Vil hjelpe psykisk syke studenter

Studenter med psykiske lidelser mangler oppfølging ved Universitetet i Oslo, men nå bekrefter NAV at de vil finansiere et støtteprogram for disse studentene.

Publisert Sist oppdatert

*Studier med støtte:*

  • Gjelder studenter som har en moderat til alvorlig psykisk lidelse.
  • Programmet gir hjelp til praktiske gjøremål, tilbyr samtaler, oppfølging i grupper og noen å gå sammen med på forelesning eller kantine.
  • Studier med støtte er et NAV-finansiert prosjekt.
  • Prosjektet tilbyr oppfølging ved oppstart og gjennomføring av studiet.
  • Tilbudet finnes i dag i Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag og Troms.

– Noen har gått fra null studieprogresjon på to år, til å få A-er og B-er, forteller Mari Mamre, studentrepresentant i universitetsstyret ved Universitetet i Oslo (UiO).

Hun viser til gode resultater fra andre byer som tilbyr hjelp gjennom Studier med støtte (SMS). Programmet er et lavterskeltilbud til studenter under behandling for en psykisk lidelse som skal gjøre det lettere å fullføre studiene.

Et tilgjengelig universitet

– Universitetet skal være tilgjengelig for alle studenter, sier Jennifer Akselsen, prosjektleder i Studieadministrasjonen ved UiO.

Hun forteller at den største utfordringen fra UiO sin side blir å finne kontorer for de nyansatte. For å opprette SMS-programmet må det opprettes to nye stillinger som skal arbeide for de psykisk lidende studentene.

I Bergen har tilbudet eksistert i flere år. En konsulent og en psykolog tilbyr hjelp til de rundt 30 studentene som bruker programmet. Nå vurderer man å innføre en lignende struktur i Oslo.

Et ressurssspørsmål

NAV bekrefter at behovet for et SMS-program er der. Dette ser de ut ifra antallet brukere med psykiske lidelser. Med støtte til to stillinger fra NAV, vil oppfølgingen av hver student skje i et samarbeid mellom Studentsamskipnaden i Oslo og universitetet.

NAV har bevilget midler til 30 studenter som er under behandling for psykiske lidelser, og programmet vil dermed angå en svært liten gruppe av SiOs studentmasse på over 37 000. Dette er et dilemma for SiO når det kommer til bruken av ressurser.

– Vi som representerer SiO er opptatt av hvilken ekstern finansieringsmulighet som finnes i prosjektet, siden vi er ansvarlige for en stor studentmasse, sier Marit Eskeland, administrerende overlege og leder av Studenthelsetjenesten.

Kun treårig tilbud

NAV opplyser om at de kun kan tilby tre års studiestøtte til studenter som vil benytte seg av programmet. Dette innebærer at studentene vil måtte fortsette studieløpet sitt uten støtteapparatet de har hatt i løpet av tre år.

– Det er problematisk at programmet kun gir støtte for tre år, sier Even Hagen.

Han sikter til studenter som da må fortsette mastergradsstudier uten å motta støtte de tidligere har fått.

Marte P. Henriksen og Janne Kötterheinrich fra NAV presiserer at det kan tilrettelegges for mye i løpet av tidsrammen på tre år. De sier at det også kan dannes grunnlag da for at studenten siden kan klare seg uten støtte.

Avgjørelsen tas i universitetsstyret når de skal forhandle om budsjettet for 2011 i juni. Even Hagen ser ingen hindringer for at tilbudet iverksettes snarest.

– Målet må være å få tilbudet opp fra høsten av.

Even Hagen, nestleder i Velferdstinget

– Hvis vi går for dette her, må målet være å få tilbudet opp fra høsten av, sier han

Powered by Labrador CMS