Kaster studentarbeid
Studenter ved Norges veterinærhøgskole har funnet skolebøker og notater stappet i søppelsekker når de har ankommet lesesalen om morgenen.
Et nytt lesesalsreglement på Norges veterinærhøgskole skaper problemer for profesjonsstudentene, bare to uker før deres viktigste eksamen. Hver morgen har lesesalen blitt tømt for det som måtte ligge igjen etter studentene. Det betyr at studentene ikke kan la bøker og notater ligge igjen over natta, med mindre de vil finne dem på bunnen av en søppelsekk morgenen etter.
– Det virker utrolig tullete, sier Ingrid Hunter Holmøy (26), tillitsvalgt på Kull-01.
Mandag morgen fant hun sine bøker og notater stappet ned i en søppelsekk. En annen student skal ha funnet notatene sine søkkvåte, etter at en åpen vannflaske var blitt kastet i samme sekk.
– Det virker som dette gjøres bare for å statuere et eksempel, sier Holmøy.
– Motarbeidet
Det nye reglementet ble innført ved semesterstart, og skal sikre at hvert kull får en rettferdig tildeling av lesesalsplasser. Tidligere har studentene hatt faste plasser, men etter at Læringsmiljøutvalget (LMU) krevde at også masterstudenter og dyrepleierstudenter skal kunne ha samme tilgang til de samme plassene, har dette opphørt. Per i dag er det 210 lesesalsplasser fordelt på 370 studenter.
– Selvsagt går det ikke dersom alle skal ha hver sin plass. Men selv om det er færre plasser enn studenter, betyr ikke det at alle benytter seg av dem, sier Holmøy.
Hun reagerer på at ledelsen innfører praksisen så tett opp imot studentenes embedseksamen, og føler seg motarbeidet av ledelsen.
– Maktmisbruk
– I eksamenstiden sitter vi her fra åtte om morgenen til ti om kvelden. Den eneste tiden vi ikke er her er om natta. Vi har riktignok fått tilgang på en del bokskap som avlaster pultene, men det er likevel for mange bøker til at vi kan dra dem fram og tilbake hver eneste dag, sier hun.
Hun mener ledelsen lager et problem av noe som ikke er et problem, fordi det ikke er kamp om lesesalsplassene
– Tvert imot står det alltid flere ledige. Derfor har jeg vanskelig for å se motivasjonen bak det som nå skjer, sier hun, og får støtte fra veterinærstudenten Rune Næverdal (28).
– Dette er maktmisbruk en masse. Vi trodde det skulle gå an og prate med ledelsen, men det er som å snakke til en vegg. Alle studentene er unisont enige om at ordningen slik den har vært før fungerer, likevel blir dette tredd ned over ørene på oss.
Han håper nå en eventuelt strengere håndhevelse av lesesalsreglementet i alle fall kan utsettes til etter eksamen.
Vil endre
– Ryddingen henger sammen med at Læringsmiljøutvalget i flere runder har behandlet lesesalsreglementet og bedt om at det følges opp, sier Knut Børve, administrerende direktør ved Norges veterinærhøgskole.
– I den forbindelse har vi gjort en del endringer, deriblant inkludert bokskap, samt forsøke å følge opp regelen om rettferdig fordeling av lesesalsplasser.
Han er likevel ikke fornøyd dersom studentene føler at de blir motarbeidet av ledelsen ved skolen.
– Det er veldig beklagelig hvis noen har fått bøker eller notater tilsølt av vann. Det må bero på et uhell, og skal ikke forekomme. Vi har ikke kastet bøker i sekker, men ryddet de forsiktig vekk.
Børve har forståelse for at studentene er frustrerte og oppgitte, og ønsker nå å se på saken på nytt sammen med Læringsmiljøutvalget.
– Når reaksjonene har vært så sterke som de har vært fra studentene i denne saken, kan det tyde på at vi ikke har tatt i betraktning alle de forhold vi burde. Derfor kommer jeg til å oppfordre LMU til å ta et snarlig møte, sånn at vi kan få vurdert dette på nytt. I mellomtiden vil det ikke bli foretatt ryddinger.