Må ta privattimer
Undervisningssituasjonen for jusstudentene er så alvorlig at enkelte studenter ser seg nødt til å ta privattimer, ifølge Juridisk Studentutvalg.
– Jeg tviler på om utdannelsen vår hadde fått ståkarakter ved en kvalitetsgjennomgang om den hadde blitt utført nå, sier Aksel Hillestad, leder i Juridisk Studentutvalg.
Studentutvalget har sett seg lei på det de mener er en uholdbar studiesituasjon, noe de har gitt klart uttrykk for i et brev til ledelsen ved Det juridiske fakultet.
– NOKUT-rapporten, som ble godkjent av styret i februar, påpekte en rekke mangler ved studiet. Og det var på grunnlag av tilstanden før budsjettkuttet i fjor høst.
Prekær situasjon
De økonomiske rammene er trangere enn den gang, noe jusstudentene merker i form av mindre undervisning.
– Vi har merket det gjennom redusert undervisning og manglende gruppeundervisning. Vi er overlatt til oss selv, sier Hillestad.
Han sier at juristutdanningen har gått fra å være primært et lesesalsstudium til å utelukkende være et lesesalsstudium, og mener at dette får uforsvarlig store følger.
– Vi har heller ikke varierte eksamensformer. Jusstudentene har en 12-timers eksamen til å demonstrere alt de har lært på et år. Det er ganske alvorlig.
Ifølge Hillestad er tilstanden i dag såpass prekær at mange jusstudenter ser seg nødt til å ta ekstra privatundervisning ved siden av. Han mener at konsekvensene av undervisningssituasjonen kan være alvorlig i det lange løp.
– Det er vanskelig å se følgene av det nå, men for den norske juriststanden er dette svært betenkelig, sier Hillestad.
Han mener at Det juridiske fakultet bør få en betydelig del av pengene som ble overført til universitetet over revidert statsbudsjett.
– Vi håper at vi får en større andel enn det forholdsmessige. Juss var underfinansiert før kuttene i fjor, så de rammet hardere her da de kom.
Lover bedring
Hans Petter Graver, dekan ved Det juridiske fakultet, sier han kjenner seg igjen i studentenes beskrivelse.
– Vi er helt enige med studentene. Situasjonen har vært uakseptabel etter budsjettkuttet fra i fjor.
Graver beklager at de kortsiktige tiltakene som har vært iverksatt for å få bukt med situasjonen har gått utover studentene.
– Dessuten er forholdstallet mellom studenter og lærekreftene ved Det juridiske fakultet i Oslo uholdbart. Det er vel ingen andre juridiske fakultet i landet som har det sånn, sier han.
Dekanen lover at pengene fakultetet får gjennom revidert statsbudsjett vil gå til bedring av studiekvaliteten.
– Vi har ikke fått tallene fra UiO sentralt, men med mindre vi får faste føringer fra UiO, skal pengene vi får gå til bedring av studiekvalitet.
Det er Universitetsstyret som skal ta stilling til hvordan de 30 ekstra millionene UiO fikk bevilget over revidert nasjonalbudsjett skal fordeles.