Lånekasserot for småbarnsmødre
Studentmødre har måttet leve av kredittkort og partners inntekt på grunn av lang behandlingstid hos Lånekassen.
Småbarnsmor og student Kristin Antonsen har ventet i tre måneder på de 17 000 kronene hun har krav på i fødselsstipend fra Lånekassen for i sommer. På grunn av den lange ventetiden har hun ikke kunnet betale barnehageregningen i tide. Kredittgrensen på mastercardet er nådd, og hun har måttet utsette førerprøven.
– Med forsørgeransvar for en liten baby er det ikke mulig å skaffe seg en sommerjobb når stipendet uteblir, sier Antonsen, som er oppgitt over det hun mener er dårlig kommunikasjon og stivbeint byråkrati fra Lånekassen sin side.
Motstridende opplysninger
Lånekassens omfattende dokumentasjonskrav for fødselspermisjon er årsaken til ventetiden. Lånekassen krevde et vedtaksbrev fra NAV angående samboerens pappapermisjon fra hans arbeidsplass.
– Vi søkte i januar, men har ennå ikke fått brevet. Først ble jeg fortalt at jeg måtte ha dette brevet før jeg kunne få pengene, forteller statsvitenskapsstudenten.
Da hun ringte Lånekassen for to uker siden, fikk hun imidlertid opplyst at informasjonen hun først hadde fått, ikke stemte.
– Søknaden om ordinært lån og stipend for i høst kunne ikke behandles før søknaden om penger i sommer var ferdigbehandlet. Dermed har jeg heller ikke fått de 16 000 kronene for august, forteller Antonsen.
Totalt har hun nå 33 000 kroner utestående hos Lånekasssen.
– Jeg ville ikke ha klart meg hvis samboeren min også hadde vært student, sier Antonsen.
Pengelens i et halvt år
Antonsen er ikke den eneste studentforelderen som har opplevd problemer med lang behandlingstid. Ruth Christina Ormåsen fødte sitt andre barn i juli i fjor, men fikk utbetalt stipendet først i desember, et halvt år etter fødselen og 13 uker etter at hun hadde levert søknaden til Lånekassen første gang.
Ormåsen ventet i tre måneder på fødselsattesten, som er nødvendig dokumentasjon for å få fødselsstipend, og søkte med én gang hun hadde fått papirene hun trengte. Svaret fra Lånekassen lot imidlertid vente på seg.
– Jeg ringte Lånekassen gjentatte ganger, uten å få fortgang i saken. Etter utallige telefonsamtaler og ti uker, fikk jeg til slutt vite at jeg måtte søke på nytt fordi jeg hadde brukt feil skjema, sier den frustrerte småbarnsmoren.
Omfattende dokumentasjonskrav
Informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum, vil ikke kommentere enkeltsaker, men beklager på generelt grunnlag at enkelte studenter opplever uklarheter i informasjonen fra Lånekassen, og at enkelte må vente lenge på utbetalingene.
– Fordi søknader om fødselsstipend krever dokumentasjon, må de behandles manuelt. Gjennomsnittlig behandlingstid er 20 dager, opplyser Mjærum.
– Ville det ikke vært lettere om dere samarbeidet med NAV og andre offentlige etater om å skaffe til veie informasjonen?
– Lånekassen jobber aktivt for å få all dokumentasjon fra andre offentlige virksomheter. Målet vårt er at alle kun skal levere dokumenter og opplysninger ett sted. Vi er i samtaler med NAV om dette, sier Mjærum.
Både Antonsen og Ormåsen sier de ikke ville klart seg økonomisk hvis ikke henholdsvis samboer og ektemann hadde hatt fast jobb og inntekt.
- Ingen vanlige arbeidsgivere ville sluppet unna med å holde tilbake lønn i tre måneder. Kristin Antonsen, mor og student
– Jeg er sterkt kritisk til at Lånekassen trenerer penger på denne måten. Jeg opplever en manglende forståelse for at det ikke dreier seg om ukelønn og penger til tyggis, men om inntekt så man kan betale mat og strømregninga. Ingen vanlige arbeidsgivere ville sluppet unna med å holde tilbake lønn i tre måneder, mener Antonsen, som nå endelig har fått søknaden ferdigbehandlet og vil få pengene sine i løpet av kort tid.