Middelalderstudier er historie
Bachelorprogrammet i vestlig europeiske middelalderstudier fikk kun knappe tre års levetid. Nå legges det ned, uten at det har blitt drøftet i programrådet.
I forbindelse med kvalitetsreformen i 2003 opprettet Universitetet i Oslo en bachelor i vestlig europeiske middelalderstudier, som et felles barn av middelaldermiljøene ved Humanistisk fakultet (HF). Nå har fakultetet besluttet å legge ned bachelorprogrammet – uten å ha drøftet saken i programrådet.
– Jeg beklager avgjørelsen sterkt og er skuffet over administrasjonskulturen i dette tilfellet, sier Jon Gunnar Jørgensen, professor i norrøn filologi.
Ifølge han har en forsvarlig saksgang blitt ignorert, og kunngjørelsen om nedleggelse kommer før den er blitt formelt vedtatt. Begrunnelsen er at undervisningskapasiteten for middelalderstudier ved Institutt for arkeologi, konservering og historiske studium (IAKH) har blitt redusert, men ifølge Jørgensen har programmet aldri vært avhengig av ett enkeltinstitutt.
– I programrådet er de andre middelaldermiljøene representert, og derfor ville det vært både fornuftig og logisk å gå til dem for å finne en løsning. Det er ikke blitt gjort, selv om dette er et felles anliggende for miljøene, mener Jørgensen.
Kvaliteten svekkes?
– Dette var ikke helt det jeg hadde forventet meg, konstaterer førsteårsstudent ved bachelorprogrammet for Vestlig Europeiske Middelalderstudier, Sofie Askvik.
Hun og de andre studentene ved programmet har fått beskjed om at man ikke lenger har nok undervisningsressurser til å opprettholde studietilbudet. Samtlige bachelorstudenter har fått tilbud om å fullføre graden, eller bytte om til et annet studieprogram, men Askvik frykter likevel for et svekket studietilbud.
– Det må jo nødvendigvis bli det når de sier at de ikke har nok undervisningsressurser. Enkelte fag kan forsvinne, og man frykter jo at studiet kan bli litt avstompa, forteller Askvik.
– Ikke nok ressurser
– Mangel på undervisningsressurser er eneste forklaring på nedleggelse, hevder studiedekan ved HF, Tor Egil Førland.
Nå vil fakultetet heller satse på det engelskspråklige masterprogrammet Nordic Viking and Medieval Culture.
– Vi har en forpliktelse overfor studentene å stille nok lærerressurser til disposisjon på de programmene fakultetet tilbyr. Vi har forsøkt å finne den minst dårlige løsningen av flere lite fristende alternativ. Noe annet ville vært uforsvarlig av oss å gjøre, sier Førland.
Han mener ikke at nedleggelsen vil gå ut over studiekvaliteten for de som velger å fullføre programmet. Prodekanen lover at det faglige tilbudet fortsatt vil opprettholdes, og beklager at nedleggelsen ble kunngjort før behandling i programrådet.
Leder for studentutvalget, Rune Ersdal, har på sin side ikke slått seg helt til ro med Førlands avgjørelse. Han vil forfølge saken videre.
– Vi satser på å få dette opp i universitetsstyret, lover en kamplysten Ersdal.