Skitten matematikk

Hvem: Jo Røislien

Når: 1992-1998

Studerte: Sivilingeniør i industriell matematikk på NTNU. Ett år med tysk og musikk

Aktuell med: Siffer på Nrk.

– Åh, jeg hater sånne typer matte og fysikknøtter!

Matematikeren Jo Røislien som gir vanlige folk logistikknøtter i Nrk-programmet Siffer, klarte ikke utfordringen: Å bevise Pytagoras-regelen ved hjelp av et A4-ark.

–⁠ Jeg er dårlig på hoderegning og misliker sudoko. På barneskolen brukte jeg tre forsøk på å klare gangesertifikatet.

Hvis Røislien skulle vist Pytagoras’ læresetning, ville han ha tegnet det hele opp på en fotballbane.

–⁠ Jeg ville fylt den med soldater fra garden, latt dem gå fra katetene over til hypotenusen, og sett at det fylte opp samme areal. Og så ville jeg filmet det ovenfra i et helikopter.

–⁠ Det finnes allerede hundrevis av måter å bevise Pytagoras’ læresetning på. Jeg kan ingen, nettopp fordi jeg vet at jeg lett kan finne frem til hvordan jeg skal gjøre det. Det er mye kulere å finne på noe nytt!

Med sivilingeniør-studiet oppdaget Røislien sannsynlighetsregning, som ifølge han selv er skitten matematikk.

–⁠ Da fikk jeg virkelig regne matte, og det elsket jeg. Kombinasjonen av absolutt kunnskap som aldri endres og at det er vanskelig å forholde seg til sannsynlighet, var en smørje som trigget meg noe voldsomt.

Matematikeren har bare lovord å si om tiden på NTNU, og sier han generelt er av typen som ikke misliker ting.

–⁠ Jeg trivdes kjempegodt! NTNU er et sted med nerder fra hele landet, og jeg fikk muligheten til å nerde og grave på et høyt nivå. Ukene gikk med til blodhard jobbing med pensum og festing i helgene. Jeg var den som skjønte poenget med ulike fag akkurat i tide før eksamen, og det var så vidt jeg klarte å henge med til tider.

En spesiell episode husker Røislien veldig godt. Det var en konsert med Prodigy i en av de små gymsalene til NTNU, og hans første virkelig store konsertopplevelse.

«Det var en sånn kveld da jeg forsto at jeg var med på noe stort.»

–⁠ Det var en sånn kveld da jeg forsto at jeg var med på noe stort, og jeg husker jeg skuet rundt meg i ellevill begeistring.

–⁠ Hvorfor tok du et år med tysk og musikk mellom sivilingeniør-studiene egentlig?

–⁠ Jeg ble rett og slett litt lei av realfag, og jeg er jo veldig glad i språk. Jeg tok det første semesteret i Tyskland, men det var ikke like interessant å lære om tysk historie i tillegg til språket.

Da Røislien kom tilbake fra Tyskland, brukte han vårsemesteret på å ta blant annet kurs i musikk-teknologi. Jo Røislien er kort oppsummert ikke som alle andre. Han er nemlig ikke bare interessert i matte og språk, men også i musikk.

–⁠ Jeg er med i bandet Tøyen Airport, og vi har holdt konserter i Sibir og spilt på Moscow Fashion Week. Jeg er også låtskriver for et svensk forlag. Det er viktig å ha litt å pusle med i hverdagen, vet du.