Departementet åpner for flere kutt
Etter pålegg fra Utdannings og forskningsdepartementet må de vitenskapelige høgskolene kutte studieplasser. Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i UFD kan ikke garantere at det ikke vil bli nedskjæringer også neste år.
Veterinærhøgskolen (NVH) kuttet 20 prosent av studieplassene ved opptaket i år etter pålegg fra departementet. Poenggrensen for opptak til veterinærstudier har derfor økt fra 59.4 til 60.6 poeng for primærkvoten.
– Kuttet som kom over statsbudsjettet, ble fordelt over alle utdanningsinstitusjonene. Da syns vi det var greit at alle måtte ta sin del, inkludert de små institusjonene, sier Statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Utdannings og forskningsdepartementet.
Statssekretæren kan likevel ikke garantere at de vitenskapelige høgskolene ikke må kutte plasser også neste år.
– Vi ser at spesielt Veterinærhøgskolen har et godt argument på grunn av det fremtidige behovet for veterinærer i arbeidsmarkedet. Men vi kan likevel vi ikke love at skolen ikke må kutte plasser til neste år, sier Haugstad.
– Uheldig
Rektor Lars Moe ved NVH mener kuttene kan få uheldige konsekvenser for den
fremtidige veterinærdekningen i landet, og at poenggrensen
for å komme inn allerede er høy nok.
– Vi klarer ikke å lage mer funksjonelle veterinærer for det norske samfunnet, om de har 59,4 eller 60,6 poeng, sier Moe.
En konsekvens av kuttet er at flere nordmenn søker seg til utlandet, og disse vil i følge rektoren gå glipp av oppnå den kompetansen som er spesiell for Norge, som blant annet fiskehelse og mattrygghet.
Rektoren påpeker at NVH ikke vil kutte i undervisningstilbudet til studentene som allerede er på programmet, eller for dem som starter nå. Det vil heller ikke bli snakk om å redusere i antall ansatte.
Bare én dirigent og færre arkitekter
Også Musikkhøgskolen (NMH) er pålagt å kutte til sammen seks plasser. Hardest
rammet blir mastergradstudiet i dirigering, hvor skolen
har måttet kutte tre av fire plasser.
Arkitekthøgskolen har kuttet antall studieplasseer med rundt ti studieplasser.
Ensom dirigen
Marit Tøndel Bodsberg (24) er at hun er årets eneste student ved masterstudiet i dirigering ved Musikkhøgskolen, etter at NMH kuttet tre av fire dirigentplasser denne høsten.
– Masterstudiet i dirigering er det som koster Musikkhøgskolen mest, og derfor valgte vi å skjære i denne dette, forklarer Kjetil Solvik, dirigentprofessor ved Musikkhøgskolen i Oslo.
Solvik er lei seg for kuttet, og påpeker at Musikkhøgskolen er en liten skole som i lang tid har bedt om å få utvide søkertallet.
– Antall studieplasser på musikkhøgskolen har stått stille siden 1973. Arbeidsmarkedet har økt dramatisk siden dette, samt at søkertallet er svært høyt, sier han.
Imens forbereder Bodsberg seg på å studere alene.
– På kullet over meg er de to kordirigenter og to orkesterdirigenter. De får mulighet til å jobbe sammen om ting og det er klart det gjør en forskjell.
– Det er svært synd for Kor-Norge generelt at det ikke vil bli utdannet flere kordirigenter, for det trengs virkelig, legger hun til.