SPER PÅ STUDIELÅNET. Psykologistudentene Allan Ettrup og Frøydis Lilledalen holder kurs for næringslivet og privatpersoner om hvordan de kan kommunisere bedre gjennom å danse tango. Nå kan det bli din tur.
SPER PÅ STUDIELÅNET. Psykologistudentene Allan Ettrup og Frøydis Lilledalen holder kurs for næringslivet og privatpersoner om hvordan de kan kommunisere bedre gjennom å danse tango. Nå kan det bli din tur.

Tango­ten­kere

Sensuelle tangotrinn får både studenter og professorer til å kommunisere bedre gjennom reformtiden, mener psykologistudentene og tangomesterene Frøydis Lilledalen og Allan Ettrup.

–⁠ De reglene som gjelder i kommunikasjon gjelder også i tango, det må være avklarte roller og rammene må være like, sier Frøydis Lilledalen etter to svette timer med tangokurs for ferske studenter.

_På betonggulvet prøver faddere og fadderbarn seg forsiktig frem. En studine med kort brunt hår kommer mot meg over betongen:

–⁠ Unnskyld, du må nesten legge fra deg blokka, det er ingen igjen å danse med.

–⁠ Jeg fulgte ikke med på kurslæreren.

–⁠ Ikke jeg heller, vi må bare prøve.

Ferske studiner flytter overkroppen. Sandaler og joggesko subber til tonene fra en sår fiolin og et bastant piano. Det er introduksjonskurs i Tango for faddere med fadderbarn på Chateau Neuf. Frøydis Lilledalen tramper lakkskoene i betonggulvet._

Tango ved store forandringer

De to psykologistudentene bruker argentinsk tango til å spe på studielånet, blant annet med dansekurs. Ved å kombinere pensum og dansetrinn har de hatt kurs for næringslivet og privatpersoner om kommunikasjon og tango. Blant annet har bedrifter som gjennomgår store omstillinger tatt kurs i tango. Og selv om de to som profesjonsstudenter ikke har fått merke så mye til reformen mener de at både universitetsledelsen og studentene kan ha godt av tangokurs for å lære å kommunisere både med venner og kollegaer.

–⁠ Folk må kommunisere for å få det til, man ser helt nye roller. Dansen krever konsentrasjon, man må lære seg å tolke, sier Lilledalen.

_På betongen subber vi i ring.

Tre, fire, fem. Stopp. Dulte borti.

–⁠ Vi begynner en gang til, skal du eller jeg gå på utsiden?

–⁠ Det er du som skal ta benet frem. To, tre fire, stopp._

Elev ble partner

Historien om danselærerne på Blindern beskriver de selv som en klassisk «Tango lesson». Han var danselærer på teaterskolen i Danmark hvor hun var elev. Han skulle delta i et oppvisning, men så ble dansepartneren gravid. Lilledalen var den dyktigste eleven. Det ble lange kvelder med romantisk tangomusikk i store rom.

–⁠ Det er nok tangoen som gjør at vi fortsatt danser sammen og er gode venner, sier Frøydis.

_–⁠ En, to, tre, skal vi krysse nå ?

–⁠ Nei det er på fem, tror jeg...

–⁠ Smil. Stopp. Løfte hånda._

Nye sider ved gamle par

Siden tangoparet begynte på profesjonstudiet i psykologi trekker de stadig flere og flere paralleller mellom pensum og tango.

–⁠ Tango kan nok ikke være en terapiform alene, men en god katalysator. Vi har hatt kjærestepar som har vært sammen i 30 år som begynner å krangle etter bare et par trinn. Hvis dansen ikke fungerer er det på grunn av relasjonene. Du lærer å se kjæresten på en helt annen måte.

_En, to, tre. Legge bena inntil skyve hennes venstre ben tilbake. Frem og tilbake og

seks, syv åtte.

–⁠ Neida. Det var nesten. En gang til.

–⁠ En hel runde, en to tre fire, stopp, høyrebenet til venstre, skyve fra og ut igjen.

–⁠ Takk for dansen.

–⁠ Ja, takk for dansen._