– Helt feil

Vil skvise utenlandsstudenter

Studentparlamentets medisinerfraksjon Morbus Medicus vil fjerne støtten til studenter som studerer medisin i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er uhensiktsmessig å betale skolepenger til studenter som utdanner seg til å stå flere år på venteliste, sier Petter Risøe, som er talsmann for et forslag Morbus Medicus legger fram for Studentparlamentet (SP) torsdag.

Morbus' forslag går ut på å jobbe for at regjeringen skal fjerne statsstøtten til medisinstudenter som ønsker å studere utenfor Norge, samt å sette et tak for hvor mange som får studieplass i utlandet, med bakgrunn i at det nå er for mange studenter per turnusplass.

– Vi har i dag en uønsket situasjon der det er 1000-1100 studenter på 800 turnusplasser, og ventelistene blir lengre og lengre. Ved å begrense muligheten til å studere medisin i utlandet vil dette problemet minske, sier han.

Einar Sundal fra Norsk medisinstudentforening (NMF) mener dette er feil måte å gå frem på, og at saken er kompleks og ikke kan løses med slike enkeltstående forslag.

– Det hjelper ingenting å skape strid mellom dem som studerer her hjemme og dem som studerer i utlandet, her må det langsiktig planlegging til, sier Sundal.

NMF tar problemet svært alvorlig, og jobber tett opp mot myndighetene for å finne andre løsninger på turnusproblemet.

Framstår useriøst

– Det er vanskelig å ta dette forslaget seriøst. Skolepengestøtte er en ny ordning som ble opprettet etter at gebyrstipendet ble fjernet i 2004, og er fundert i at alle skal ha lik økonomisk forutsetning til å velge studiested fritt, sier president i foreningen for norske utenlandsstudenter (ANSA), Christian Myrstad.

Myrstad mener forslaget til Morbus strider mot prinsippet om lik rett til utdanning og til valg av studiested.

– Når man tar en utdanning, gjør man det ut fra en egen vurdering av hva man har lyst til, og egne betraktninger for om det er jobb å få. Det burde ikke være opp til et utvalg å begrense studenters valgmuligheter ut fra hva de mener det er behov for, sier han.

Sundal mener det i grove trekk finnes to løsninger:

– Enten må man opprette flere turnusplasser og samtidig beholde kvaliteten, eller så må det kuttes i antall studenter, sier Sundal, som mener Morbus med fordel kunne kontaktet NMF i forbindelse med fremleggelsen av et slikt forslag.

Eva Maria Rehbinder og Samantha Salvesen Adams har studert medisin i henholdsvis Polen og Irland. De synes forslaget om å kutte støtten er et skudd i blinde.

– Det blir helt feil. Det er mange grunner til at man velger å studere utenfor Norge, og den muligheten burde ikke reduseres ved å fjerne støtten til disse studentene, sier Rehbinder, som valgte Polen fordi hun har polske foreldre.

– Vi får en bredere erfaring blant turnuslegene ved at studentene har studert på forskjellige steder og i forskjellige land, sier Salvesen Adams.

Powered by Labrador CMS