UiO og Oslomet vil tilby ekstra studieplasser
Regjeringen har bedt om økt studietilbud for permitterte og arbeidsledige som følge av koronakrisen.
I et brev fra Kunnskapsdepartementet 24. april ber de universitetene og høyskolene om å komme med forslag for å øke antall studieplasser og rekrutteringstillinger. Regjeringen har etterspurt en økning særlig innenfor helse- og lærerutdanning, og matematisk-naturvitenskapelige fag. Det er for å gi et økt tilbud for permitterte og arbeidsledige som følge av koronakrisen.
I år er det rekordmange søkere, totalt 150.000, til høyere utdanning.
– Jeg har tidligere varslet at regjeringen vil komme med kraftfulle tiltak på utdanningssiden allerede denne våren. En av de tingene vi vurderer er økt kapasitet ved høyskoler og universiteter. Da er det helt naturlig at vi spør institusjonen hva de har kapasitet til, slik at vi kan ta beslutninger på et best mulig grunnlag, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en e-post til Universitas.
Det vil være opp til Kunnskapsdepartementet å endelig godkjenne de nye studieplassene.
– Når det kommer til antall og fordeling så er det noe jeg må komme tilbake til i revidert nasjonalbudsjett.
Kjenner du deg igjen? Flere studenter sliter med hjemmestudiene:– Umulig å skrive bacheloroppgaven min ferdig hjemme
40 nye studieplasser på medisin
Universitetet i Oslo (UiO) vil opprette 336 studieplasser og 110 stipendiatstillinger. Det medisinske fakultet vil tilby 40 nye studieplasser på profesjonsstudiet i medisin, skriver Uniforum. Også innenfor blant annet farmasi, realfag, informatikk, samfunnsfag, psykologi og rettsvitenskap, tilbyr UiO flere nye plasser.
Her er noen av forslagene til UiO:
*Psykologisk institutt tilbyr to ekstra studieplasser på den seksårige profesjonsutdanningen, og tjue studieplasser på bachelorprogrammet i psykologi.
*Bachelorprogrammet i helseledelse og helseøkonomi foreslås økt med 20 studieplasser.
*Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ønsker å utvide sitt Honours-program med 20 flere plasser.
*Universitetet vil tilby årsenhet i informatikk 46 flere plasser, 55 ekstra plasser på bachelorprogrammene i informatikk og 36 ekstra plasser for masterprogrammene i informatikk.
*Årsenhet i realfag økes med 20 plasser, og masterprogrammer i realfag økes med 32 plasser.
*Det juridiske fakultet kan tilby ti nye studieplasser på masterstudiet i rettsvitenskap, ti nye plasser på bachelorstudiet i kriminologi og ti plasser på årsenheten i kriminologi.
700 nye plasser ved Oslomet
Oslomet vil tilby over 700 nye studieplasser. De fleste av studieplassene vil kunne fylles allerede fra høsten hvis Kunnskapsdepartementet finansierer plassene.
– For oss er det viktig å kunne bidra til at arbeidslivet får dekket sitt behov for kompetanse i denne krevende perioden, og at personer som nå er ute av arbeidslivet kan få mulighet til å videreutdanne seg. Nå er det avgjørende at regjeringen tildeler nye studieplasser slik at vi kan realisere dette, sier Curt Rice, rektor ved Oslomet, i en pressemelding.
Mange av studieplassene vil komme innenfor helse- og sosialfag og øke kapasiteten på spesialistutdanningene for sykepleiere. De vil også legge til rette for nye studieplasser innen økonomi og helsefag.
Oslomet vil også øke studenttallet på flere av lærerutdanningene, deriblant masterprogrammet i digital læringsdesign.
De ønsker også at inntil 160 flere studenter kan begynne på ingeniørutdanningen.
De ønsker også å opprette mer enn 60 kortere etter- og videreutdanningstilbud. Mange av dem er rettet mot utdanningssektoren. Andre nye tilbud er teknologiforståelse, programmering og kunstig intelligens.
Les også: Disse studentene faller utenfor regjeringens krisepakke: – Det virker som at de gir litt f