for å måtte innføre inntaksstopp og i verste fall nedlegges.
– Dette handler om et grunnleggende spørsmål om finansiering av tverrfaglige programmer. Dersom det ikke kommer en løsning nå, vil alle tverrfaglige programmer møte samme problem som oss, sier Lucas Franco, leder for fagutvalget ved PECOS.
PECOS er et av fakultetets mest suksessrike programmer, og hadde 350 søkere til 20 plasser i år.
Ikke pengemangel
Kjernen i problemet er rett og slett at UiO ikke har noe system for å utbetale lønn for forelesere ved tverrfaglige programmer, ettersom vitenskapelig ansatte er tilknyttet et bestemt institutt.
– Problemet er ikke mangel på penger eller at fakultetet ønsker å legge ned programmet. Statsvitenskapinstituttet, som PECOS administrativt tilhører, har øremerkede midler til å drive det. Det tiltrekker seg gode studenter, kandidatene er ettertraktet på arbeidsmarkedet, den internasjonale rekrutteringen er god, programmet bygger på gode disiplinære miljøer og utvikler seg i grenseflater mellom disiplinene. Det er på mange måter meningsløst å stanse opptaket, vedgår Heidar.
Aksel Braanen Sterri sier seg enig i Heidars beskrivelse.
– Alt ligger til rette, både i form av ressurser og engasjerte forelesere. Det er tragisk at et program står i fare for nedleggelse når det verken er snakk om mangel på midler eller feilprioriteringer.
– På lengre sikt kan ikke UiO leve med at de tverrfaglige programmene legges ned, sier Heidar.
Trenger ny ordning
Fram til august 2006 eksisterte en særavtale mellom staten og de høyere utdanningsinstitusjonene, som gjorde at UiO kunne betale vitenskapelig ansatte for undervisning og andre arbeidsoppgaver utover den fastsatte arbeidstiden. Uten særavtalen får tverrfaglige programmer store problemer med å hente inn forelesere fra andre institutter for å følge opp den enkelte student i forhold til sin fagdisiplin, fordi foreleserne må oppfylle kravene til arbeid ved eget institutt før de kan undervise ved tverrfaglige programmer. Siden 2006 har UiO foreløpig holdt problemet unna ved hjelp av en overgangsordning.
– Overgangsordningen har gjort det mulig for oss å holde studiet gående mer eller mindre som før, men denne ordningen er på overtid og det er nå helt nødvendig å komme frem til en ny løsning, sier Heidar.
Det er det som er bakgrunnen for fakultetsstyrets vedtak.
Har ingen løsning
Rektor ved UiO Ole Petter Ottersen sier det er høyt prioritert å unngå nedleggelse av PECOS. Likevel foreligger det ingen konkrete planer for hvordan problemene skal løses. Viserektor Ragnhild Helene Hennum innrømmer at det er en vanskelig situasjon.
– Vi har ingen konkrete løsninger på bordet ennå. Arbeidet med å finne en løsning er ikke enkelt, og situasjonen til PECOS er et eksempel på en problematikk flere tverrfakulære studieprogrammer sliter med, sier hun.
Hvis ikke UiO finner en løsning før opptakstallene for neste studieår skal bestemmes endelig i november, vil PECOS-inntaket stoppes.
Vil presse ledelsen
I forrige uke skrev Universitas om forslaget om tidsregistrering av vitenskapelige ansatte. Ifølge Heidar er ikke dette den løsningen UiO trenger.
– Dette er ikke bare omstridt og uakseptabelt for mange. Det er ingen løsning fordi tverrfaglige studieprogrammer da blir langt dyrere enn de disiplinære, og fordi ordinær virksomhet ikke kan drives på overtidsbasis, sier Heidar.
Fagutvalget ved PECOS jobber aktivt for å hindre at opptaket til programmet stoppes, og vil presse universitetsledelsen til å komme frem til konkrete forslag.
– Det er fint at så mange er bekymret for situasjonen. Dersom viljen er der, bør det også være mulig å komme frem til en løsning, sier fagutvalgsleder Franco.